#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 34

Phytolacca esculenta Van Houtte – líčidlo jedlé (Phytolaccaceae – líčidlovité)

Vytrvalá, dekorativní bylina s lodyhami dorůstajícími až 200 cm. Bílé květy a červené plody jsou uspořádány do vzpřímeného hroznu, v němž vzniklé plody srůstají po osmi do souplodí. Líčidlo jedlé je původní v oblasti rozprostírající se od Pákistánu po Japonsko. Odtud se rozšířilo jako okrasná rostlina do celého světa. Snadno zplaňuje, protože jeho semena roznášejí ptáci, kteří na rozdíl od savců dobře snášejí saponiny v jeho plodech. V ČR se objevuje především v teplejších oblastech státu. V Americe se využívá příbuzný druh Phytolacca americana, s vyšším obsahem saponinů, který je u nás rovněž pěstován. Jeho hrozny jsou ale skloněny k zemi a plody nesrůstají.

Synonyma: Phytolacca acinosa, Phytolacca pekinensis.

Obecný název: Indian pokeweed (angl.), Shang Lu (čín.).

Sbíraná část: folium, fructus, radix.

Droga: Phytolaccae esculentae folium, P. e. fructus, P. e. radix.

Obsahové látky: v celé rostlině identifikováno 60 triterpenových saponinů, jejichž aglykonem je kyselina fytolakagenová, fytolakagenin (glykosidy eskulentosidy B a H) a příbuzné látky, dále flavonoidní glykosidy kempferolu a kvercetinu, v kořeni byly navíc skupinově prokázány polyfenoly, včetně tříslovin, steroly a alkaloidy, v plodech purpurově červené betacyaninové barvivo betanin. Betacyaniny patří mezi betalainy, které jsou strukturálně příbuzné s alkaloidy. V celé rostlině vysoký obsah draslíku a různé polysacharidy.

Účinky a použití: obvykle se 2x vyvařené listy (odstranění saponinů) upravují jako špenát. V Tradiční čínské medicíně je líčidlo aplikováno při plísňových a bakteriálních infekcích, jako antireumatikum, antiastmatikum a antiflogistikum. Rovněž diuretikum a desinficiens močových cest, při redukci nadváhy, konjunktivitidě, svrabu a imunodeficienci, betacyaninová barviva extrahovaná z plodu slouží k dobarvování vín a cukrovinek.

Odborné studie

Izolovaný saponinový triterpenový glykosid eskulentosid B (aglykon fytolakagenin) vykazoval v testech cytotoxicitu vůči ­buněčným liniím BEL-7402 (lidský hepatocelulární karcinom) a HL-60 (lidská leukemie) a antimikrobiální efekt v případě druhů Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Protizánětlivé účinky jsou vázány na inhibici prozánětlivých cytokinů IL-1β, IL-6 a TNF-α. Saponiny extrahované z kořene vykazovaly až 96% účinnost proti tropickým sladkovodním hlemýžďům rodu ­Oncomelania, kteří jsou významnými přenašeči původce tropické schistosomózy, která se projevuje krvavými průjmy a záněty močových cest. Byl studován vliv ip podávaných izolovaných polysacharidů I na cytotoxickou aktivitu myších peritoneálních makrofágů a produkci tumor nekrotizujícího faktoru (TNF) a interleukinu 1 (IL-1). In vitro bylo zjištěno zvýšení cytotoxicity splenocytárních makrofágů proti buněčným liniím myšího sarkomu S180 a myšího fibroblastomu L929 a aktivace produkce TNF i IL-1. Byla testována antimikrobiální účinnost vodněalkoholového extraktu z kořene Phytolacca acinosa na amerických typových kulturách (ATCC). S rozdílnými výsledky byly hodnoceny druhy Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Streptococcus mutans, Micrococcus luteus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas putida, Proteus vulgaris, Candida albicans, Aspergillus niger, Herpes ATCC 1493 a Tinea cruris. Líčidlo jedlé je schopno akumulovat vysoké koncentrace draslíku a přežívat i v nehostinných podmínkách.



Dávkování: není uvedeno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: autor, vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#