#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak jsem vstoupila do projektu Lékárnice maminky


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 9, s. 29

Do projektu Lékárnice maminky jsem se zapojila v srpnu 2019, krátce po porodu mého druhého dítěte – dcery Marie. Do té doby jsem ráda pročítala alespoň komorový časopis, ve kterém z článků Saši Haškové a Karolíny Romáškové nadšení pro věc vysloveně prýštilo. A právě tyto články mě motivovaly se do znovuoživeného projektu také zapojit.

Zúčastnila jsem se webináře s názvem „Nachlazení – nutné zlo?“ určeného pro zájemkyně pro pořádání besed v mateřských a rodinných centrech pro laickou veřejnost, tedy většinou pro maminky s malými dětmi.

Netrvalo dlouho a zorganizovala jsem vlastní besedu na toto téma v rodinném centru Andílek v Železném Brodě. Počasí však semináři moc nepřálo, bylo krásně, a dorazily jen čtyři maminky. Nicméně beseda se i tak vydařila, a to mi dodalo odvahu a novou vlnu energie.

Naplánovala jsem si další besedu na stejné téma v mém rodném městě Semilech. S dětmi jsem do semilského Centra pro rodinu M.E.D. chodila už delší dobu, takže jsem téměř všechny maminky, které přišly, znala. O to víc mě překvapila interaktivnější povaha setkání. V mateřském centru bylo celé dopoledne plno a téměř každá maminka měla vlastní názor, který chtěla sdílet s ostatními. A už během mého povídání se rozproudila živá diskuze, kdy jsem musela na chvíli zastavit svůj přednes, který v Železném Brodě prakticky nikdo bez vyzvání nepřerušoval. Do toho poletovala a povykovala hromada dětí, zatímco do Andílku přišly odpoledne maminky bez dětí…



Další besedu „Ekzém – existuje cesta ke zdraví?“ jsem si nachystala na březen 2020, nicméně koronavirová opatření vedla ke zrušení termínu besedy, kterou se mi podařilo realizovat až na konci září 2020 v Semilech a maminek se také moc nesešlo. Setkání jsme alespoň využily k individuálním konzultacím o potravinových alergiích, o které se už delší dobu zajímám.

Spolu s dalšími lékárnicemi maminkami jsme nachystaly další téma na besedy: Alergie. Téma připravuji už druhou sezónu, nejprve jsem neměla moc času kvůli malým dětem, pak chyběla motivace dotáhnout to do konce kvůli nemožnosti pořádání besed. Celkově mě velmi mrzí, jak koronavirová pandemie zasáhla do našeho projektu. Chtěly jsme posílit osobní poradenství, vedení besed tváří v tvář, namísto anonymních internetových diskusí.

Vloni proběhl cyklus websed (beseda na webu) na facebooku, kterého jsem se také s tématem Alergie účastnila. Doufejme, že se projekt pod vedením Šárky Voříškové zase brzy rozproudí a dojde k hromadnému plánování besed napříč celou Českou republikou. Do té doby zvu ty, kteří projekt neznají, na facebookové stránky Lékárnice maminky, kde jsou každý týden průběžně přidávány odborné informace.

Možná mezi vámi je nějaká novopečená maminka, která by se též ráda zapojila. Pokud tě tedy mé psaní zaujalo, mrkni na náš web lekarnice-maminky.cz a přidej se k nám!

PharmDr. Klára Stehlíková


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2021 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#