#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odznaky a medaile získali...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 9, s. 8-11

Odznaky a medaile získali...

PharmDr. Josef Marek

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Josefu Markovi za přínos farmacii, za dlouholetou činnost v Revizní komisi a za příkladné šíření dobrého jména lékárnické profese.

Doktor Marek vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 1992. Po promoci krátce pracoval jako obchodní zástupce tehdejší distribuční společnosti Pragopharm a v roce 1995 uvedl do provozu lékárnu U Kosmy a Damiána v Letohradě. V současné době se těší z nově otevřené lékárny U svaté Theodoty, kterou slavnostně otevřel v červenci letošního roku.

Od samého začátku profesní dráhy se aktivně zapojoval a zapojuje do činnosti České lékárnické komory, v jejíž Revizní komisi pracuje nepřetržitě od svého prvního zvolení v roce 1994. V rámci Okresního sdružení lékárníků Ústí nad Orlicí je významným organizátorem mnoha přednáškových akcí. Řadu let se na brněnské fakultě věnoval vzdělávání našich budoucích kolegů lékárníků a neméně významná je i jeho edukační a přednášková činnost v oblasti diabetologie. Pro kolegy lékárníky pořádá některé specializované kurzy, kde se snaží přiblížit znalosti i z jiných zdravotnických oborů.

Kompletní přehled jeho aktivit snad ani nelze zcela sestavit. Mezi jeho velké záliby patří cestování po všech kontinentech, ze zimních sportů se nadšeně věnuje běžkování, sjezdování, skialpinismu. Na kole podnikl řadu dlouhých cest po Evropě – včetně cesty do Santiaga de Compostela. V létě se též věnuje vysokohorské turistice a zdolávání náročných feratových cest. Zanedbatelná není ani jeho činnost v místním rybářském spolku. Pro domovské město Letohrad pořádá společenské a kulturní akce včetně divadelních představení. S manželkou se též věnují knižní vydavatelské činnosti.

PharmDr. Ivana Sokolová

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Ivaně Sokolové za přínos profesnímu vzdělávání a za dlouholeté působení v okresních i republikových orgánech komory.

Doktorka Sokolová vystudovala farmacii na Univerzitě Karlově v letech 1982–87. Po promoci krátce pracovala v biochemické laboratoři a profesní kariéru v lékárně zahájila v Suchdole nad Odrou. Po privatizaci dlouhé roky vedla Lékárnu Modrá hvězda v Bílovci a když byla tato prodána řetězci, odešla do Nového Jičína, kde je dosud vedoucí lékárnicí v Lékárně U černého orla. Její profesní růst a angažovanost jsou výjimečné. Mnoho let byla členkou a místopředsedkyní představenstva Okresního sdružení lékárníků Nový Jičín, nyní je jeho předsedkyní. Již ve druhém volebním období byla zvolena do Čestné rady České lékárnické komory, od roku 2019 je její místopředsedkyní. Stejnou funkci vykonává i ve výboru Sekce lékárenství České farmaceutické společnosti. Dlouhé roky se významně podílí na organizaci Beskydského sletu lékárníků a Lékárnických dnů České farmaceutické společnosti. Je i členkou redakční rady doporučených postupů České lékárnické komory.

PharmDr. Jaromír Weber

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Jaromíru Weberovi za dlouholetou činnost v představenstvu Okresního sdružení lékárníků Havlíčkův Brod.

Ač narozen v Olomouci, celou svoji profesní dráhou je spojen s Havlíčkovým Brodem, kam se po krátkém působení v lékárně v Koněvově ulici v Praze přestěhoval.

Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové sice absolvoval už v roce 1987, ale jako absolvent oboru technologická farmacie nemohl pracovat v lékárně. V oboru všeobecná farmacie proto promoval až v neklidném roce 1989.

V Havlíčkově Brodě pracoval nejprve v Ústavní lékárně okresní nemocnice a následně, po atestaci v roce 1991, nastoupil do lékárny Na Náměstí, kterou provozuje od privatizace v roce 1995.

