#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výzkum rakoviny v Brně z pohledu biochemického a chemického


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 25

V první polovině 20. století vzniká v Brně zájem nejen o poznání původu rakoviny, ale též o její kurativu. Zapadá do celosvětového zájmu o tuto nemoc a věda nastupuje k objasnění jejího dosud neznámého původu.

Biochemie rakovinného bujení

K počátkům tohoto výzkumu náleží práce RNDr. PhMr. Vladimíra Morávka Biochemie des Roussarkoms der Hühner-Biophysic. Byl asistentem profesora Vladimíra Úlehly v Ústavu fyziologie rostlin Masarykovy univerzity v Brně. Zabýval se v ní biochemií Rousova sarkomu u kuřat a výsledky zveřejnil v časopise Zeitschrift für Krebsforschung v roce 1930. Cílem práce bylo též uvedení do všeobecné biochemické metodiky. Ve stejném časopise následoval článek jeho žáka MUDr. Ferdinanda Herčíka, který sledoval krystalové formy chloridu sodného v rakovinných buňkách. Tím započalo uvedení biochemie do výzkumu rakoviny. Ferdinand Herčík svůj původní zájem realizoval později v založení Biofyzikálního ústavu v Brně. Význam uvedených prací byl vyzdvižen při Mezinárodním biochemickém kongresu v Praze v roce 1988. RNDr. PhMr. Vladimír Morávek, od roku 1934 mimořádný profesor a od roku 1946 první profesor biochemie v Československu, pracoval na svém výzkumu od roku 1935 v Domě útěchy v Brně, kde zřídil biochemické laboratoře. Později se staly součástí Masarykova onkologického ústavu.

Mutagenita chemických individuí

Se zahájením vývoje a výroby stimulátorů užitkovosti hospodářských zvířat ve Výzkumném ústavu čistých chemikálií n. p. Lachema v Brně v roce 1972 (VÚČCH – Dějiny věd a techniky 84, roč. 17, s. 145–154) jsme zahájili sledování toxikologických vlastností těchto v zahraničí již ve výkrmu používaných sloučenin, protože z hlediska možnosti jejich mutagenních vlastností a tím vyvolání rakovinného bujení, jim nebyla věnována pozornost. Jednalo se o stimulátory nitrovin, karbadox a olachindox. Proto jsme se spojili s Biofyzikálním ústavem ČSAV v Brně, který nám zajistil ověřování mutagenity námi připravovaných sloučenin různých chemických struktur. Byly to další deriváty 5-nitrofuranu, chinoxalin-1, 4-dioxidu, bis6-fluor-4-chinolon-3-karboxylové kyseliny, dimethylkávové kyseliny a různé heterocyklické N-oxidy (Českoslov. Farm. 1975, 1978, 1981, 1986, 1990).

Význačnou mutagenní aktivitu vykázal nitrovin, a to 2700 reverzí.nmol-1. Jednotlivé chemické struktury chinoxalin-1, 4dioxidu ovlivňovaly u mikroorganismů počty reverzí, které se pohybovaly v rozpětí 1–90 reverzí.nmol-1. Methylované deriváty se vyznačovaly nižším počtem reverzí. V modelových reakcích aminokyselin a N-oxidů došlo v různých časových úsecích k jejich deoxidaci.


Tímto výzkumem bylo zjištěno, že jednotlivé chemické struktury zasahují rozdílně do genetického aparátu mikroorganismů.

Vývoj a výroba cytostatik

Zdravotnické program s. p. Lachema v Brně, reprezentovaný výzkumem a výrobou diagnostických chemikálií, diagnostikovaných souprav a proužků a mikrobiologickými destičkami, byl počátkem osmdesátých let rozšířen protinádorovými léčivy. Podnět vyšel z Masarykova onkologického ústavu v Brně. U jeho počátků stál ing. František Kiss, CSc., pracovník VÚČCH, který potom řídil tento rozsáhlý výzkumný program, úspěšně zakončený výrobou řady cytostatických přípravků.

Výzkum a vývoj cytostatik započal zvládnutím syntézy a výroby lékových forem cisplatiny. Tento výzkumný program se zaměřil především na syntézu dalších cytostaticky účinných sloučenin a zajištění jejich kvalitativních parametrů. Zahrnoval dále vypracování nových syntetických a purifikačních postupů a nalezení výhodnějších aplikačních forem. Ze studia vztahů mezi chemickou strukturou a biologickými účinky potencionálních cytostatických léčiv si stanovil nalezení nové cytostaticky účinnější chemické struktury.

Zvládnutím syntetických postupů přípravy řady cytostatik a podpůrných sloučenin a jejich výroby v s. p. Lachema byly do praktického používání předání Platidiam, Methotrexat, Cycloplatin a Leucovorin.

Výzkumem a výrobou cytostatich se státní podnik Lachema zasloužil o účinný boj s rakovinou nejen v našem státě, ale i v zahraničí.

Závěr

Započetím biochemického výzkumu zhoubného bujení Vladimírem Morávkem, studiem mutagenních vlastností chemických sloučenin a výrobou cytostatik ve státním podniku Lachema Brno byla završena další etapa významného příspěvku k léčení rakovinného bujení.

RNDr. PhMr. Libor Nováček, CSc.

Foto: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#