#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jste připraveni na práci s takzvaným lékovým záznamem pacienta?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 2, s. 5

Jednou ze zásadních očekávaných funkcionalit Centrálního úložiště elektronických receptů je tzv. lékový záznam pacienta. Měl by lékaři a lékárníkovi umožnit nahlédnutí do soupisu všech léků, které pacientovi předepisují všichni jeho lékaři.

Tento lékový záznam je často zmiňován jako jeden z hlavních přínosů elektronické preskripce, jejíž současná podoba je opakovaně kritizována za to, že zúčastněným (lékařům, lékárníkům a pacientům) žádnou zásadní výhodu nepřináší. SÚKL avizoval spuštění lékového záznamu od roku 2020 (s argumentací, že je nutné centrální úložiště nejprve naplnit údaji o předepsaných léčivých přípravcích), současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dokonce veřejně hovoří o jeho zpřístupnění již od roku 2019. Je otázkou, v jaké podobě bude nakonec záznam zpřístupněn lékárníkům, a zcela jistě se bude také diskutovat právní odpovědnost lékárníka v případě, že bude mít možnost do pacientovy lékové historie nahlédnout. Posouzení rizik konkrétní pacientovy medikace pochopitelně vyžaduje od lékárníka přípravu a nezbytné vědomosti.

Česká lékárnická komora doporučuje z širokého spektra vlastních vzdělávacích akcí nejen v souvislosti s očekávaným zpřístupněním lékového záznamu pa­cienta svým členům absolvování zejména Interaktivních dispenzačních seminářů, garantovaného kurzu Základy poskytování odborných konzultací pacientům v lékárně včetně řešení lékových problémů a garantovaného kurzu Lékové interakce.

Interaktivní dispenzační semináře (IDS) jsou dlouholetým projektem, který po odborné stránce zaštiťuje Sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Cílem tohoto projektu je dlouhodobě trénovat dovednost lékárníka rozpoznat v medikaci pacienta tzv. lékové problémy a přispět tím k vyšší kvalitě farmaceutické péče. Principem projektu IDS je posílit komplexní vnímání farmakoterapie a díky tomu také potenciál farmaceuta zachytit rizikové místo v lékovém režimu pacienta, kvalifikovaně odhadnout míru rizika u daného pacienta a navrhnout možné řešení. Uplatněním této dovednosti se farmaceut podílí na zajištění maximální účinnosti a bezpečnosti léčby, na snížení nákladů na léčbu a na podpoře adherence pacienta ke ­zvoleným terapeutickým postupům. Výuka IDS je založena na řešení kazuistik, je realizována interaktivní formou a seminářů, které probíhají pod vedením vyškoleného farmaceuta (lektor), se vždy účastní také lékař (konzultant).

Řešení kazuistik (tj. konkrétních klinických případů) umožňuje trénovat individualizovaný přístup k farmakoterapii a k řešení lékových problémů. Osvojení si takového přístupu je pro praxi nezbytné, protože u každého pacienta dochází k jedinečné kombinaci onemocnění, léčiv a dalších charakteristik. Optimální postup řešení tak může být i u pacientů se shodným lékovým problémem různý.

Interaktivní metoda výuky (řízená diskuse, práce účastníků ve skupinách apod.) přináší prostor pro aktivní zapojení účastníků do řešení předložených případů. Jejím cílem je stimulovat vzájemnou výměnu teoretických poznatků i praktických zkušeností a učinit výuku efektivnější.

Přítomnost lékaře mezi farmaceuty dává možnost prezentovat, porovnat a především propojit přístup lékaře a přístup farmaceuta k farmakoterapeutickým otázkám, zejména co se týká priorit v cílech farmakoterapie a míry akceptování jejích rizik, a dále zkušeností s odpovědí pacienta na léčbu a jeho chováním.

Každoročně je připravováno kolem 80 IDS ve všech regionech a vybrané kazuistiky ze seminářů, zpracované do písemné podoby umožňující samostudium, jsou po přihlášení k dispozici na webu České lékárnické komory. Přehled aktuálně vypsaných seminářů je pravidelně zveřejňován v Časopise českých lékárníků a na webu komory, kde je možné se přímo přihlásit.

Garantovaný kurz Základy poskytování odborných konzultací pacientům v lékárně včetně řešení lékových problémů připravila Česká lékárnická komora ve spolupráci s odborníky ze Sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Jedná se o dvoudenní kurz. První část je zaměřena na vymezení konzultační činnosti, personální, technické a prostorové zázemí potřebné pro poskytování individuálních konzultací, správnou komunikaci s pacientem během konzultace, práci s informačními zdroji a základy interpretace farmakoepidemiologických dat. V programu kurzu nechybí ani nezbytná dokumentace této činnosti. Druhá část kurzu je věnována identifikaci a řešení lékových problémů, které spadají do kompetencí lékárníka. Lékové problémy jsou ukazovány na konkrétních kazuistikách a diskutovány vždy v kontextu konkrétního pacienta. Součástí tohoto interaktivně vedeného kurzu jsou i praktické nácviky výše zmíněných činností.

Garantovaný kurz Lékové interakce je nejmladším ze skupiny garantovaných kurzů. Od roku 2018 jej pořádá Česká lékárnická komora ve spolupráci s odborníky ze společnosti DrugAgency PharmDr. Josefa Suchopára. Dvoudenní kurz je zaměřen na problematiku ­lékových interakcí s důrazem na vyhodnocení a řešení rizik interakcí z hlediska individuálního pacienta. Zároveň poskytuje informace, proč a jak interakce vznikají. Tento garantovaný kurz byl podrobně představen v minulém čísle Časopisu českých lékárníků.

(S využitím informací na webu ČLnK.)


PharmDr. David OVČAŘÍ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#