#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Věřte, že tahle akce je i pro starý


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 6, s. 8-10

Čím jsem starší, tím méně jsem vzdělavatelný. Mozek se mi obvykle na konferenci „zavaří“ s první, nejpozději s druhou přednáškou. Už nepomáhají ani litry kafe. Člověk má po letech zkušenosti, konec konců ví kdy, co a kde má hledat, a motivace systematicky se vzdělávat je tou rutinou bita. Hlasy přednášejících na mě často působí jako úvod do hypnózy.

Takový jsem případ, a přesto jsem 18. května ještě s manželkou hnal naši ojetinu přes Suchý vrch směrem na Opavu na Konferenci mladých lékárníků. Konference byla věnována „velké ­očišťovatelce,“ o níž bylo napsáno, že „…pouze to podstatné dokáže její působení vydržet. Vše ostatní je spáleno. Je tou, která stanovuje hodnoty. Všechny hodnoty pocházejí od ní a od jejího partnera, od Smrti. Je branou k mystériím. Tvoje nejvyšší idea posvátna je jejím obrazem. Je nejčistším výrazem Nyní…“ (z úvodníku Marka Orko Váchy pro časopis Vesmír 5/ 2018). Řeč je o bolesti.

Moderátorka pátečního programu Mgr. Olga Svobodová a MUDr. Petr Lokaj
z Kliniky dětské onkologie FN Brno, který publikum seznámil se zkušenostmi s léčbou
bolesti u dětí s nádorovým onemocněním.
Moderátorka pátečního programu Mgr. Olga Svobodová a MUDr. Petr Lokaj z Kliniky dětské onkologie FN Brno, který publikum seznámil se zkušenostmi s léčbou bolesti u dětí s nádorovým onemocněním.

Úvod konference obstaralo pro mě snad nejtěžší představitelné téma, léčba ­bolesti onkologicky nemocných dětí. MUDr. Petr Lokaj (FN Brno) tuto problematiku ­představil pod mottem: „Je slušné se věnovat bolesti“. Mimo jiné jsme se dověděli, že Mordor, který v trilogii Pá­na prstenů znamená místo zlých sil, může v léčbě bolesti také přinášet úlevu jako kombinace Morphinu a Dormica. ­Následnou studií o ošálení vnímání bolesti u novorozenců cukerným roztokem, kterou představila Bc. Anna Fialová z dětského oddělení místní Slezské nemocnice Opava, se téma bolesti trochu odlehčilo.

Po delších cestách, kdy řídím auto, mě téměř pravidelně chytnou záda. Tato si­tuace nastala, a tak pro mě byla přednáška prim. MUDr. Martina Krobota (SN Opava) o vertebrogenních bolestech velmi aktuální. Představeny byly ploténky, jejich degenerativní změny a prolapsy s podrobnými informacemi o tera­peu­tických možnostech analgetik podle Oxfordské škály. Odnáším si poznatek, že nejmenší tlak na ploténky je vleže na zádech a zvedat břemena je radno z dřepu.

Jak bolí kolena už znám také dobře. O gonartrózách a zejména o jejich ovlivnění injekcemi s deriváty kyseliny hyaluronové navázal MUDr. Jan Blahut z místní ortopedické ambulance. Nyní se dostáváme do místa, kdy referovat se stává obtížným. Na scéně se zjevil Duch eReceptu (e-Đ). Vše odstartovalo Chudobou Zajícovou. Jestliže bylo číslo 5/2018 Časopisu českých lékárníků věnováno PharmDr. Pavlu Grodzovi, lékárníkovi s velkým L, pak pro Konferenci mladých lékárníků, která se pořádala jubilejně podvacáté, platí, že je vymazleným dítětem další velké osobnosti českého, moravského a slezského lékárenství PharmDr. Marie Zajícové. Prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba ocenil její práci a jménem všech lékárníků jí poděkoval.

Pak už scénu ovládl Duch. Poutavě líčil, co všechno vidí, když se kouká do našeho světa skrz rozhraní. Bylo to hořkoúsměvné. Já jsem pochopil, že má rád svoje lékárníky, a obzvlášť jednu lékárnici, kvůli které se téměř naučil hory přenášet. V jeho příbězích ovšem nevystoupili pouze čistokrevní klaďasové, ale také Coura, Velryba a mnozí další. Na konci byla modlitba, a řeknu vám, že až umělá inteligence zvládne vypracovat a rozvíjet koncept náboženství, bude s lidstvem nadobro konec.

Na závěr pátečního programu vystoupilo divadlo Kapor na scéne. Byli naprosto úžasní. Hrají jako o život a chvílemi zapojují do svých představení i diváky. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, jaké to je stát na pódiu jako tvrdé Y, mžourat do publika a nechat se rosit vodním aerosolem. A té Júlii jsem mohl nabídnout místo inzulínového pera aspoň nějakou taneční drogu, nebo jsem se jí to experimentování s biologicky aktivními látkami měl pokusit rozmluvit. Takhle to skončilo jako učiněná tragédie.

