#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přátelství se podobá stínu


Autoři: RNDr. Palouš R. Petr
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 24


V předposledním říjnovém víkendu se sešla skupina lékárníků a jejich přátel, kteří spolu udržují od roku 1997 dlouhodobé vzájemné vztahy, k „Podzimnímu setkání v Brně 2021“.

Jednak tradičně za poznáním dalších zajímavostí města, které jsme nestačili navštívit v prosinci 2018, ale hlavně k přátelskému rozloučení se s panem profesorem RNDr. Václavem Suchým, DrSc., dr. h. c., který nedávno oslavil významné půlkulatiny 85 let a závěrem roku končí po dvaceti čtyřech letech svoje akademické působení pedagoga i funkcionáře. Od roku 1994 byl opakovaně dvakrát děkanem Farmaceutické fakulty na VFU a poté rovněž dvakrát rektorem VFU v Brně. Akademickou činnost ukončuje na MU Brně, kam byla fakulta v roce 2020 organizačně převedena. Jako profesor farmakognosie přednášel, zkoušel, vedl doktorandy a publikoval i na dalších fakultách v Bratislavě, Košicích, Vídni i na stáži v USA.


Byla to pro nás příležitost se rozloučit a poděkovat za vše dobré, co přinesl české farmacii a našim vzájemným mezilidským vztahům. Netroufáme si hodnotit jeho odborné působení, patří to jiným, ale těší nás, že se zúčastnil jedenácti zahraničních a domácích akcí, které jsme pořádali. Odchází k rodině do Bratislavy a trvalý respekt, úcta a uznání k jeho osobě a vykonané práci zůstane nejenom v nás, ale jistě i u stovek absolventů farmaceutického studia.

Jeho významnou roli v oboru i mezilidských vztazích také ocenil Ing. Jiří Michal, předseda „Vážené pražské učené společnosti“, jehož jménem předal Dr. Palouš osobní „Medaili přátelství“ i s pozdravným dopisem, ve kterém vyjadřuje respekt a úctu za dlouholetou vzájemnou součinnost v oblasti farmacie. Na medaili je polovina citátu spisovatele a básníka Jeana De La Fontaine: „Přátelství se podobá stínu (večernímu), roste, dokud slunce života nezapadne“.

Z původních necelých tří desítek možných účastníků se sešlo z různých vážných důvodů patnáct, a jim také patří poděkování a obdiv za to, že i v této nepříznivě se vyvíjející covidové situaci ze vzdálených míst republiky přijeli. Vážíme si přátelství, které nás i v tíživých situacích vzájemně spojuje, posiluje a věříme, že posilovat stále bude. Přátelé nezapomínají!

S poděkováním RNDr. Petr R. Palouš,

organizátor setkání


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#