#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 27

Je možné vydávat léky na zahraniční veterinární recept?

Příslušné ustanovení zákona o léčivech, na základě kterého lze vydávat léčivé přípravky dle receptu i z členského státu zní takto:

§ 81g

Výdej léčivých přípravků

(1) Léčivé přípravky vázané na lékařský předpis se vydávají na

      a) základě elektronického receptu ověřeného pomocí jeho identifikátoru,

      b) platný recept vystavený v České republice v listinné podobě podle § 81f,

      c) recept s modrým pruhem vystavený v listinné podobě v souladu se zákonem o návykových látkách na léčivé přípravky obsahující omamné nebo psychotropní látky,

      d) platný recept vystavený v některém z členských států Evropské unie,

      e) žádanku podle § 80 odst. 1 písm. d) nebo e), nebo

      f) lékařský předpis vystavený veterinárním lékařem.

I když bychom mohli tvrdit, že „platný recept vystavený v některém z členských států Evropské unie“ nutně zahrnuje i recept vystavený veterinárním lékařem, systematické zařazení lékařského předpisu vystaveného veterinárním lékařem až na konec výčtu za zmiňovaný recept z členského státu spíše nasvědčuje výkladu, že tím receptem z členského státu může být jen recept pro pacienta, nikoli pro zvíře. Takže z opatrnosti jsem spíše pro to, že výdej na recept vystavený veterinárním lékařem z členského státu není možný. Na druhou stranu jsem se nesetkal s tím, že by kdy byl výdej na cizí veterinární recept při kontrole SÚKL vyhodnocen jako závadný.

Jak postupovat za provozovatele lékárny v případě okamžitého ukončení pracovního poměru s lékárníkem ve funkci VL/OZ. V případě, kdy pracovní poměr je ukončen dohodou obou stran. Prosím o doporučení, jak postupovat lege artis v sou­la­du s Licenčním řádem tak, abychom nemuseli přerušit provoz lékárny následující den po ukončení PP do ustanovení navazujícího VL/OZ, což je vázáno na termín zasedání Představenstva ČLnK.

Podle § 14 odst. 5 zákona o zdravotních službách musí být odborný zástupce ustanoven poskytovatelem nejpozději do 10 dnů poté, co jeho předchůdce přestal funkci vykonávat. Podle § 2 odst. 2 licenčního řádu musí být odborný zástupce držitelem osvědčení ČLnK k výkonu této funkce. Pouze v případě úmrtí, okamžitého zrušení pracovního poměru nebo zrušení pracovního poměru ve zkušební době lze podle § 11 odst. 5 funkci vykonávat již v době mezi podáním žádosti o osvědčení a vydáním osvědčení. Ne však před podáním žádosti. Z toho plyne, že kvůli tomu, že skončil odborný zástupce není nutné přerušovat provoz lékárny, pokud nový odborný zástupce nastoupí v zákonné lhůtě. Novému odbornému zástupci pak nelze doporučit, aby funkci začal vykonávat před tím, než získá osvědčení od ­Komory. Nebo, ve výše uvedených výjimečných případech, než podá žádost o vydání osvědčení. S tím souvisí to, co píšete o způsobu ukončení pracovního poměru – okamžitým ukončením pracovního poměru se rozumí jednostranné jednání zaměstnavatele podle § 55 zákoníku práce, nikoliv dohoda zaměstnavatele a zaměstnance o skončení pracovního poměru, byť by bylo skončení domluveno „okamžitě“.

Vše výše uvedené platí obdobně pro výkon funkce vedoucího lékárníka s těmito rozdíly:

• vedoucí lékárník musí být ustanoven podle § 79 odst. 6 zákona o léčivech

• zákon o léčivech oproti zákonu o zdravotních službách nedává žádnou lhůtu k nalezení nového vedoucího lékárníka v případě ukončení funkce toho předchozího, což znamená, že lékárna musí být během doby bez vedoucího lékárníka uzavřena.

Doporučuji proto nejdříve zajistit nového vedoucího lékárníka, zajistit, aby tento podal úplnou žádost o vydání osvědčení a teprve ke dni konání představenstva provést změnu.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#