#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Garantované kurzy – cesta ke změně


Autoři: Michal Hojný
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 6, s. 23

Myslím, že můžu mluvit za všechny organizátory a přednášející, kteří se podílí na zdárném průběhu Garantovaných kurzů ČLnK – tyto kurzy nás baví! V případě Garantovaného kurzu (GK) Screening diabetu a péče o diabetické pacienty nás to letos v květnu bavilo už popáté. Tím „nás“ myslím dělnou pracovní skupinu ve složení Iva Prokopová, Aleš Novosád, Michala Belasová, Michal Hojný.


Nesmírnou inspirací a povzbuzením pro nás jsou hodnocení účastníků kurzu, ať již z písemného hodnotícího formuláře nebo z diskuzí na závěr kurzu. Z toho posledního v polovině května mi zůstala v hlavě věta jedné účastnice, že po debatě v lékárně o snížení nebo nesnížení doplatku o 8 korun na jeden z léčivých přípravků v reakci na chování konkurenční lékárny pro ni byl garantovaný kurs ukázkou, že má smysl v lékárně zkoušet i nové věci a že ji nabil energií, aby se na ně vrhla.

Snažíme se rozšiřovat povědomí o tom, že zapojení farmaceuta do screeningu diabetu je nejen možné, ale také efektivní. Pohání nás zájem a pozitivní zpětná vazba účastníků, a protože pochval není nikdy dost, uvedu hodnocení lednového kurzu – na školní stupnici 1,11, což je průměr hodnocení účastníků na otázku, jestli splnil jejich očekávání.

Pátý garantovaný kurz (pořádaný od roku 2016) stojí ještě za jedno ohlédnutí. Dá se na něm nádherně ilustrovat, jak se mění přístup ČLnK ke vzdělávacím akcím. Pamětníci si možná vzpomenou, že jsme v letech 2005 a 2007 objevili republiku s podobnou edukační road show a na sedmi zastávkách (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Karlovy Vary, Ústí nad Labem) jsme vždycky čtyři soboty věnovali kompletní edukaci k tématu diabetes. Časový rozsah byl ještě větší, než se nyní vměstná do dvoudenního garantovaného kurzu, ale tuto rozsáhlou edukační ofenzívu se nám nepodařilo přetavit do konkrétní pravidelné aktivity v lékárnách. Představa screeningu diabetu v lékárně spojeného s měřením hodnoty náhodné glykémie byla v té době naprostou iluzí, ale i tak se při pohledu zpátky asi dalo z této akce vytěžit více. V mezidobí přišly zahraniční inspirace o změně orientace lékárenské péče z dispenzace směrem k poradenství, prevenci a screeningu onemocnění, úspěšně jsme dotáhli debatu s diabetology a praktickými lékaři o screeningu diabetu v lékárně formou selfmonitoringu a zhmotnili ji v komorový doporučený postup, který se stal součástí Národního diabetologického programu 2012–2022. Klíčovým faktorem bylo kladné vyjádření MUDr. Vladimíra Valenty, tehdejšího hlavního hygienika a náměstka ministra zdravotnictví ČR, který vyjádřil myšlence screeningu v lékár­nách jednoznačnou podporu. Protože cílem textu není unavit čtenáře popisem vyjednávání s jednotlivými státními úřady o podmínkách nezbytných k realizaci tohoto screeningového programu, přeskočím do roku 2018. Blížíme se do finále debaty s hygieniky o vzorovém provozním řádu lékáren a čeká nás vytvoření systému elektro­nické evidence našich intervencí, kde nám drobnou kládu do cesty položilo nově platné ustanovení GDPR.

Výčtem kroků jsem chtěl ilustrovat, jak se za posledních deset let posunula role komory v akcích celoživotního vzdělání – od „prosté“ (ale bezesporu potřebné) edukace k akcím typu Garantované kurzy ČLnK, které přinášejí absolventům inspiraci ke změně pohledu na každodenní praxi lékárníka a jeho budoucí roli v systému poskytování zdravotní péče. Vedle edukace dnes přináší na kurzech sdílení reálných zkušeností s prováděním těchto nových postupů, nabízí edukační materiály pro pacienty, propagační materiály pro inzerci nových služeb. Druhou úrovní, řekněme nástavbou, bude v případě našeho DIA GK jednodenní kurz zaměřený na sdílení praktických zkušeností s prováděním screeningu diabetu a poradenství pro diabetické pacienty, který plánujeme na podzim.

Významnou úlohu GK vidíme ve sjednocení formy těchto aktivit v jednotlivých lékárnách, jejich jednotné evidenci a v neposlední řadě také ve společném PR pod hlavičkou ČLnK s cílem dosáhnout úhrady ze zdravotního pojištění. Spojení ostrůvků pozitivní deviace je pravděpodobně jedinou možností na dosažení tohoto cíle.

Nesmírnou inspirací a povzbuzením pro nás jsou hodnocení účastníků kurzu, ať již z písemného hodnotícího formuláře nebo z diskuzí na závěr kurzu. Z toho posledního v polovině května mi zůstala v hlavě věta jedné účastnice, že po debatě v lékárně o snížení nebo nesnížení doplatku o 8 korun na jeden z léčivých přípravků v reakci na chování konkurenční lékárny pro ni byl garantovaný kurs ukázkou, že má smysl v lékárně zkoušet i nové věci a že ji nabil energií, aby se na ně vrhla.

Věřím, že se garantované kurzy stanou takovou motivací pro většinu kolegů a kolegyň a přinesou kromě změny pohledu na činnost lékárníka z perspektivy laické veřejnosti, také potřebnou změnu naší každodenní lékárnické rutiny.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2018 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#