Od samotného založení Komory pracuje v představenstvu Okresního sdružení lékárníků v Havlíčkově Brodě, tři volební období jej vedl jako předseda. Vždy byl k dispozici s radou a pomocí všem členům, kteří jej nyní jako poděkování za dlouholetou činnost nominovali na dnešní ocenění.

PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D.

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Marcele Heislerové za neúnavnou snahu o zvyšování úrovně specializačního vzdělávání farmaceutů.

Po absolvování farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové pokračovala v roce 1994 doktorandským studiem, které zakončila v roce 1997 titulem Ph.D. Profesní dráhu pak zahájila v nemocniční lékárně Fakultní Thomayerovy nemocnice. Další pracovní zkušeností získávala na Ministerstvu zdravotnictví a na Státním ústavu pro kontrolu léčiv, aby se následně opět vrátila do prostředí nemocničních lékáren. V nemocniční lékárně Fakultní nemocnice Motol se věnovala klinické farmacii a následně se stala vedoucím lékárníkem v nemocniční lékárně Všeobecné fakultní nemocnice. V současné době zastává pozici vedoucího lékárníka nemocniční lékárny Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Kromě toho je doktorka Heislerová neodmyslitelně spjata s katedrou lékárenství IPVZ, kterou vede od roku 2015. Oblasti výzkumu a vzdělávání se věnuje dlouhodobě i na mezinárodní úrovni, v letech 2004–2012 byla členkou vědeckého výboru Evropské asociace nemocničních lékárníků a od roku 2015 je členkou pracovní skupiny EAHP pro sjednocení specializačního vzdělávání nemocničních lékárníků. V současné době je také místopředsedkyní výboru Sekce nemocničních lékárníků ČFS ČLS JEP.

Ocenění zleva: PharmDr. Jana SCHWARZOVÁ, PharmDr. Josef MAREK, PharmDr. Ivana SOKOLOVÁ, PharmDr. Jaromír WEBER,
PharmDr. Petr HORÁK, PharmDr. Helena ROTTEROVÁ, MBA, Mgr. Josef NEJEDLÝ, PharmDr. Jarmila SKOPOVÁ,
PharmDr. Milan HAVLÍČEK, PharmDr. Marcela HEISLEROVÁ, Ph.D.
Ocenění zleva: PharmDr. Jana SCHWARZOVÁ, PharmDr. Josef MAREK, PharmDr. Ivana SOKOLOVÁ, PharmDr. Jaromír WEBER, PharmDr. Petr HORÁK, PharmDr. Helena ROTTEROVÁ, MBA, Mgr. Josef NEJEDLÝ, PharmDr. Jarmila SKOPOVÁ, PharmDr. Milan HAVLÍČEK, PharmDr. Marcela HEISLEROVÁ, Ph.D.

Mgr. Josef Nejedlý

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Josefu Nejedlému za činnost v představenstvu Okresního sdružení lékárníků Břeclav a zejména za příkladnou reakci na přírodní katastrofu, tornádo, v roce 2021.

Magistr Josef Nejedlý absolvoval Farmaceutickou fakultu University Karlovy v Hradci Králové a je mezi dnešními oceněnými rozhodně nejmladší. Vlastně je jenom o málo starší než Česká lékárnická komora. Přesto není pochyb, že si ocenění zaslouží a jako předseda Okresního sdružení lékárníků Břeclav to více než dostatečně prokázal nezištnou pomocí při letošní červnové přírodní katastrofě na Jižní Moravě. Téměř okamžitě kontaktoval zasažené lékárny a lékárníky a pomáhal nejen jim, ale bez rozdílu všem dalším postiženým obyvatelům a dobrovolníkům, kteří pomáhali odklízet následky tornáda. Do zasažené oblasti zajišťoval distribuci zdravotnického materiálu a léčiv.

