#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cena EU v oblasti zdraví


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 31-32

V obecném kontextu platformy EU pro zdravotní politiku vyhlašuje Evropská komise (Komise) Cenu EU v oblasti zdraví (EU Health Award) pro nevládní neziskové organizace z celé Evropy. Brzy se ale rozšířila i na města, místní orgány nebo přidružené organizace, vzdělávací instituce nebo jiné neziskové organizace. Ceny jsou v oblasti veřejného zdraví vyhlašovány od roku 2015, přičemž jsou udělována ocenění třem nejúspěšnějším.

Zmíněná platforma EU pro zdravotní politiku je interaktivní nástroj, který podporuje diskuse o problémech veřejného zdraví, sdílení znalostí a osvědčených postupů. Vyzývá k výměně zkušeností s ostatními, ke sdílení odborných znalostí ve společných prohlášeních a k šíření opatření mezi širokou veřejností. Jedná se o online nástroj pro spolupráci, který usnadňuje vzájemnou komunikaci mezi útvary Evropské komise, zájmovými skupinami v oblasti zdraví a zúčastněnými stranami.

Smysl ceny

Cena EU v oblasti zdraví podporuje a oceňuje nevládní organizace v oblasti zdraví, je formou poděkování těmto organizacím. Veškerá pozornost, finanční prostředky a podpora, se často soustřeďují na tzv. velké hráče, ale ve skutečnosti jsou klíčové právě menší iniciativy, které často vytvářejí most mezi politikami a skutečnými výsledky na nejnižší úrovni. Mají blízko k veřejnosti, často se zaměřují na úzké cílové skupiny, a vždy je řídí lidé zanícení pro to, co dělají. Lidé, kteří nepolevují v úsilí dosáhnout změny.

Stručně k historii vzniku ceny

Cena EU v oblasti zdraví pro nevládní organizace je udělována od roku 2015 po vzoru předcházející novinářské ceny EU za zdraví (EU Health Prize for Journalists)1. Jednalo se o iniciativu Komise a cena byla udělována od roku 2009 do roku 2013 s cílem vyjádřit uznáni významnému přínosu novinářů k informovanosti a pokroku v oblasti veřejného zdraví.

Vzhledem k tehdejší probíhající krizi byl prvním zvoleným tématem Ceny EU v oblasti zdraví boj proti epidemii eboly. Témata v následujících letech přibližujeme v tabulce.

Rok      Vyhlašovaná témata / zaměření

2015      boj proti epidemii Eboly a zabránění šíření této nemoci

2016      ochrana lidského zdraví před antimikrobiální rezistencí

2017      vyšší úroveň veřejného zdraví v EU prostřednictvím očkování

2018      vyšší úroveň veřejného zdraví v EU prostřednictvím předcházení užívání tabáku mezi mladými Evropany

2019      prevence a snížení obezity u dětí a mladých lidí (6–18 let)

2020      dvě témata: propagace zdravého životního stylu u dětí ve věku 6–18 let a propagace očkování u dětí (0–18 let)

2021      dvě témata: prevence rakoviny u dětí a mladých lidí (6–24 let) a zmírnění dopadů covid-19 na duševní zdraví

Cena za rok 2021 je vyjádřením ocenění a podpory inovativních iniciativ, které podporují veřejné zdraví. Slavnostní ceremoniál vyhlašování cen se uskutečnil 4. května 2022 v Bruselu v průběhu výročního zasedání Platformy EU pro zdravotní politiku. Bylo vybráno 15 vítězů a 15 iniciativ, které se dostaly do užšího výběru.

Cena za oblast prevence rakoviny

Cílem ceny je ohodnotit inovativní opatření měst, nevládních organizací nebo jiných organizací občanské společnosti, škol a dalších vzdělávacích zařízení, která přispívají k podpoře a zlepšení prevence rakoviny prostřednictvím posílení komunikace, včetně zdravotní gramotnosti. Cena EU v oblasti zdraví za rok 2021 uznala a odměnila iniciativy, které přispěly k podpoře zdravého a aktivního životního stylu dětí a mladých lidí ve věku od 6 do 24 let.

Iniciativy mohly zahrnovat opatření na podporu zdravé výživy a pravidelné fyzické aktivity, odrazování od užívání tabákových výrobků a alkoholu, omezování (online) marketingu nezdravých výrobků, umožnění podpůrného prostředí a ochrany před slunečním zářením. Zvláštní důraz byl kladen na oslovení a zapojení dětí a mladých lidí ze socioekonomicky znevýhodněných skupin obyvatelstva včetně migrantů, etnických menšin atd. a/nebo dětí se zdravotním postižením.

