#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rok 2021 – Beskydy po jedenadvacáté


Autoři: Havlíček Standa
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 26-27


„Já to vyfotím, ty to napíšeš a u dalšího čísla časopisu si čtenáři zase pomyslí: »Tak tam zase vylezli!«“ To mi řekl Jirka Kotlář na vrcholu Lysé hory krátce po nedělním poledni. „Nebo si řeknou, že svět je zase o trochu víc v pořádku,“ pomyslel jsem si já.

Beskydští lékárníci se po roční pauze znovu slétli a jedena­dva­cátý ročník tradiční akce se srovnal s ročníkem kalendářním. Tradiční ale nebylo roční období. Na rozdíl od tradice se Slet nekonal na jaře, ale ve vrcholícím podzimu, v asi nejkouzelnějším víkendu posledního nadechnutí babího léta.

Výstupu na Lysou horu předcházel sobotní odborný program tematicky zaměřený na péči o seniory. Nemyslím, že je možné obsah přednášek přiblížit čtenářům jejich výčtem a ani to nemám v plánu. Rád bych ale zdůraznil krátké vystoupení Jany Martináskové, která přítomné upozornila, že celá řada kolegyň a kolegů opakovaně našim pacientům, seniorům přednáší. K využití se pro takovou aktivitu nabízí prezentace už dříve zpracované, které lze najít na stránkách Komory. Konkrétně jsou zpracována témata: Poruchy paměti ve vyšším věku, Poruchy spánku ve vyšším věku a Diabetes pro seniory. Je k dispozici i rozšířená verze, která slouží pro přípravu přednášejícího. Vše potřebné najdou případní zájemci na www.lekarnici.cz/Vzdelavani/Prednaskova-cinnost-materialy.aspx.

Epidemiologická opatření samozřejmě zasáhla i do průběhu programu a dvě ze šesti přednášek byly realizovány vzdáleným přístupem. Asi jste to za uplynulý rok už zažili a možná si myslíte stejné, co já. Prezentace z reproduktorů bez přítomnosti přednášejícího je o poznání náročnější na pozornost a nároky úměrně rostou s množstvím přednášených faktů. A následná diskuse je dokonce kostrbatější než ta, která probíhá v situaci, kdy jsou ve virtuálním prostředí jak přednášející, tak posluchači.

O to víc bylo poznat, že si pravidelní účastníci Sletu po dvou letech užívali osobní setkání i „živé“ a fyzicky přítomné přednášející. Rozbíhající se pátá (nebo šestá?) vlna a s ní související rozsah protiepidemických opatření sice znamenala, že se na akci přihlásila asi jen polovina obvyklého počtu účastníků a kvůli karanténě mnozí přihlášení nepřijeli. Naopak ale přijelo dost předem nepřihlášených a shodli jsme se na závěr, že se jedenadvacátý Slet beskydských lékárníků velmi povedl.


Večer se, na rozdíl od obvyklé cimbálové muziky, o „lidovou“ zábavu „z vlastních zdrojů“ postarali tři kytaristé, kteří s pro­měnlivou kvalitou interpretace (ta nejhorší s pokleslými texty hospůdek čtvrté cenové skupiny jde na můj vrub) vydrželi do pozdní noci až brzkého rána.

Nedělní výstup na Lysou horu už pak byl jen krásnou tečkou pro zhruba dvacítku horalů.

Tak zase za rok na YDYKSEB!

Standa Havlíček

Foto: Jiří Kotlář



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#