Svůj zájem o dění v oboru projevil již během studií a profesní dráhu zahájil v Mariánských Lázních. Zatím posledním jeho pracovištěm byla lékárna v Břeclavi, kde vykonával funkci vedoucího lékárníka. Pravidelně přispívá do Časopisu českých lékárníků, jako člen předsednictva spolku Mladí lékárníci se věnuje především oblasti zkvalitnění dispenzační činnosti. Svoje zkušenosti a postřehy uplatňuje také v Pracovní skupině představenstva České lékárnické komory pro Zkvalitnění dispenzace.

PharmDr. Milan Havlíček

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Milanu Havlíčkovi za dlouholetou činnost v představenstvu Okresního sdružení lékárníků Hodonín a za příkladnou reakci na přírodní katastrofu, tornádo, v roce 2021.

Dalším předsedou okresu zasaženým tornádem je doktor Milan Havlíček. Vystudoval farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 1990 v kombinaci s Vojenskou lékařskou akademií Jana Evangelisty Purkyně. Ve veřejném lékárenství atestoval o tři roky později a od roku 2011 je předsedou Okresního sdružení lékárníků Hodonín. Kromě pravidelné účasti na sjezdech Komory a poradách předsedů okresních sdružení vytrvale organizuje vzdělávací akce pro kolegy. Tím naplňuje své přesvědčení, že vzdělávací akce by měly být pro členy Komory lokálně a cenově dostupné.

V minulosti byl členem redakční rady Časopisu českých lékárníků a nejenom tam se nebál říct svůj názor nahlas, i když ví, že za jeho názory ho někteří lidé nemusí mít v oblibě. Doktor Havlíček má na jazyku to, co na srdci, a i když ho situace v lékárenství dlouhodobě trápí, stále ještě na farmacii nezanevřel a dál věří v lepší zítřky.


PharmDr. Jarmila Skopová

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Jarmile Skopové především za přínos farmacii při obhajování kvalitní lékárenské péče a dobrého jména lékárníků v médiích, při jednání s institucemi a v odborných komisích politických stran.

Ukončila studia farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové v roce 1982 a nakrátko nastoupila do nemocniční lékárny v České Lípě. Její další profesní dráha je už ale neodlučně spojena s městem Cvikov a místní lékárnou, ve které nejdříve pracovala jako zástupce vedoucího lékárníka, poté vedoucí lékárník. Lékárnu v roce 1993 privatizovala a pod názvem Lékárna U Zlatého hada jí dodnes provozuje.


Je jedním z mála lékárníků, kteří se angažovali a angažují politicky, a to nejen na regionální úrovni, ale i na úrovni celorepublikové v odborných komisích.

V letech 2012 až 2019 byla předsedkyní Okresního sdružení lékárníků v České Lípě a uspořádala celou řadu profesních setkání, které přesahovaly hranice okresu. Již druhé volební období byla zvolena do Revizní komise České lékárnické komory.

Je zakladatelkou a předsedkyní provozovatelské organizace Poskytovatelé lékárenské péče (POLP z. s.), která zastupuje nezávislé lékárny zejména na jednáních se zdravotními pojišťovnami při dohodovacím řízení.

PharmDr. Petr Horák

Představenstvo České lékárnické komory uděluje ZLATÝ ODZNAK Petru Horákovi za neocenitelný příspěvek k zásadnímu zvýšení prestiže oboru nemocniční farmacie v České republice i v Evropě.

V roce 2001, po absolutoriu na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, nastoupil doktor Horák do nemocniční lékárny Fakultní nemocnice v Motole, kde působí dodnes. Od roku 2005, po získání specializace v oboru nemocniční lékárenství, ve funkci vedoucího lékárníka.

Výrazným způsobem se angažuje na poli specializačního vzdělávání farmaceutů ať již jako aktivní lektor nebo v letech 2007–2014 jako vedoucí Katedry lékárenství IPVZ. (Institutu pro postgraduální vzdělávání zdravotníků). Také je dlouholetým členem výboru Sekce nemocničních lékárníků, v letech 2015–2017 zastával pozici předsedy Sekce.

