#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Představujeme nové čestné členy Komory


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 12

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

Prof. Hrabálek se narodil 2. června 1956 v Uherském Hradišti.

Na hradecké farmaceutické fakultě UK promoval v roce 1980, kde od té doby pracoval, o dva roky později získal na téže fakultě titul PharmDr., v roce 1992 získal v oboru farmaceutická chemie titul CSc., v roce 2000 se habilitoval a v roce 2009 získal profesuru.

Od roku 2003 byl proděkanem pro vědeckou činnost Farmaceutické fakulty, v letech 2006 až 2014 děkanem této fakulty, v letech 2014 až 2018 proděkanem pro vnější vztahy a transfer technologií.

V průběhu celé pedagogické kariéry se podílel na teoretickém i praktickém vzdělání tisíců farmaceutů, zejména v oblasti organické chemie a na ni navazujících oborů. Zároveň vedl celou řadu studentů postgraduálního doktorandského studia, z nichž mnozí dosáhli vynikajících vědeckých i profesních úspěchů.

V roce 1985 se stal zakládajícím členem vědeckovýrobního sdružení Histolab (zaniklo v roce 1990), kde se podílel na vývoji a výrobě substrátů pro histochemii, konkrétně sloučenin využívaných pro včasnou diagnostiku dětských leukémií. Společně s doc. Pavlem Doležalem se v první polovině devadesátých let začali zabývat možnostmi ovlivnění permeability lidské kůže prostřednictvím nových látek, na jejich práci postupně navázala celá řada dalších vědců. Je autorem či spoluautorem 24 patentů a více než 80 publikací v prestižních vědeckých časopisech.

V roce 2018 byl zvolen primátorem města Hradce Králové. I v této pozici zůstal hlasitým propagátorem a podporovatelem nezávislého výkonu zdravotnického lékárnického povolání, významně se angažoval ve prospěch lékárníků v době covidové krize například v zajišťování ochranných pomůcek pro lékárníky z krajských zásob, prosazoval lékárníky do preferované skupiny zdravotníků v první fázi očkování.

Profesor Alexandr Hrabálek se vždy aktivně připojoval k aktivitám ČLnK podporujícím nezávislý výkon povolání, vystupoval proti nebezpečným návrhům, kterými byly například opakovaně předkládané novely zákona směřující k zásilkovému výdeji léčivých přípravků, své studenty vždy vedl k tomu, aby bojovali za svoje povolání, což se odrazilo i v mnoha jejich aktivitách.

Ing. Arch. Michal Flašar, CSc.

Narodil se 14. září 1949 ve Zlíně v rodině architekta.

V průběhu studia na fakultě architektury ČVUT Praha praktikoval v atelieru architekta Františka Flašara, který spolupracoval řadu let s tehdejším Rozvojovým lékárenským střediskem v Praze při návrzích mobiliáře lékáren, vývoji dispenzačních boxů a individuálních návrhů interiérů lékáren.

Po studiích na vysoké škole pracoval několik let v Interprojektu Praha s bohatou škálou architektonické tvorby. Dalších téměř 14 let strávil ve Výzkumném ústavu výstavby architektury. Po celou dobu však doprovázely jeho architektonickou činnost nepřetržitě úkoly týkající se lékáren.

První samostatná lékárna architekta Flašara byla realizována v roce 1974 ve Zlíně s pokračováním na více než 850 projektech a realizacích. Od roku 1991 a založení soukromé praxe jsou návrhy lékáren od projektů, stavebních realizací a vybavení již plným záběrem architektonického ateliéru Flašar.

Po zahraničních zkušenostech z počátku devadesátých let byly plně využity mnoholeté získané poznatky a zkušenosti, které se uplatnily v rozsáhlé nabídce služeb při vybavování a provozování lékáren. Dlouholetá spolupráce se SÚKL vedla v projektech k formování názoru na koncept československých a následně českých lékáren. Rozsah činnosti atelieru Flašar se neomezil jen na Českou republiku. Lékárny na základě návrhů tohoto atelieru byly realizovány také na Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Švýcarsku a Německu.

V roce 1991 (jako jeden z frekventovaných utilitárních výtvarných detailů) vznikl lékárenský kříž pro označovaní lékáren, který byl společně s jinými variantami předložen a v referendu zvolen jako znak České lékárnické komory.

Lékárnický znak Ing. Arch. Flašara je od roku 1991 trvalým a nepřehlédnutelným symbolem České lékárnické komory a lékáren v České republice.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek WEBINÁŘ

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#