#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Právní poradna


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 19

Zjistila jsem, že nám program asi špatně počítá cenu u IPLP, hlavně DPH. Jaké je prosím DPH u IPLP? Jednotlivé součásti mají různé DPH, počítám cenu bez DPH, připočtu taxu laborum a pak na výsledek dám 10 % DPH? Nebo průměr sazeb jednotlivých složek?

Do výsledné ceny započítáváte cenu surovin a všech ostatních složek bez DPH (bez ohledu na to, jaká DPH byla na vstupu) a na závěr navýšíte o 10 % DPH.

Chtěla bych se zeptat, jak je to s odebráním vypíchaných injekcí – clexane, fraxiparine a spol. Podle tabulky zveřejněné v těchto dnech se zdá, že bychom je měli vzít. Na stránkách VZP a třeba i Středočeského kraje jsou ale informace jiné, které jsou mi teda bližší. Měli jsme včera takový případ a paní byla dost neodbytná. Máchala tou tabulkou z Komory, kdy vlastně negovala toto spojení: nevrací se – použité stříkačky a jehly, které nebyly součástí léčivého přípravku, vs. byly součástí, takže může vrátit. A my to nechtěli vzít, že vypíchané injekce jsou biologicky nebezpečný odpad a na to nejsme zařízeni.

Spor o odstraňování lékových forem s jehlou je letitý. SÚKL dlouhodobě zastává názor, že předvyplněné injekční stříkačky s jehlou, pera apod. jsou jako vyprázdněné lékové formy nepoužitelným léčivým přípravkem, který je lékárna povinna od pacienta přijmout a zajistit jeho odstranění. Státní zdravotní ústav zastával opačné stanovisko, protože kladl větší důraz na biologické riziko úrazu. ČLnK se vždy přikláněla k postoji SÚKL. V loňském roce se jí také podařilo prosadit do vyhlášky č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ustanovení § 75 odst. 1, na základě kterého mají být léčiva z domácností v lékárnách shromažďována v pevných, nepropíchnutelných a nepropustných nádobách. Náklady na pořízení, udržování, vyprazdňování, výměnu a odstraňování nádob jsou součástí nákladů vzniklých s odevzdáním nepoužitelných léčiv a s jejich odstraněním, které osobám přebírajícím bezúplatně nepoužitelná léčiva od lékáren hradí stát prostřednictvím krajského úřadu.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK,

advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#