#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 9, s. 34

Conyza canadensis (L.) Cronq. – turanka kanadská, (Asteraceae – hvězdnicovité)

Až metr vysoká jednoletá bylina se vzpřímenou lodyhou, ­původem ze Severní Ameriky. V současnosti je rozšířena po celé zeměkouli. Patří mezi běžné plevelné rostliny, vyskytuje se v příkopech, na zahradách, rumištích i vinicích. Je odolná vůči suchu i řadě herbicidů.

Synonyma: Caenotus canadensis, Erigeron canadensis

Obecný název: Canadian Horseweed (angl.), Kanadisches Berufkraut (něm.)

Sbíraná část: herba, radix

Droga: Conyzae canadensis herba, C. c. etheroleum, C. c. radix

Obsahové látky: v silici monoterpeny s převahou (+) - limonenu (až 76 %) a α-pinenu, seskviterpeny α-cis-bergamoten, β-trans-farnesen, β‑himachalen a β-kubeben, dále acetylenový C10 derivát cis,cis‑matrikariamethylester a příbuzné sloučeniny, triterpeny 3‑β‑erythrodiol, friedelin a taraxerol, steroly β-sitosterol, spinasterol a stigmasterol, furanolaktonový derivát konyzolid, flavonoidní aglykony apigenin, baikalin, kvercetin, luteolin a jejich glykosidy, dále biflavonoid konyzoflavon, kyselina gallová a třísloviny obou typů, saponin konyzasaponin B a anthrachinonové deriváty.

Účinky a použití: v tradiční medicíně amerických Siouxů byla aplikována jako diuretikum, čerstvá rozdrcená nať jako obklad při bolestech kolen a macerát v oleji k odpuzování blech a dal­ších parazitů, v Evropě při krvácivých stavech, průjmech, ­horečkách, kašli, dně, ledvinových kamenech, zánětech močových cest i jako diuretikum.

Odborné studie mnohdy vysvětlily oprávněnost tradičního využití turanky.

U extraktů z nadzemní části byly hodnoceny antivirové účinky. Jednalo se o útlum aktivity lidského cytomegaloviru ­AD-169 (HCMV seu herpes virus 5 – HHV 5), možného původce mononukleózy a dále coxsackie viru Cox-B3 (seu ­Enterovirus B), původce meningitidy a myokarditidy.


Antibakteriální a ­antifungální aktivita izolovaného konyzolidu a konyzoflavonu byla zjištěna u druhů Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Trichophytom longifusus, Candida albicans a Candida glaberata. Konyzoflavon účinkoval nejvíce proti houbě Candida albicans a konyzolid vykazoval silnou antibakteriální aktivitu vůči druhu Escherichia coli. Antioxidační účinky extraktů z nadzemní části se v experimentu projevovaly jednak inhibicí aktivity standardně používaných volných radikálů DPPH (difenylpikrylhydrazyl), dále snížením produkce NO v buněčných liniích myších makrofágů a ochranou plazmatických a destičkových proteinů před oxidací a nitrací působením peroxynitritu (není volným radikálem). Antikoagulační a protidestičkové účinky extraktů souvisí ponejvíce s polysacharidní frakcí i konjugáty polysacharidů s flavonoidními polyfenoly. Byly prokázány protizánětlivé účinky extraktů z nadzemní části, které u krys inhibují otok vyvolaný formaldehydem. Efekt je vázán především na siličné seskviterpenické uhlovodíky. Lihový extrakt z nati chrání před vznikem žaludečního vředu a má i depigmentační účinky. Protirakovinné účinky. Nejvyšší antiproliferativní aktivitu vykazovaly extrakty z kořenu v n-hexanu proti buněčným liniím MCF7 (epiteliální adenokarcinom prsu), slabší účinky proti HeLa (epiteliální adenokarcinom děložního čípku) a A431 (kožní epidermoidní karcinom). Z izolovaných látek pak působil proti buněčným liniím lidské rakoviny žaludku MKN-45 triterpen 3-β-erythrodiol, zejména indukcí apoptózy. Mutagenita byla hodnocena standardně na několika kmenech Salmonella typhimurium. Test byl pozitivní v případě flavonoidu kvercetinu a rhamnetinu. V homeopatii jsou přípravky indikovány při hepatitidě a cholecystitidě, gastritidě, hemoroidech a krvácivých stavech.


Dávkování: denně 3x 1 lžičku usušené nati (nálev) nebo 3x 20 kapek tinktury z kořene.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Možnost alergické reakce. Opatrnost vyžaduje trombóza.

Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Rasbak (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2021 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#