Posledních jedenáct let se věnuje aktivitám v Evropské asociaci nemocničních lékárníků (EAHP), od roku 2010 jako delegát za Českou republiku, posléze i jako člen výboru a finanční ředitel. Letošním rokem završil tříletou práci v pozici prezidenta EAHP, kdy trochu stranou zájmů českých médií reprezentoval v čele prestižní evropské organizace více než 23.000 nemocničních farmaceutů z 35 zemí.


PharmDr. Jana Schwarzová

Za významné zásluhy pro obor veřejné lékárenství uděluje představenstvo České lékárnické komory Janě Schwarzové nejvyšší ocenění České lékárnické komory medaili HONORI et MERITO.

Doktorka Schwarzová vystudovala nejdříve střední zdravotnickou školu a po roce práce ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv nastoupila na Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Dálkové studium tehdy musela skloubit s péčí a starostí o rodinu. Promovala v roce 1986 v oboru farmaceutická technologie a nastoupila jako vedoucí technologické laboratoře do lékárny na poliklinice v Radotíně.

Po atestaci v oboru lékárenství otevřela v roce 1993 vlastní lékárnu v Radotíně, v roce 1995 v Davli, a v roce 2002 v Řeporyjích. Lékárny v Radotíně a Řeporyjích provozuje dodnes.

Na činnosti České lékárnické komory se podílí od jejího vzniku. Zúčastnila se ustavujícího sjezdu v září roku 1991 a byla předsedkyní OSL Radotín až do jeho připojení k Praze. V roce 1999 kandidovala a byla zvolena do Revizní komise České lékárnické komory a stala se místopředsedkyní. Od dalšího volebního období je až dodnes opakovaně volena předsedkyní tohoto důležitého orgánu komory.

PharmDr. Helena Rotterová, MBA

Za významné zásluhy pro obor nemocniční lékárenství uděluje představenstvo České lékárnické komory Heleně Rotterové nejvyšší ocenění České lékárnické komory medaili HONORI et MERITO.

Doktorka Rotterová nastoupila po absolutoriu na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové do Nemocniční lékárny v Liberci v roce 1981. Inspirována jejím celoživotním vzorem profesorem Jaroslavem Květinou, orientovala svoje další vzdělání na klinickou farmacii a získala z ní atestaci 1. i 2. stupně.

Svou další kariéru pak spojila s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze, ve které od roku 1998 působila jako vedoucí lékárník. V prostředí univerzitní nemocnice získala respekt renomovaných lékařských kapacit především díky vysoké odborné erudici a klidnému diplomatickému vystupování, kterým inspirovala i svoje služebně mladší kolegy.

I přes nepříliš přívětivé podmínky, kterými se pro nemocniční lékárenství vyznačovala devadesátá léta dvacátého století, doktorka Rotterová zásadním způsobem přispěla nejen k rozvoji mateřského pracoviště, ale především k rozvoji nemocničního lékárenství jako základního oboru spojeného s poskytováním zdravotní péče. Díky její práci byly do praxe nemocničních lékárníků zavedeny nové činnosti, například příprava onkologických léčiv. Spolu s kolegy z výboru Sekce nemocničního lékárenství, ve kterém později působila jako předsedkyně, založili dodnes trvající tradici pravidelných kongresů. I s jejím přispěním se z kongresu nemocničních lékárníků stala největší vzdělávací akce pro farmaceuty v České republice.

Jako správný vizionář věděla doktorka Rotterová, že pro silný obor jsou nezbytné pevné vazby na evropské struktury a zásadním způsobem se zasloužila o silnou pozici české nemocniční farmacie v Evropské asociaci nemocničních lékárníků (EAHP). Výsledkem její práce je dlouholeté působení českých nemocničních lékárníků v nejrůznějších pozicích EAHP, včetně pozice nejvyšší – prezidenta.

Inspirací pro mladší kolegy může být i samotný závěr profesní kariéry doktorky Rotterové. Po zralé úvaze a na vrcholu sil zakončila v roce 2019 úspěšnou kariéru vedoucího lékárníka a v současné době se na plný úvazek věnuje rodině a především vnoučatům.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2021 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#