#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 6, s. 4-5

Od 8. června se změnila verze centrálního úložiště eReceptů

Upozorňujeme na úpravu CÚeR, ke které došlo podle plánovaného harmonogramu v noci ze 7. 6. na 8. 6. 2018. V nové verzi centrálního úložiště bude zapnuta kontrola na číselník SCAU. Z důvodu této funkcionality nebudou moci lékaři předepsat lék pod kódem, který již není registrován. Díky upgradu nebudou také moci předepisující lékaři přisoudit léčivému přípravku zvýšenou úhradu, kterou nemá.  Obě novinky odstraní nedostatky, s jejichž následky se potýkali především lékárníci při účtování léčivých přípravků pojišťovnám. Zároveň pravděpodobně budou vyžadovat větší pozornost lékařů při předepisování léků či pravidelnou aktualizaci číselníků HVLP v lékařském software. 

Z oddělení eRecept SÚKL v této souvislosti sdělili: Pro úplnost zdůrazňujeme, že v této verzi je zapnuta kontrola na číselník SCAU. Jedná se o blokační chyby L034 (Je předepisován léčivý přípravek, který nemá stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Bez schválení revizním lékařem nelze požadovat úhradu tohoto léčivého přípravku. Tento léčivý přípravek není uveden v Seznamu hrazených léčiv!) a L035 (Je předepisován léčivý přípravek, který nemá stanovenou zvýšenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Bez schválení revizního lékaře nelze požadovat zvýšenou úhradu tohoto přípravku. Tento léčivý přípravek má pouze základní úhradu!). Děkujeme za spolupráci.

Kampaň „Nebojte se zachránit život“ 3.–9. 9.

Česká lékárnická komora ve spolupráci s firmou Teva Pharmaceuticals CR, s. r. o., uskuteční v týdnu od 3. do 9. září 2018 již druhý ročník kampaně s názvem „Nebojte se zachránit život“ v rámci Světového dne první pomoci, který je stanoven na druhou sobotu v září, v letošním roce na 8. září.

Kampaň je zaměřena na jednu z nejdůležitějších činností, a tou je záchrana lidského života. Ve spolupráci s firmou Teva Pharmaceuticals CR s. r. o., připravila Česká lékárnická komora pro své členy v letošním roce 60 seminářů praktického nácviku první pomoci s MUDr. Jiřím Pokorným. Z toho 39 seminářů je věnováno základním technikám kardiopulmonální resuscitace (KPR), které byly předmětem seminářů již v roce 2017, a 21 nástavbových seminářů je věnováno rozšířené problematice včetně použití externího defibrilátoru.V loňském ročníku byly připraveny také dva webináře na téma kardiopulmonální resuscitace, které je možné shlédnout ze záznamu (kód akce: 18113 a 18112). Cílem prvního webináře je seznámit posluchače s postupy při bezpečném provádění KPR u dospělých a u dětí. Tyto základní postupy by měli ovládat všichni občané, zvláště pak zdravotníci. Cílem druhého webináře je rozšířená KPR u dospělých, specifické příčiny srdeční zástavy a specifika resuscitace, příčiny bezvědomí, KPR v dětském věku a postupy při dušení cizím tělesem u dětí a u dospělých.

Jednotlivé lékárny přihlášené do kampaně „Nebojte se zachránit život“ dostanou materiály v tištěné podobě. Ty jim budou distribuovat, obdobně jako v roce 2017, obchodní zástupci firmy Teva v průběhu srpna. Absolvování webinářů nebo praktického semináře není podmínkou pro přihlášení do kampaně. Na podporu této aktivity budou oslovena média a ve spolupráci s Teva Pharmaceuticals CR s. r. o., byla také připravena tisková konference s praktickou ukázkou KPR a použití defibrilátoru. (Na webu komory jsou k náhledu nebo stažení: plakát, brožura, prezentace.) Děkujeme všem členům, kteří se školení a webinářů účastnili, a všem lékárnám, které se do kampaně zapojí.

