#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

O bílých koních


Autoři: Císař Přemek
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 22
Kategorie: Tak to vidím já

Slíbil jsem, že budu psát o dění na Čestné radě, protože si myslím, že je třeba, abyste věděli, čím se rada zabývá. Zároveň snad snížím počet opakujících se případů, které jsou psané jak přes kopírák. Věřte mi, že po deseti případech „vedení lékárny bez osvědčení“ se těšíte na každého kolegu, který vydával „pod vlivem návykových látek“, ač je to provinění vážnější, které může ohrozit pacienta. Ale je to NĚCO JINÉHO.

Na začátku bych rád upozornil, že všechny příběhy jsou jen inspirovány případy z Čestné rady. Pokud se poznáte, tak věřte tomu, že jste nebyli jediní. Jedná se vždy o takový extrakt z jednání rady.


Včil tu tresť. Nejprve si pojďme říct, kdo nebo co je odborný zástupce. U atestace vás budou drtit tím, že je to osoba ustanovená dle Zákona o zdravotních službách a spoustou dalších zbytečností. To důležité, na co se málokdo ptá, je odpovědnost. Zkoušející si totiž myslí, že se odpovědnost rozumí samo sebou. Ale je to podobné otázce doktorky Jany Kotlářové, kterou nás trápila v Lékárenské propedeutice: „Co uděláte jako první, když pacient přijde do lékárny?“ A správná odpověď je: „Pozdravím ho.“ Zahlceni tisíci zákonných kliček jsme často při zkoušce zapomněli na elementární základy mezilidské komunikace.

Poskytovatelem zdravotních služeb může být i eseróčko ChcizámokvoFrancii se sídlem v Panamě. Takové eseróčko nebo akciovka je vlastně jen bublina. Juristi tomu říkají právnická osoba. Holé nic. Až teprve jednatel (ten, co za společnost jedná) a v našem případě i odborný zástupce (ten, co odpovídá za poskytování zdravotních služeb) vdechují takové společnosti život a jsou postižitelní i jinak než pokutou. Jednatel ručí za účty a smlouvy. Vy ručíte za odbornost. Je jen na vás, jak si vztah s jednatelem nastavíte (třeba si ho i vemte za muže/ženu). Je ovšem zapotřebí na to myslet dřív, než podepíšete pracovní smlouvu. Nechte si tam vypsat pravomoc, že můžete zastavit provoz lékárny, pokud nebudou splněny zákonné povinnosti, že jenom vy rozhodujete, kdo bude vydávat na předpis, že... Ta odpovědnost je vaše a nikdo vás jí nezbaví, ani výmluvy, že jste to nechali na jednateli. Vy ručíte za odbornost poskytované služby a dodržování pravidel při jejím poskytování, ne jednatel. Ten majitel a jednatel vás potřebuje asi stejně jako vy jeho.

Jak přijít na Čestnou radu? Nejlepší je, chovat se tak, abyste na Čestnou chodit vůbec nemuseli. Když už se vám stane, že „máte delikt“ a přijde vám obsílka od Komory s Disciplinárním obviněním, pak je nejlepší čas věnovat tomu den, či dva a udělat si v pracovním životě pořádek. V té obsílce máte definováno, co přesně si Revizní komise myslí, že jste udělali. Můžete se informovat na Komoře, které doklady jsou součástí spisu a vedou Revizní komisi k takové domněnce. A teď je to na vás. Vy se přece chcete obhájit. Je dobré si s sebou vzít doklady, které Komora nemá a vy je máte a mohou dokazovat vaši nevinu. Rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb (zkráceně Registrace na kraji), které vám bylo vydáno. Kopii Žádosti o udělení osvědčení Českou lékárnickou komorou s potvrzením o převzetí předsedou (nebo zmocněnou osobou) OSL, kde musí být jasně (je tam na to kolonka) vyznačeno, kdy ji předseda převzal. Podací lístek a jakékoli vyjádření České pošty, s. p., které by dokázalo, že jste něco (vámi slibovanou listinu) někomu (asi Komoře) posílali a ono se to ztratilo. Kopii pracovní smlouvy, kde je definováno od kdy a jakou práci vykonáváte pro svého zaměstnavatele. Export z programu (čím víc, tím líp), který dokáže, že v dané době se nevydávala léčiva. Vyjádření zaměstnavatele. Článek místních novin, kde starosta přestříhává pásku u nově otevřené lékárny, dokazující, kdy se zdravotnická služba začala poskytovat. Doklad potvrzující vzdání se osvědčení nejlépe potvrzený Komorou, protože i na sekretariátu pracují jen lidé a může se někde zapomenout nebo dát do jiného hrníčku. Zkrátka vemte toho, co vás zbavuje viny, co nejvíc. Je nás na Čestné radě dvanáct, tak vemte od všeho nejlépe 6 kopií, aby se členové rady mohli seznámit s dokladem ihned. Když si k tomu ještě graficky vypracujete časovou osu, kdy se co stalo, tak budeme myslím všichni nadšení. Nebojte se zeptat, co můžete udělat před tím, než přijdete. Když už tam budete sedět, budou už kostky vrženy. Nebojte se přiznat drobná pochybení, která jste učinili a jsou dokázaná. Snažte se svůj prohřešek, pokud nastal, vyřešit.

Hodně štěstí v osobním a pracovním životě, a abychom se nikdy neviděli na jednání Rady.

Přemek Císař


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#