#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mladí lékárníci sobě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 22

Spolek Mladí lékárníci vznikl v roce 2009 v Opavě, a již od té doby se snaží být aktivní v mnoha směrech vůči svým členům, příznivcům a samozřejmě i ostatním lékárníkům. Mezi aktivity spolku patří například pořádání různých vzdělávacích akcí, aktivní účast na kongresech, přednáškách i na schůzkách s politiky a ve státních institucích.


Jedním z hlavních cílů je zvýšení ­informovanosti a výměna zkušeností lékárníků napříč lékárnami a zapojení především absolventů a mladých ­lékárníků do aktivního zájmu o obor. K takové výměně zkušeností a informací aktuálně slouží skupina Mladí lékárníci na sociální síti Facebook, kde se každý den objevují zajímavé příspěvky a komentáře k aktuálním tématům.

V uplynulém měsíci se řešilo několik ­témat, nejčastějším z nich byl jednoznačně eRecept. V diskusi se například ­objevila myšlenka, zda by nebylo ­kolegiální na papírové průvodky k eRp značit provedené výdeje, aby to i další kolegy v jiné lékárně „trklo“. Samozřejmě se objevily i opačné názory, že takovým značením na papírovou průvodku bychom ukazovali její nutnost a neschopnost přijmout jakoukoliv elektronizaci.

Rovněž se řešila problematika směrování a reklamy na průvodkách eRp z některých zdravotnických zařízení. Základem této diskusní skupiny je motto, že se zde nikdo nemusí bát ozvat a může kolegy upozornit na nekorektní praktiky, případně na porušování právních předpisů. Otevřenou diskusí a eventuálním postihem šiřitelů nedovoleného obsahu bychom do bu-doucna mohli pomoci vymý-tit některé nešvary v léká-renské praxi.

V rámci debaty často zabrousíme i k běžnějším dotazům, které je obzvlášť mladým kolegům s krátkou pracovní zkušeností dobré připomínat a potvrzovat. Konkrétně jsme si opět ujasňovali platnost receptu na antibiotika, kdy je na receptu předepsán zároveň „klasický“ léčivý přípravek. Vyhláška stanovuje platnost takového receptu jasně na 5 dní a ani částečný výdej (výpis) tuto platnost nemění.

Uvedená platforma výměny zkušeností na Facebooku se jako diskusní fórum velmi osvědčila. Bohužel po nepříjemné zkušenosti s uniknutím některých komentářů do bulvárního plátku jsme přistoupili ke zpřísnění pravidel pro přijímání nových členů do této skupiny a porovnáváme žadatele s členskou evidencí ČLnK.

V diskusi se řeší ale i odlehčenější „problémy“, se kterými se lékárníci za tárou setkávají. V poslední době nás pobavil problém s „rozbitým“ tlakoměrem, který ukazoval hodnoty, i když byl vypnutý (viz foto). Bystrá magistra na pacientovu reklamaci sundala ochrannou fólii z displeje tlakoměru a bylo po problému. I řešení takovýchto drobných obtíží našich pacientů je nedílnou součástí poskytování kvalitních zdravotních služeb obyvatelstvu a jsme hrdí na to, že se každý z nás snaží dělat pro svého pacienta vše, jak nejlépe umí.


A víte, jak se dávkuje Alavis pro koně lidem? Lopatou do žlabu

PharmDr. Lukáš MALÝ, Mgr. Eva PROCHÁZKOVÁ

členové předsednictva Mladých lékárníků, z. s.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#