#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 6, s. 21

Laurus nobilis L. – vavřín vznešený, (Lauraceae – vavřínovité)

Až 12 m vysoký, stálezelený strom, původem z Malé Asie, dnes rozšířen v celém Středomoří. Od starověku byli vavřínovým věncem dekorováni vítězové různých soutěží a od jména laurus bylo odvozeno slovo laureát. V malých formách lze vavřín pěstovat také u nás, ale v zimě je nutné umístění do bezmrazé místnosti.

Synonyma: Laurus tenuifolia Mill.

Obecný název: bobkový strom (čes.), Bay Laurel (angl.).

Sbíraná část: folium, fructus.

Droga: Lauri folia, L. fructus, L. oleum.

Obsahové látky: v silici z listů (1–3 %) převažují monoterpeny 1,8-cineol (eukalyptol) (60 %), dále α-thujen (20 %), α- a β-pi­nen. V silici z květních pupenů se nachází α-terpinylacetat, methyleugenol a eugenol. Z fenolických látek v listu a plodu především flavonoidní aglykony apigenin, luteolin, kempferol, myricetin, kvercetin a jejich glykosidy. V listu i kořeni seskviterpenoidní laktony laurenobiolid, kostunolid, spirafolid a zaluzanin D, různé lignany, dále alkaloidy aporfinového typu s převahou aktinodafninu a launobinu.


Účinky a použití: v tradiční medicíně je využíván při revmatizmu, kožních vyrážkách, bolestech v uchu, při poruchách trávení a plynatosti, jako antidiabetikum, emetikum, diaforetikum, abortivum, emmenagogum a repelent. Bobkový list je běžným kuchyňským kořením. Při odborných studiích vykazoval izolovaný 1,8-cineol protizánětlivé a antinociceptivní účinky a silice omezovala četnost migrenózních záchvatů. List užívaný při diabetu 2. typu snižuje hladinu glukózy v séru, celkový i LDL cholesterol, triglyceridy a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Alkaloidy a glykosidy z listu omezují růst různých mikroorganismů. Rovněž silice z listů inhibuje růst mikroorganismů Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius a Klebsiella pneumonia. Extrakty z listu vykazují účinky proti viru BQCV (Black Queen Cell Virus - virus černání matečníků), který usmrcuje larvy včelích královen v raném stadiu vývoje. Silice má larvicidní účinky proti komáru Aedes aegypti, který je přenašečem původců (virů) horečky dengue, žluté zimnice a viru zika. Na zhášení volných radikálů, omezení peroxidace lipidů a obecně antioxidačních účincích se podílí především flavonoidy a další fenolické látky. Protizánětlivý efekt seskviterpenoidních laktonů spočívá v inhibici produkce NO, navíc laktony zvyšují aktivitu jaterní GST (glutathion-S-transferázy), podílí se na ochraně proti bakteriím, plísním a vykazují cytotoxickou, hepatoprotektivní i neuroprotektivní aktivitu. V testech inhiboval izolovaný spirafolid nežádoucí účinky kyslíkových radikálů (ROS) na nervovou tkáň, jejíž degenerace je podkladem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Izolované seskviterpenoidní laktony kostunolid a zaluzanin D prokazatelně inhibovaly růst buněk HL-60 lidské promyelotické leukemie. Kostunolid navíc omezuje alergickou reakci, protože stabilizuje žírné buňky inhibicí jejich degranulace zprostředkované protilátkami třídy IgE.


Silice je běžně využívána při výrobě kosmetiky. Vyšší dávky cineolu jsou toxické, dráždí ledviny a mají potenciálně abortivní účinky.

Dávkování: není uváděno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (potenciální abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem. Možné kontaktní alergické reakce.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika. Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers ­Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: ­Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, ­PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Otto Wilhelm Thome 1885 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2018 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#