Cena byla vyhlášena ve třech kategoriích: města, vzdělávací instituce a nevládní organizace nebo jiné organizace občanské společnosti. Vzhledem k tomu, že v kategorii „města“ nebyly doručeny žádné návrhy na udělení ceny za prevenci rakoviny, nebyla v ní cena udělena. Ve dvou dalších kategorií výzvy bylo vybráno po třech iniciativách, z nichž každá obdržela cenu.

Vítězové ceny za oblast prevence rakoviny

Vzdělávací instituce

1. Komunikujte, abyste vyrostli zdraví

2. Rakovina přemožena

3. Dejme scénu zdraví

Nevládní organizace

1. Řecko bez kouře

2. Mami, buď zdravá

3. Sahám si na ně každý měsíc – prsa a koule

Mezi nevládními organizacemi získala třetí cenu iniciativa české neziskové organizace Loono, spolku založeného v roce 2014. Cílem oceněného projektu je poukázat na důležitost prevence a zdůraznit význam odhalení nemoci v raném stadiu pro úspěšnou léčbu. Vzdělává lidi v oblasti prevence rakoviny, poukazuje na potřebu dodržovat zásady zdravé prevence (zdravý životní styl, očkování, používání opalovacích krémů a další) a nutnost absolvovat preventivní prohlídky, screeningové programy dostupné z veřejného zdravotního pojištění a provádět pravidelná samovyšetření (prsou, varlat a znamének). Dále upozorňuje na negativní vliv kouření a četná rizika konzumace alkoholu.

Cena za oblast duševního zdraví

Pandemie covid-19 představuje v oblasti duševního zdraví obrovskou výzvu, která je s postupem času stále složitější a rozmanitější. Vyžaduje, abychom našli odpovědi na bezprostřední i dlouhodobé důsledky dalších vln nákazy a opatření k omezení šíření viru. Virus přinesl úzkost a zármutek; sociální odcizení zvýšilo osamělost; uzavření škol vystavilo žáky, rodiče a učitele stresu; diagnostika duševních onemocnění se opozdila a postižení pacienti obtížněji pokračovali v léčbě; zdravotničtí pracovníci čelili napětí a vyčerpání. Duševní pohoda občanů EU byla vystavena bezprecedentní zkoušce.

Cena byla vyhlášena ve dvou kategoriích: samosprávné orgány nebo přidružené organizace a nevládní nebo jiné neziskové organizace. V každé kategorii mělo být podle propozic vybráno šest iniciativ, z nichž každá měla obdržet cenu. Uzávěrka pro podání návrhů byla pro obě oblasti 30. listopadu 2021.

Vítězové ceny za oblast duševního zdraví

Kategorie samosprávných orgánů nebo přidružených organizací

1. Péče o územní zdravotnické služby při pandemii covid-19

2. Linka prevence sebevražd

3. Systém psychosociální podpory pro pečující osoby v psychiatrické nemocnici po krizi způsobené virem covid-19

Kategorie nevládních nebo jiných neziskových organizací

1. Zelená hodinka – aktivity v přírodě pro aktivní stárnutí 1. Re-Cov-Er – odolnost v době covidu

2. Posílení duševního zdraví v krizi 2. Solidarita ANEPF2 vůči duševnímu zdraví a prekarizaci francouzských studentů farmacie

3. Psychologická pomoc v primární péči s cílem čelit psychosociálním dopadům mimořádné události covid-19: podpora jednotlivců, rodin, pečovatelů a společenství pomoci

4. „Spojení“: Podpora školní komunity ve stínu pandemie

Shrnutí

Z 15 různých zemí EU bylo celkem bylo podáno 110 žádostí. Z nich po posouzení splnění kritérií vyselektovala Evropská komise iniciativy, které postoupily do užšího výběru. Výsledné pořadí bylo stanoveno na základě hodnocení poroty složené z úředníků Komise a externích odborníků.

Občanská společnost hraje důležitou roli při podpoře opatření v oblasti veřejného zdraví a přispívá k rozvoji zdravotnických iniciativ.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.

Literatura u autora

1 V roce 2012 získal novinářskou cenu – 1. místo – Petr Třešňák z České republiky za článek „Dobrodružství v pavilonu č. 14“ publikovaný v týdeníku Respekt (28. 8. 2011). Poukazuje v něm na problematiku duševního zdraví a vztah mezi sestrami a pacienty v psychiatrických léčebnách.

2 ANEPF (Association Nationale des Étudiants en Pharmacie de France, Národní asociace studentů farmacie ve Francii)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#