#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Historici farmacie se sešli ve Varšavě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 26-27

Ve dnech 12. až 15. září 2017 se uskutečnil ve Varšavě 43. mezinárodní kongres dějin farmacie. Toto největší setkání historiků farmacie z celého světa, jež se koná každé dva roky, letos pořádala Sekce dějin farmacie Polské farmaceutické společnosti ve spolupráci s Mezinárodní společností pro dějiny farmacie (ISHP).

Témata kongresu – „Herbals, antidotaria, dispensatories and pharmacopoeias: the story of the pursuit of unification?“ (Herbáře, antidotaria, dispensatoria a lékopisy: příběh snahy o unifikaci?) a „History of pharmaceutical organizations“ (Dějiny farmaceutických organizací) – se odvíjela od dvou výročí významných pro polskou farmacii: 200 let od vydání prvního polského lékopisu (Pharmacopoeia Regni Poloniae) a 70 let od vzniku Polské farmaceutické společnosti. V prostorách Staré knihovny Varšavské univerzity odeznělo sedm plenárních přednášek, 69 přednášek a bylo prezentováno 44 posterových sdělení. Českou republiku reprezentovala přednáška Federation of Slavic Pharmacists (1929 –1938) (Federace slovanského lékárnictva /1929–1939/) autorů J. Koldy, J. Babici, L. Svatoše a L. Valáškové. Cílem této organizace, byť nikdy nesplněným, byla těsná mezinárodní spolupráce, jež měla vést například k vypracování jednotného lékopisu nebo farmaceutického studia. Vidíme zde patrné snahy o „mezinárodní unifikaci“ farmacie, i když v tomto případě pouze mezi čtyřmi slovanskými státy. Ve skutečnosti samo toto národnostní vymezení se vůči ostatním (zejména německým) evropským zemím přispělo k neúspěchu Federace. Mezinárodní standardizace ve farmacii, založená na spolupráci všech států a oproštěná od národnostních hledisek, se stala realitou až ve 2. polovině 20. století a dnešní době (např. Evropský lékopis, vzájemně uznatelné studium).

Ostatně právě koncept slovanské vzájemnosti, posluchačům z jiných zemí neznámý, a vztah tehdejších slovanských lékárníků k Mezinárodní farmaceutické federaci (FIP) se staly hlavními otázkami diskuse následující po přednášce. Autoři posluchačům blíže vysvětlili ideu všestranné spolupráce a solidarity mezi slovanskými národy (panslavismus), založenou na jejich příbuznosti a skutečnosti, že většina z nich žila „pod cizí nadvládou“. Ta byla aktuální v 19. století, navíc nejsilněji vždy rezonovala v českém prostředí. I když v době založení FSL již dávno nebyla aktuální, zakladatelé Federace pocházeli z generace, již ještě ovlivnila, zráli v době vymezování se proti „cizím utlačovatelům“, navíc byli spojeni vazbami ze studií v univerzitním prostředí Prahy, Záhřebu či Lvova. Např. u českých zakladatelů FSL je s ohledem na tehdejší vztahy mezi českým a německým obyvatelstvem Československa trvající potřeba vymezit se pochopitelná. K založení FSL přispěl i pocit přehlížení slovanských farmacií v rámci FIP (zal. 1912), i když měla obdobné cíle, neboť žádný ze slovanských států nepatřil mezi zakládající členy, neměl svého zástupce ve vedení a žádný z jednacích jazyků nebyl slovanský. Navzdory proklamovaným společným slovanským zájmům se však v rámci FSL sešli zástupci států se zájmy rozdílnými, danými odlišným historickým vývojem i různou politicko-hospodářskou úrovní. Tento nesoulad se projevil např. hned v počátku v otázce případného členství Ruska, s nímž kategoricky nesouhlasili Poláci, ale nadšeně je podporovali Bulhaři a Srbové. Zpracování složité problematiky mezinárodní spolupráce slovanských farmaceutů v širším historickém kontextu bylo posluchači kladně hodnoceno.

Diplom za 1. místo posteru autorů Svatoše, Babici, Koldy, Valáškové.
Diplom za 1. místo posteru autorů Svatoše, Babici, Koldy, Valáškové.