Změny výše úhrad léčivých přípravků

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Mění se výše úhrad:

  • LP CIPRALEX
  • LP ELICEALP ESCITALOPRAM+PHARMA
  • LP SERTRALIN APOTEX
  • LP SERTRALINE ACCORD
  • LP TIANEPTIN MYLAN
  • LP TRITTICO PROLONG

Z monitoringu médií

„V dohodovacím řízení dosaženo dohod kromě lékárníků“ je titulek článku v Medical Tribune (č. 12/2018), kde se mj. uvádí:

Na úhradách zdravotní péče pro rok 2019 se dohodli se zdravotními pojišťovnami zástupci 13 segmentů, od nemocnic přes ambulantní specialisty po domácí péči. Bez dohody jsou lékárníci, ministerstvo zdravotnictví je vyzvalo, aby se s po­jiš­ťov­nami dohodli.

„V minulosti k takovému množství dohod nikdy nedošlo. Zástupci nemocnic, akutní lůžkové péče a následné lůžkové péče se dohodli po více než deseti letech. Vnímám to jako obrovský úspěch a všem děkuji,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ocenil, že účastníci vyslyšeli jeho apel a veřejnou deklaraci, že nebude do dohodovacího řízení zasahovat.

„Dnešek znamená zásadní změnu v procesu dohodování a odklon od praxe předchozích let, kdy ministerstvo direktivně úhradovou vyhláškou určovalo, kolik co bude stát, a ministři pod tlaky jednotlivých segmentů přilepšovali jedněm na úkor druhých,“ uvedl dne31. května ministr s tím, že touto cestou on zásadně odmítl jít. „Od začátku jsem žádal poskytovatele a pojišťovny, aby byli při uzavírání dohod konstruktivní, jednali a kladli důraz na kvalitu poskytovaných služeb tak, aby byl zajištěn spravedlivý nárůst úhrad napříč všemi segmenty. Řekl jsem, že dohoda mezi poskytovateli a pojišťovnami je jediná možnost, protože u mě si nikdo lepší podmínky nevylobuje,“ uvedl ministr. Za pozitivní označil to, že v dohodovacím řízení se neřešila jen výše úhrad, ale jednotlivé segmenty přišly s řadou prvků, které cílí na větší efektivitu; příkladem jsou trojcestné žádanky.

„Jedním z důvodů nedohody je neochota lékárníků konstruktivně jednat o více va­riantách úprav odměňování lékáren. Všech­ny segmenty, které se dohodly, muse­ly přistoupit na určitý kompromis. Má­me omezený objem finančních pro­střed­ků a ty se musejí rozdělit spra­vedlivě. Přístup lékárníků ve stylu: chce­me jednu miliardu, nebo nebudeme jed­nat, je neakceptovatelný, “ vysvětlil ministr.

Podle lékárníků nenaplnilo ministerstvo sliby, které jim před jednáním dalo. „Velmi mě mrzí, že místo konstruktivního jednání s pojišťovnami věnují lékárníci energii psaní kritických tiskových zpráv a mediálnímu nátlaku na ministerstvo. Zdůrazňuji, že ministerstvo lékárníkům ani nemohlo závazně nic slíbit,“ uvedl ministr.

„Naše naděje, že by červnové jednání se zdravotními pojišťovnami mohlo ještě něco zásadně zvrátit, berou pomalu za své. Podle nás již ze strany lékárníků došlo k zásadním ústupkům, zatímco přístup pojišťoven k dorovnání úhrad zůstává rigidní. Zatímco při předchozích jednáních dohodovacího řízení padl ze strany ministerstva příslib, že se postará o dostatečný objem financí pro lékárenský segment i v případě, že k dohodě mezi lékárníky a zdravotními pojišťovnami nedojde, dnes dává od lékárníků ruce pryč,“ uvedl PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Lékárníci upozornili, že oproti ostatním zdravotníkům jsou značně znevýhodněni. Zatímco v ostatních sektorech zdravotnictví platy od roku 2006 rapidně rostou (u lékařů o téměř 52 procent, u sester o 61 procent), u lékárníků má plat od roku 2011 klesající tendenci. Lékárníci jsou závislí na marži a signálním výkonu, který je nižší než v jiných zdravotnických zařízeních.

Zdroj: www.lekarnici.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2018 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#