#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Půjdete k volbám?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 9, s. 4


Máme za sebou letní období, které bývá často označováno jako okurková sezóna. Tématem číslo jedna, aspoň podle počtu dotazů a telefonických konzultací, byly pro lékárníky odměny za období covid-19, přesněji řečeno jejich proplácení zdravotními pojišťovnami a následně zaměstnavateli. Zákonodárci se mezitím svědomitě věnovali tomu, aby před volbami do Poslanecké sněmovny dokončili legislativní proces aspoň u některých zákonů, na nichž jim osobně záleželo, protože do nich chtěli vložit své připomínky formou pozměňovacích návrhů. Některé bohužel, jiné bohudík, zůstanou neprojednány.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Pravděpodobně nejsilnějším tématem hýbajícím v okurkové sezóně letních měsíců lékárnickou obcí byly kompenzace odměn zdravotníků. Přestože se díky jednání Komory s minis­terstvem zdravotnictví i pojišťovnami podařilo zásadní část dosud problematických kompenzací vyřešit, zejména u OSVČ a dalších pracovníků bez vykázaných úvazků, pro něž dobíhají platby pojišťoven ještě i na začátku září, zdráhají se někteří poskytovatelé svým zaměstnancům odměny vyplatit, ačkoli kompenzace dostali, a tak se naši členové logicky stále obra­cejí na Komoru s dotazy, jakým způsobem se zachovat. V připo­mínkovém řízení bohužel nebyla přijata naše připomínka, aby byla povinnost, resp. účel, ve vyhlášce výslovně uveden. Celkové množství dotazů k odměnám se však v porovnání s květnem a červnem zásadně snížilo, jedná se zpravidla o individuální, nikoli systémové záležitosti. Rychlost proplácení kompenzací ze strany pojišťoven a jejich komunikační ochota se liší i podle regionů v rámci jedné pojišťovny. Stále se proto setkáváme s informacemi, že někteří poskytovatelé nedostali kompenzace proplacené. Na druhou stranu zároveň přibývají zprávy, že právě ve výše jmenovaných a původně sporných skupinách k proplacení již došlo a intervence Komory byly úspěšné.

V průběhu letních prázdnin se zákonodárci věnovali tomu, aby do konce volebního období stihli projednat aspoň některé zákony. Co totiž nestihnou, lidově řečeno padne pod stůl a nová sněmovna bude začínat se stolem čistým. Zcela nepochybně zůstanou neprojednány novely, které působily spíše populisticky a okamžitě po opadnutí mediální pozornosti zůstaly ležet hluboko v programu jednání sněmovny bez reálné možnosti projednání. Typickým zástupcem tohoto druhu je odpuštění sociálního pojištění pro poskytovatele lékárenské péče do 15 úvazků, tedy slib paní ministryně Maláčové. Anabáze kolem zákona o veřejném zdravotním pojištění je známá, nejdříve podpora zavedení dispenzační taxy ve výboru pro zdravotnictví, její odmítání ministerstvem, aby byl následně návrh vytažen z balíku již podpořených návrhů a jeho podpora revokována. Novela zákona bez taxy a se závazností DNC následně doputovala do Senátu. Ani tam však nedošlo k nápravě. Neochota odmítnout závaznost DNC, která vytváří paralelní číselníky zdravotních pojišťoven a nutí poskytovatele vydávat léčivé přípravky pod nákupní cenou, byla skutečně zejména u obvyklých, a především hlasitých obhájců lidských práv a ústav­­nosti velmi překvapivá. Proč politické obchody v tomto případě zvítězily nad rozumem a ústavou se můžeme pouze domýšlet.

Vzhledem k časové tísni se poslanci shodli na senátní verzi, kterou schválili 134 hlasy. Návrh zákona nyní čeká pouze for­mální fáze legislativního procesu v podobě podpisu pre­zidenta a vyhlášení ve Sbírce zákonů. Až na některá ustanovení nabyde nepříliš příznivá novela zákona účinnosti k 1. 1. 2022.

Zmínit ale musím ještě novelu zákona o zdravotních službách. Byla to jedna z vlajkových lodí ministerstva. Na začátku září jsme dostali informaci, že byla stažena. Šance na její projednání byla v tomto volebním období fakticky rovna nule. Připomínám, že jsme uplatňovali připomínky s ohledem na síť, vlastnictví, označování lékáren, vydávání osvědčení nebo na zavedení návštěvní služby lékárníka. V této souvislosti je třeba připomenout i takzvanou klinicko-farmaceutickou odstředivku, což není nic jiného než vyjmutí klinicko-farmaceutické péče z péče lékárenské a odejmutí některých naprosto zásadních kompetencí lékárníkům. V tomto případě se tak lze na nepřijetí novely dívat pozitivně.

Pokud se dramaticky nezhorší epidemická situace a nebudeme nuceni zásadně omezit prezenční akce, budeme se po dvou letech konečně moci sejít na opakovaně odkládaném sjezdu. Pro jeho konání jsme zvolili formát a místo, které umožňuje jednání i v okamžiku, kdy jsou platná omezení ve smyslu dodržování minimálních rozestupů, zákazu rautového občerst­vení a podobně, ale není úplný zákaz setkávání ve vnitřních prostorách. Pro jistotu jsme proto vyměnili Benešov za Prahu, kde jsou dostupné plochou výrazně větší sály. Přestože Vás mnoha různými cestami průběžně seznamujeme s činností Komory, je celá řada témat, která by měl projednat a schválit právě sjezd delegátů. Mezi ně zcela nepochybně patří i roz­po­čet a rozsah činností, o nichž se zejména s ohledem na výši členských příspěvků vedla velmi živá diskuze v loňském roce. Přestože ji covidové období výrazně utlumilo, budeme se k ní muset vrátit, abychom měli jasnou představu o budoucích finančních možnostech Komory a činnostech, které bude představenstvo a sekretariát moci zvládnout za sjezdem nastavených podmínek.

Bez ohledu na epidemickou situaci nás čeká velmi zajímavý podzim. Následující období bude bezesporu významně ovlivněno výsledkem sněmovních voleb, následným se­sta­vo­váním vlády a obsazováním ministerstev. Zdravotnické programy jednotlivých stran jsou na lékárenská témata velmi skoupé, byť ani to by po mnohaletých zkušenostech nezajišťovalo jakoukoliv jistotu. Osobně jsem už po pragmatickém spočítání a zhodnocení výsledků jednotlivých stran v uplynulých letech pro volby rozhodnutý. A co Vy? Uděláte aspoň to důležité minimum a půjdete k volbám?


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2021 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#