Dalšími českými příspěvky byly postery The HK-SR-1 pharmaceutical-botanical manuscript from the 18th century (Farmaceuticko-botanický rukopis HK-SR-1 z 18. století; autoři L. Svatoš, J. Babica, J. Kolda, L. Valášková), Historical development of pharmacopoeial methods used in quality control of pharmaceutical preparations (Historický vývoj lékopisných metod kontroly kvality léčivých přípravků; T. Ambrus, V. Tkáčová), Medicinal plants‘ use in 16th century and present-day sources – a comparative study (Komparativní studie používání léčivých rostlin v 16. století a současnosti; T. Ambrus, K. Kapronczay, S. Czigle, N. Papp) a „Druvet“ association of veterinarians (Druvet – Družstvo zvěrolékařů; V. Vranová, M. Lisá). Úspěchem české farmaceutické historiografie bylo ocenění posteru L. Svatoše a kol. 1. místem v soutěži o nejlepší plakátové sdělení. Poster formálně a obsahově analyzoval bohatě iluminovaný farmaceuticko-botanický rukopis (jeho autorem nazývaný Lustgärtlein), který je uložen ve fondu Českého farmaceutického muzea. Rukopis není dochován celý, exemplář obsahuje 297 z původních 400 folií. Na rozdíl od rejstříku se bohužel nedochovala titulní strana, proto identita autora, doba a místo vzniku zůstávají neznámé. Jak vyplývá z analýzy, pravděpodobně byl sepsán českým lékařem německé národnosti v 1. polovině 18. století jako populárně naučné dílo pro laiky. Původně obsahoval přes 200 ilustrací léčivých i užitkových rostlin, o léčivých rostlinách je pojednáno v samostatných, jednotně strukturovaných článcích (popis rostliny, jména v několika jazycích, léčivé účinky a použití). Rukopis je možno považovat za prvořadou kulturně-historickou památku.

Kromě odborného a společenského programu se během kongresu konala jednání orgánů ISHP – výboru, rozšířeného výboru a valné hromady členů. Vedle běžné personální, členské a hospodářské agendy (volby nového výboru, schválení hospodaření a návrhu rozpočtu) byla probírána další témata. K podpoře vědecké a publikační aktivity historiků farmacie vstoupila ISHP do partnerství s Britskou společností pro dějiny farmacie a od června letošního roku vychází časopis Pharmaceutical Historian (v režimu open access) jako odborné periodikum ISHP, to také uděluje stipendium výzkumným projektům z historie farmacie s mezinárodním přesahem. Uzávěrka žádostí pro rok 2019 je 30. srpna 2018. Diskusi vyvolala otázka klesajícího počtu účastníků mezinárodního kongresu i aktivních badatelů v dějinách farmacie. Zdůrazněna byla nutnost snažit se oslovit zejména studenty a mladé badatele. Úspěšně rozvíjet obor, jemuž se v mnoha zemích obvykle věnuje pouze úzká skupina lidí, lze bez dostatečného počtu diplomantů a doktorandů řešících farmaceutickohistorická témata jen těžko. Je vidět, že stejný problém jako u nás trápí kolegy i v ostatních zemích. Výjimkou a příkladem snad může být Institut dějin farmacie marburské univerzity zastoupený na kongresu 12 pracovníky a studenty. Je nutno podotknout, že jimi prezentovaných 10 přednášek, tři postery a jedna plenární přednáška patřily z odborného hlediska k těm nejkvalitnějším. Vedle snah získat mladé odborníky byla v diskusi členů zmíněna i důležitost aktivit na internetu a sociálních sítích pro zviditelnění oboru. V tomto ohledu lze říci, že jak webové, tak facebookové stránky ISHP jsou na dobré úrovni a jsou pravidelně aktualizovány. Na oficiálním webu ISHP (www.histpharm.org) lze nalézt všechny informace o společnosti a jejích aktivitách i užitečné odkazy. Ke zvýšení počtu účastníků kongresu padl návrh na jeho konání v jiný měsíc než září, s návrhem na přesun z pracovního týdne na víkend vyjádřila souhlas většina přítomných, většinou akademiků. Toto hlasování však zatím bylo jen orientační, 44. mezinárodní kongres dějin farmacie se uskuteční v září 2019 ve Washingtonu. Konkrétní datum zatím nebylo stanoveno.

Zleva: Tünde Ambrus, Ladislava Valášková, Ladislav Svatoš, Iwona Arabas – prezidentka kongresu, Jindřich Kolda a Jan Babica.
Zleva: Tünde Ambrus, Ladislava Valášková, Ladislav Svatoš, Iwona Arabas – prezidentka kongresu, Jindřich Kolda a Jan Babica.

Abstrakty všech přednášek a posterů z varšavského kongresu jsou dostupné na www.43ichpwarsaw.pl, postupně přibudou i přednášky, jejichž autoři je organizátorům poskytnou.

Jan BABICA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#