#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Plány nového děkana


Autoři: doc. PharmDr. Roh Jaroslav, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 23


Vážené kolegyně, vážení kolegové, byl jsem požádán panem šéfredaktorem Mgr. Zdeňkem Pokorným, abych napsal pár slov o tom, jaké mám plány v nové funkci, do které jsem byl nominován Akademickým senátem naší Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Nevím, nakolik je aktuální dění na naší fakultě známé našim absolventům a dalším kolegům farmaceutům, proto se vždy stručně zmíním i o něm. Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové se spolu s Lékařskou fakultou UK v Hradci Králové blíží k realizaci výstavby nového kampusu (v rámci projektu „Mephared 2“), do kterého by se měly obě fakulty kompletně přestěhovat a úplně opustit stávající budovy, v našem případě tedy všem absolventům dobře známé prostory v ulici Akademika Heyrovského. Finančně by měla být realizace tohoto několikamiliardového projektu zajištěna především z Národního plánu obnovy a dále z dotací MŠMT s tím, že univerzita a obě fakulty se budou na celkové ceně podílet přibližně 10% spoluúčastí. Nicméně nikoho znalého současného stavu cen (nejen) ve stavebnictví nepřekvapí, že celkový rozpočet stavby i s patřičným vybavením, který byl vypočítán v roce 2019, nyní nestačí prakticky ani na stavbu. Není tedy třeba moc přemýšlet nad tím, jaký je hlavní úkol budoucího vedení fakulty – zajistit zdroje pro výstavbu a vybavení a realizaci stavby kampusu pak skloubit s dalším rozvojem výuky, výzkumu i dalších činností fakulty.

V oblasti výuky se v posledních dvou letech podařilo akreditovat všechny pregraduální studijní programy – klíčový studijní program Farmacie, bakalářský i navazující magisterský program (Bioanalytická) Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví a nově též navazující magisterský program v anglickém jazyce Pharmaceutical Sciences. Kurikulum studijního programu Farmacie se v posledních letech výrazně posunulo od teoretických předmětů ke klinicky a na pacienta orientovaným předmětům a nová akreditace tomu plně odpovídá. Dotace přípravných a více „výzkumně“ orientovaných předmětů jako například organická či analytická chemie byly částečně zredukovány a posunuty do nižších úseků studia. Naproti tomu ve 4. ročníku je povinným předmětům Klinická farmacie I a Farmaceutická péče I a II věnována více než polovina výukového času, přesně 271 hodin přednášek a seminářů. K tomu jsou studentům k dispozici povinně volitelné předměty Klinická farmacie II, Klinicko-farmaceutická péče, Personalizovaná farmakoterapie a farmakogenetika a Farmakoepidemiologie a bez­pečnost farmakoterapie, které tvoří balíček předmětů studijního zaměření Klinická farmacie, populační aspekty léčiv pak mohou studenti farmacie rozvíjet v rámci předmětů Farmakoekonomika a hodnocení zdravotních intervencí nebo Regulační záležitosti ve farmacii. Toto je dle mého názoru směr, kterým by se měla výuka farmacie i nadále ubírat. Studium musí být samozřejmě i nadále univerzální a musí dobře připravit absolventy k uplatnění ve všech odvětvích farmacie, ale hlavní pozornost by měla být i nadále věnována právě klinicky orientovaným předmětům a posilovat u absolventů právě tyto kompetence, které využijí jak v lékárně, tak i na klinických pracovištích a ve spolupráci s lékaři na všech úrovních zdravotnického systému. Vzhledem k nedávné akreditaci studijního programu nás čeká usazení a op­ti­ma­lizace studijních plánů, z větších inovací je na stole jen brzké zavedení studijního zaměření Nemocniční farmacie, které by bylo opět ­definováno balíčkem několika povinně volitelných předmětů a bylo by za­mě­řené na zvýšení znalostí a dovedností studentů v hlav­ních ob­las­tech nemocniční farmacie. Když už jsem zmínil studijní za­měření, tak komě výše zmíněných je studentům k dispozici ještě zaměření Farmaceutická analýza, Farmaceutická chemie, Farmaceutická technologie a Léčiva přírodního původu. Změny doznala i organizace státních závěrečných zkoušek, která se částečně vrací k modelu před rokem 2006 a opouští tak systém jedné souhrnné státní zkoušky. Ta se totiž postupem let ukázala jako ne úplně opti­mální vzhledem k obrovskému množství učiva obsaženému v šesti stát­nicových předmětech, které měl student najednou prezentovat. Nyní se tedy vracíme k modelu dílčích státních zkoušek, a to k pěti povinným, jedné nepovinné plus jedné závěrečné z Farmakoterapie a farmaceutické péče a Sociální farmacie. To jen podtrhuje důraz na klinické obory a reflektuje jejich důležitost pro absolventa studijního programu farmacie.

Ve vědecké oblasti má fakulta na čem stavět. V nedávno skončeném mezinárodním hodnocení jsme byli zařazeni mezi 5 vědecky nejkvalitnějších fakult na UK (spolu s Filozofickou fakultou, 1. Lé­kařskou fakultou, Matematicko-fyzikální fakultou a Přírodovědeckou fakultou). Doktorské studium (Ph.D.) na FaF UK je dlouhodobě jedno z nejlépe hodnocených v rámci celé ČR. Bez kvalitní vědecké činnosti, výzkumných grantů, rozvojových projektů a dalších zdrojů navázaných na vědeckou činnost by fakulta nebyla schopna zajistit v požadované kvalitě ani výuku, nemluvě o vybavení laboratoří a výukových místností. Nadále tedy budu podporovat vynikající výzkumné týmy, nové pracovníky či postdoktorandy přicházející ze špičkových tuzemských i zahraničních pracovišť s cílem zajistit kvalitní výzkumnou činnost a budu je motivovat k podávání národních i mezinárodních výzkumných projektů. Zvláštní podpory se pak dostane katedrám a výzkumným skupinám, které přímo spolupracují s farmaceutických terénem, podílejí se na kontinuálním vzdělávání farmaceutů, přispívají do českých odborných periodik a podílí se na formování farmacie jako prestižního a pro společnost nepostradatelného oboru.

Samostatnou kapitolou je propagace studia farmacie mezi středoškoláky, potažmo propagace farmacie jakožto vysoce odborného a pro společnost nepostradatelného oboru. Dlouhodobým trendem, který částečně kopíruje i donedávna klesající demografickou křivku, je totiž úbytek uchazečů o studium, s čímž se logicky pojí i klesající kvalita přijímaných studentů. V této oblasti bude nutné spojit síly napříč oborem a pokusit se vrátit farmacii prestiž, kterou si zaslouží. Na tom se může a musí podílet každý z nás, jelikož největší reklamou oboru je a bude kvalitní a erudovaná dispenzační činnost v každé lékárně, nabídka odborných konzultací farmakoterapie a dalších odborných služeb, které ukážou na význam a nezastupitelnost farmaceutů v systému zdravotní péče.

doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D.

zvolený kandidát na funkci děkana FaF UK

pro funkční období 1. 2. 2022 – 31. 1. 2026


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#