Jestliže bylo páteční tempo vysoké, pak v sobotu se obrátky ještě zvýšily. Marie má za zády tým mladých a šikovných lékárníků, díky nimž celý kongres běžel jako na drátkách. Jmenovitě jde o kolegy: Mgr. Lukáše ­Lázničku, Mgr. Janu ­Martináskovou a Mgr. Olgu Svobodovou.

Mgr. Lukáš Láznička
Mgr. Lukáš Láznička

Novinky z legislativy Mgr. et MUDr. Jaroslava Maršíka jsou neuvěřitelné. Čas se při nich relativizuje – dilatuje, a ani nemusíme letět nikam rychlostí blížící se rychlosti světla. Probral všechno, tedy kromě GDPR, které si můžeme pustit jako záznam z webových stránek komory (http://1url.cz/@videoGDPR), což všem doporučuji.

PharmDr. Eliška Vaculíková (Nemocniční lékárna Nemocnice s poliklinikou Havířov) nabídla klinicko-farmaceutický pohled na různé strategie léčby bolesti. Navázal na ni geriatr MUDr. Jakub Seget (SN Opava). Léčba bolesti seniorů má svá specifika a farmakologické zákony s věkem přestávají platit. Nedoporučoval využívat NSA kvůli nefrotoxicitě, chválil metamizol a/nebo kombinace tramadol/paracetamol, obávanou agranulocytózu zatím nikdo moc neviděl. Hlas z publika podotkl, že s výjimkou hematologů (ti občas ty agranulocytózy vídají), ale u nich se ty případy koncentrují a všechno je tak trochu relativní. Z opioidů se používají: buprenorfin, morfin, fentanyl.

PharmDr. Marie Zajícová převzala z rukou PharmDr. Lubomíra Chudoby kytici jako
poděkování za dvacet let pořádání konference
PharmDr. Marie Zajícová převzala z rukou PharmDr. Lubomíra Chudoby kytici jako poděkování za dvacet let pořádání konference

Bolest při infarktu je pro mě jako ­hypochondra srdeční záležitostí. MUDr. Zdeněk Hrdlička, vedoucí lékař interní JIP, problematiku prezentoval s lehkostí patrnou i u jeho předřečníků a pěkně v souvislostech. Prošli jsme se světem zkratek a termínů STEMI, ­NSTEMI, patologie Q vlny, ST elevace, EKG, PCI, SKG a spoustou dalšího.

O tom, že závislost na omamných látkách přináší i prvky kreativity, hovořila Mgr. Olga Svobodová z Oddělení klinické farmacie FN Ostrava. Šlo o použití pregabalinu v dávce 900–1 200 mg u závislých v substitučním programu. V instruktážním videu byla představena chůze dívčí zombie (Zombie walk), jako příznak vlivu omamné látky. Alkoholik pod vlivem se motá jinak, ale podobně.

Divadelní trio Kapor na scéne zapojuje do svých představení také diváky.
Divadelní trio Kapor na scéne zapojuje do svých představení také diváky.

MUDr. Olga Foldynová (ARO SN Opava) se věnovala použití opioidů v léčbě bolesti. Diskuze se rozvinula k stříhání transdermálních náplastí, s kterým má tato lékařka i další algeziologové vynikající zkušenosti. Praxe si tento postup vyžaduje a přináší očekávané výsledky. Zaznělo i doporučení, aby se přestřižená transdermální náplast na straně střihu přilepila leukoplastí kvůli dobrému přilnutí ke kůži. Opioidy jsou oblíbené, relativně bezpečné a naprosto nezastupitelné v léčbě bolesti. Závěrečnou přednášející byla Bc. Barbora Klímová, která představila muzikoterapii – novou pomáhající profesi, která má ambice si jednou v budoucnosti zajistit své místo v paletě výkonů proplácených zdravotními pojišťovnami. Výsledky ze studií dokládající terapeutický efekt by byly. Přeji muzikoterapeutům hodně štěstí, budou ho potřebovat.

MUDr. Olga Foldynová se věnovala
použití opioidů v léčbě bolesti.
MUDr. Olga Foldynová se věnovala použití opioidů v léčbě bolesti.

Na úplný závěr jsme vyslechli polední koncert – pásmo Fritze Kreislera Hudební cesta do Vídně – v podání Petra Bendy (housle) a Alexandra Starého (klavír). Koncert podtrhl skvělou pohodu, kterou jsme zažívali v průběhu celé konference.

Navzdory svému antistudijnímu profilu z úvodu jsem si přednášky vychutnal, až hltal, akademická teorie se sice vyskytovala jako fundament prezentovaných sdělení, převládal ovšem velmi praktický přístup, tak cenný pro každodenní lékárenskou praxi.

Děkuji organizátorům a do dalších let přeji hodně úspěchů!

PharmDr. Jiří GREGOR, Ph.D.

Foto: Jiří Kotlář


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2018 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#