#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co nového v Evropě?


Autoři: PharmDr. Kopecký Martin
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 13

ČR se připravuje na předsednictví EU v druhé polovině roku 2022. V té době by se podle plánů EU měl schvalovat důležitý dokument s názvem The pharmaceutical strategy for Europe. Tento materiál se stane podkladem pro změnu evropské legislativy pro lékovou oblast a zahrnuje v sobě i nelegislativní opatření. Může se to zdát jako téma, které je nám vzdálené jako Měsíc, ale podobně jako Měsíc ovlivňuje příliv a odliv, tak změny evropské legislativy ovlivní i naši práci a české lékárenství.

Díky členství České lékárnické komory v PGEU máme od počátku informace o tomto tématu. Materiály, které se v Bruselu tvoří, jsou plné vzletných slov a světlých zítřků. Přesto bychom měli být pozorní, neboť mnohé původně dobré myšlenky mohou být v ČR přetaveny v paragrafy, které se nám nebudou líbit. Základy strategie by měly stát na těchto čtyřech pilířích, které zahrnují legislativní a nelegislativní opatření:

- Zajištění silného postavení EU v celosvětovém měřítku

- Zvyšování odolnosti: diverzifikované a bezpečné dodavatelské řetězce, ekologicky udržitelné léčivé přípravky, mechanismy připravenosti a reakce na krizi

- Podpora konkurenceschopného a inovativního evropského farmaceutického průmyslu

- Přínos pro pacienty: splnění neuspokojených léčebných potřeb a zajištění dosažitelnosti a cenové dostupnosti léčivých ­přípravků.

Co si lze pod těmito hesly představit? Vývoj nových antimikrobiálních látek nebo alternativ je ukázkovým příkladem neuspokojené zdravotnické potřeby vzhledem k nedostatku terapeutických možností pro řešení antimikrobiální rezistence.

Přesun výroby léků a účinných látek zpět do Evropy by měl snížit závislost na výrobě léků v zemích mimo EU.

Rozhodování o cenách a úhradách léčivých přípravků je v pra­vo­moci členských států, proto komise zintenzivní spolupráci s členskými státy a mezi členskými státy v oblasti cenové dostupnosti a nákladové efektivity léčivých přípravků a zahájí činnost skupiny, která bude řídit spolupráci mezi vnitrostátními orgány pro stanovování cen a úhrad a plátci zdravotní péče.

Velkým tématem bude dostupnost léků a léčby. Téma výpadků, dodávek, selektivních dodávek, různých systémů DTP nebo DTH chce komise také řešit na evropské úrovni. Hovoří se o vytvoře­ní databáze všech (nebo pouze vybraných esenciálních léků) a o sledování počtu distribuovaných balení a jejich zásob u ­distributorů a v lékárnách na úrovni EU i jednotlivých zemí. Jedním z témat také bude možné zavedení elektronických příbalových letáků.

Celý dokument končí tímto odstavcem. „Tato strategie stanoví víceletou vizi. Jedná se o začátek procesu, který zajistí, že farmaceutická politika EU bude přinášet prospěch a sloužit veřejnému zdraví ekonomicky, environmentálně a sociálně udržitelným způsobem v neustále se měnícím prostředí, které přináší transformaci ve vědě i na trzích. Její provádění vyžaduje dlouhodobé zapojení a mobilizaci zdrojů. Její úspěch bude záviset na odhodlání a přispění všech účastníků farmaceutického hodnotového řetězce k vybudování společné odpovědnosti.“

Vývoj v této oblasti budeme sledovat a budeme Vás o něm informovat.

PharmDr. Martin Kopecký


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek WEBINÁŘ

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#