#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné životní jubileum docenta Jiřího Hartla


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 24

Dne 26. března 2018 oslaví významné životní jubileum dlouholetý učitel Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové doc. RNDr. Jiří Hartl, CSc.


Narodil se v roce 1938 v Lulči, okres Vyškov. Povinnou školní docházku absolvoval v rodné obci a ve Vyškově, středoškolské vzdělání získal na Střední průmyslové škole chemické v Brně. Jeho farmaceutické studium a pozdější kariéra vysokoškolského učitele v mnohém kopíruje vývoj farmaceutického školství v Československu druhé poloviny dvacátého století. Po maturitě nastoupil na Farmaceutickou fakultu v Brně, po reorganizaci farmaceutického školství v roce 1960 pokračoval ve studiu na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Studium ukončil v roce 1962 jako promovaný farmaceut a v roce 1966 získal titul RNDr. Po splnění základní vojenské služby ­pracoval jako asistent na Katedře farmaceutické chemie na Farmaceutické fakultě UK v Bratislavě až do roku 1971. Poté nastoupil jako jeden z prvních učitelů na stejnojmennou katedru nově vzniklé Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Ve vědecko-výzkumné práci se zabýval nejprve potenciálními léčivy s účinkem místně anestetickým, později se zaměřil na hledání nových potenciálních terapeutik zhoubného bujení ve spolupráci s tehdejším špičkovým pracovištěm VÚFB v Praze. V roce 1973 úspěšně obhájil disertační práci s názvem „Studie ve skupině antineoplasticky účinných kyselin 4,4‘-diaryl-2,3-dihalogenisokrotonových“ a získal hodnost kandidáta farmaceutických věd ve specializaci farmaceutická chemie. Docentem pro obor Farmaceutická chemie byl jmenován v roce 1985. Od 1990 do 2001 byl vedoucím Katedry farmaceutické chemie a kontroly léčiv. Řadu let byl členem vědecké rady Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. V letech 1990–93 byl předsedou komise pro obhajoby kandidátských disertačních prací z vědního oboru farmaceutická chemie, po reorganizaci postgraduálního studia byl dlouhá léta předsedou oborové rady postgraduálního oboru farmaceutická chemie, členem oborové rady farmaceutické chemie byl rovněž na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Od roku 1993 byl členem zkušební komise pro aprobační zkoušku k povolení výkonu povolání ­farmaceutů – cizinců.

Vedle přednášení a zkoušení Farmaceutické chemie (přednášel do r. 2017) bylo jeho jméno pro mnoho absolventů farmaceutické fakulty spojeno rovněž s předmětem Příprava chemických léčiv (později Technologie syntetických léčiv), jehož výuku po řadu let zabezpečoval. ­Ačkoli si již několik let užívá důchodu, stále se aktivně podílí na pedagogických i vědeckých úkolech katedry formou konzultací, oponentských posudků, ­členstvím ve zkušebních komisích. Pod jeho vedením byla úspěšně obhájena celá řada ­diplomových prací, byl školitelem několika rigorózních a doktorských disertačních prací. Byl spoluautorem rozsáhlého kompendia „Chemická léčiva“ a série titulů skript pro výuku farmaceutické chemie.

V devadesátých letech minulého století se kolektiv vedený docentem Hartlem soustředil na výzkum potenciálních chemoterapeutik tuberkulózy, antimykotik a antiflogistik odvozených od pyridinu a pyrazinu. V tomto období byl úspěšným řešitelem několika grantových projektů Grantové agentury Univerzity Karlovy. Doc. Hartl je spoluautorem 16 patentů (včetně mezinárodních), 48 původních prací, několika přehledů a celé řady odborných přednášek a plakátových sdělení publikovaných v rámci vědeckých konferencí. Z nich má pro české a slovenské farmaceutické chemiky mimořádný význam každoročně pořádaná konference „Syntéza a analýza léčiv“, na jejíž organizaci se doc. Hartl pravidelně podílel.

Ve výčtu jubilantových aktivit nelze opomenout jeho záslužné působení v České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Od roku 1990 byl jejím místopředsedou a zároveň předsedou Sekce syntetických léčiv. Byl členem terminologické sekce Lékopisné komise Ministerstva zdravotnictví ČR. Do současnosti přednáší vybrané kapitoly z Farmaceutické chemie v rámci Kurzu pro kvalifikované osoby výrobců léčivých přípravků (společný projekt IPVZ a obou našich farmaceutických fakult).

Na základě výše uvedených skutečností se výbor ČFS rozhodl udělit docentovi Jiřímu Hartlovi medaili profesora Eduarda Skarnitzla za jeho celoživotní přínos pro rozvoj farmacie v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání.

Jménem výboru ČFS ČLS JEP, kolektivu Katedry farmaceutické chemie a farmaceutické analýzy i jménem ostatních pracovníků Farmaceutické fakulty přejeme jubilantovi pevné zdraví, mnoho spokojenosti v osobním životě a hodně sil potřebných pro další zvelebování domku a zahrádky.

Martin DOLEŽAL,

Česká farmaceutická společnost ČLS JEP,

Farmaceutická fakulta VFU v Hradci Králové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#