#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny
Triticum monococcum L., – pšenice jednozrnka, Triticum dicoccum Schrank – pšenice dvouzrnka, (Poaceae – lipnicovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 21

Nejstarší druhy pluchatých (plevnatých) pšenic. Byly vyšlechtěny na Blízkém východě již před 10 000 lety z planých odrůd. Kulturní p. jednozrnka z planého druhu Triticum boeoticum Boiss., diploidní rostliny se 14 chromozomy a kulturní p. dvouzrnka z planého druhu Triticum dicoccoides Körn., tetraploidní pšenice s 28 chromozomy. Byly pojmenovány podle struktury klasu, kdy v klásku p. jednozrnky je obsažena jedna osina a jedno semeno, zatímco druh p. dvouzrnka obsahuje v klásku dvě osiny i dvě semena. Přes nízké výnosy 1,5–4 tuny/ha a obtížné uvolňování zrna z klásku, se rozšiřuje pěstování těchto pšenic v režimu ekologického zemědělství s cílem rozšířit zdroje zdravé výživy a využít i chudé půdy výsevem plodin odolných vůči klimatu a chorobám.


Synonyma: pro T. monococcum L. syn. Agropyron pubescens (M. Bieb.) Schischk., pro T. dicoccum Schrank syn. Triticum aestivum subsp. dicoccum (Schrank) Thell.

Obecný název: pro T. monococcum: Einkorn (něm.), pro T. dicoccum: Emmer Wheat (angl.).

Sbíraná část: semen.

Droga: Tritici monococci semen, Tritici dicocci semen.

Obsahové látky: v listu p. jednozrnky flavonoidní aglykon tricin a jeho glykosidy, glykosidy isovitexin a isoorientin. V endospermu obou pšenic jsou soustředěny sacharidy (70 % hmotnosti zrna), především škrob, dále rozpustná i nerozpustná vláknina (10 %), tj. celulóza, hemicelulózy, glykolipidy a glykoproteiny. Z vitamínů skupiny B riboflavin a pyridoxin. Olej v klíčcích zahrnuje estery kyseliny linolové a olejové, fosfolipidy, β-sitosterol a vitamin E, tj. α- a β-tokoferol, α-, β- a γ-tokotrienoly. Dále fenolická kyselina ferulová, z karotenoidů převažuje lutein, z minerálů fosfor, draslík, hořčík a zinek. Bílkoviny (11– 20 %) se nacházejí v endospermu i obalové vrstvě, jedná se o albuminy, globuliny a lepek tvořený gluteniny a prolaminy (gliadiny). Ve struktuře převažuje kyselina glutamová a prolin, v obilninách vzácný lysin a další esenciální aminokyseliny.  Podíl lepku v celkovém obsahu bílkovin u p. dvouzrnky tvoří gliadiny 37 % a gluteniny 29 %, u p. jednozrnky gliadiny 51 % a gluteniny 26 %.

CCL_2_18_1
CCL_2_18_1

Účinky a použití: využití mouky obou druhů v pekařství limituje nižší obsah lepku, vhodné jsou ale k výrobě těstovin, kaší, vloček, müsli a piva. Vzhledem k obsahu vlákniny a antioxidantů, tj. fenolických látek, tokoferolů a karotenoidů, jsou obě pšenice doporučovány pro diety při alergiích, diabetu, obezitě, kolitidě a zvýšené hladině cholesterolu v plazmě.  Lutein zlepšuje ochranu před degenerací sítnice. Organicky vázaný draslík, hořčík a zinek zajišťují normální funkci svalů. Kromě výživové hodnoty obou pšenic, jsou odborné studie zaměřeny na vliv jejich lepku při vzniku celiakie. Přestože je lepek z druhu T. monococcum i T. dicoccum degradován trávicími enzymy více než lepek recentního druhu T. aestivum, názory odborníků na používání starověkých pšenic při celiakii se různí. Potravina s obsahem 10 mg gliadinu/100 g sušiny je považována za bezlepkovou, přesto pro celiaky požaduje mnoho odborníků nulový obsah gliadinu. 

Dávkování: 5 lžic naklíčených obilek denně

Nežádoucí účinky a kontraindikace: celiakie

Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek a vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#