#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 8-9

Horká linka komory k rozjezdu ePreskripce

V průběhu prosince se na sekretariát ČLnK a jednotlivé členy jejího představenstva začali ve zvýšené míře obracet členové komory s ryze praktickými otázkami na fungování eReceptu. Jednalo se většinou o otázky, na které nebylo jednoduché najít odpověď ani z jiných zdrojů (např. https://www.epreskripce.cz/), proto padlo v týdnu před vánočními svátky rozhodnutí realizovat poradenství pro členy formou hotline v prvních lednových dnech roku 2018. Zájem členů o tuto službu byl překvapivý, ale díky precizní přípravě jsme na něj byli odborně i kapacitně připraveni. Například 2. ledna ráno poskytovali informační servis současně čtyři „operátoři“ (tři farmaceuti a právní poradce ČLnK). „Operátoři“, jichž bylo nakonec pět, zodpověděli 152 telefonických a e-mailových dotazů.

Hlavním tématem bylo odměňování

Jednání zástupců ČLnK se uskutečnilo 11. ledna na půdě Ministerstva zdravotnictví a navazovalo na úvodní schůzku s ministrem zdravotnictví z 2. ledna.


Hlavním téma – odměňování poskytované lékárenské péče, zejména s ohledem na dlouhodobý požadavek lékárníků na zavedení fixní odměny za dispenzaci, nápravu současného nespravedlivého stavu ve výši hodnoty signálního výkonu, to vše také ve spojení s doplatky na léčiva.

Ministerstvu byly před schůzkou zaslány potřebné materiály, abychom mohli diskutovat a vzájemně připomínkovat konkrétní věci. Z diskuse vyplynulo, že se ministerstvo nebrání změně principu odměňování a dle dohody ze schůzky nám je ochotno poskytnout data potřebná k aktualizaci modelací tak, abychom vzhledem k jejich složitosti mohli v jednání nad konkrétními hodnotami a nastavením pokračovat nejpozději v průběhu jara. I s ohledem na případné nutné legislativní změny. Přesto asi nelze ani při vstřícném přístupu ministerstva počítat se změnou od začátku příštího roku, neboť se skutečně jedná o poměrně složitou záležitost z hlediska výpočtů, zavedení do legislativy i funkčního zavedení do praxe.

Jednání s předsedkyní Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

V druhé polovině ledna jsme nalezli vhodný termín pro společné jednání s prof. MUDr. Věrou Adámkovou, CSc., nově zvolenou předsedkyní Výboru pro zdravotnictví PSP ČR. V rámci úvodní schůzky profesorce Adámkové představil prezident komory priority České lékárnické komory a diskutoval s ní formát komunikace se členy zdravotního výboru.

Z oblastí popsaných v komorovém materiálu „Mýty a fakta o lékárenství v České republice“ se předsedkyně výboru živě zajímala o stav a nejčastější problémy spojené s předepisováním a výdejem léčivých přípravků na elektronické recepty. Předpokládá co nejužší spolupráci s ministrem zdravotnictví, proto budou zasedání Výboru pro zdravotnictví nově plánována především na středeční odpoledne, tj. po zasedání vlády.

ČLnK vydala průvodce Mýty a fakta o lékárenství v České republice

V průvodci zároveň informovala o dlouhodobých prioritách, jimiž jsou:

  1. stejné doplatky a dostupnost všech léků v každé lékárně,
  2. pravidla pro vznik lékáren,
  3. spravedlivá odměna za odbornou činnost lékárníků.

Tento Průvodce byl rozeslán všem poslancům a senátorům. Bude doručen také hejtmanům jednotlivých krajů. V tištěné podobě bude materiál k dispozici na tradičních akcích ČLnK – Lékárnickém sněmu, Poradě předsedů, Sjezdu delegátů apod., aby jej předsedové OSL i další členové komory mohli využít při jednáních s regionálními politiky.

K tomuto materiálu jsou a budou postupně vytvářeny přílohy s hlavními tématy – prvním bylo aktuální téma eReceptu.

Semináře k ePreskripci na MZd

Jednání o plánovaných seminářích o elektronické preskripci, pořádaných MZd se uskutečnilo 29. 1. na Ministerstvu zdravotnictví. Za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ředitelky SÚKL Ireny Storové a její zástupkyně Marcely Škrabalové představila tisková mluvčí MZd ČR Gabriela Štěpanyová plán seminářů k eReceptům pro lékaře a lékárníky, jejichž cílem je maximální informovanost terénu o možnostech a pravidlech nového systému předepisování a výdeje receptů. Součástí seminářů bude také předávání praktických zkušeností lékařů a lékárníků z regionů.

ČLnK nabídla a poskytla Ministerstvu zdravotnictví vlastní zpracované materiály – Desatero pro pacienty a lékaře i další praktickou pomůcku Co do papírové průvodky patří a nepatří. Zároveň navrhla, aby se seminářů účastnili také zástupci zdravotních pojišťoven.

Setkání prezidentů profesních komor s premiérem

Premiérem Andrej Babiš přijal 31. ledna na Úřadu vlády představitele ze zákona zřízených profesních komor. V úvodu jednání prezidenti zdůraznili, že stavovské organizace nejsou lobbisty ani spolky, ale jsou zřízené zákonem a vykonávají v přenesené působnosti část veřejné správy. Komory jsou garanty odbornosti svých členů a mají vůči nim také disciplinární pravomoci.

Andrej Babiš na začátku jednání prezidenty ujistil, že stavovské organizace budou nadále účastníky vnějšího připomínkového řízení legislativních procesů, přislíbil rovněž pravidelná setkání s představiteli komor v tříměsíčních intervalech, kterých by se kromě něj měli účastnit i příslušní resortní ministři.

Vzhledem k účasti ministryně financí Aleny Schillerové bylo jedním z hlavních témat EET. Velkou pozornost věnovali účastníci také směrnici GDPR a prezident ČLnK Lubomír Chudoba zdůraznil specifickou problematiku lékárníků, tzv. protipadělkovou směrnici.


Dalším tématem schůzky byla problematika nelegálního výkonu povolání osobami, které nespadají pod pravomoc příslušné komory a svou neoodborností ohrožují bezpečnost občanů. Prezidenti zdravotnických komor upozornili na naprostou nevhodnost využívání projektu „Ukrajina“ pro příchod pracovníků do vysoce kvalifikovaných oborů jako je lékařství, stomatologie nebo lékárenství a na riziko obcházení stavovských organizací při tomto projektu. A také na možnou absenci aprobačních zkoušek, které vždy musí zaručovat odbornou úroveň i pro takto příchozí pracovníky.

Zdroj: www.lekarnici.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#