#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví červenec–srpen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 33-34

V měsíci červenci WHO vyhlašuje Světový den boje proti hepatitidě. Z jiných mezinárodních dní souvisejících se zdravím si připomínáme například Světový den populace, Světový den bezpečnosti pacientů a Mezinárodní den péče o sebe.

Na měsíc srpen nepřipadá žádný z dní vyhlašovaných WHO. Z jiných mezinárodních dní souvisejících se zdravím to jsou Světový týden kojení, Světový humanitární den, Mezinárodní den zvyšování povědomí o předávkování, Světový den zoonóz a Světový den komárů (boje proti komárům).

Světový den informovanosti o benzodiazepinech (World Benzodiazepine Awareness Day, W-BAD)


Světový den informovanosti nebo povědomí o benzodiazepinech (W-BAD) se každoročně koná 11. července od roku 2016. Jeho smyslem je zvyšovat celosvětové povědomí o léčivy vyvolané závislosti na benzodiazepinech. Je to také den, kdy si připomínáme nežádoucí účinky této skupiny léčiv a také skutečnost, že abstinenční syndrom může trvat roky.

W-BAD vychází z občanské iniciativy dvou aktivistů a lidí, kteří přežili poškození benzodiazepiny. S návrhem organizovat W-BAD přišel Barry Halsam, úřadující předseda, bývalý předseda Oldham TRANX, a společně jej zorganizoval s Waynem Douglasem, zakladatelem benzo.case.com / benzo-case-japan.com. Datum konání W-BAD bylo zvoleno na počest narození profesorky Chrystal Heather Ashtonové. Dr. Ashtonová (11. 7. 1929 – 15. 9. 2019) byla britská psychofarmakoložka a lékařka, známá především díky své klinické a výzkumné práci v oblasti závislosti na benzodiazepinech. Výsledkem její práce byla kniha „Benzodiazepiny: Jak fungují a jak je vysadit“ (Benzodiazepines: How They Work And How To Withdraw), vydaná v roce 1999. Dnes je známá pod jejím podtitulem prostě jako „Příručka Ashtonové“. Stala se základním zdrojem informací pro ty, kteří chtějí bezpečně přestat užívat tato léčiva.

Když se v 50. letech minulého století začali vědci zabývat skupinou benzodiazepinů, měli pocit, že objevili řešení pro terapeutické ovlivnění úzkosti a nespavosti.

Mimoděk mně při psaní tohoto příspěvku v souvislosti s pojmem úzkost na mysli vytanul jeden osobně emotivně znepokojivý expresionistický obraz norského malíře Edvarda Muncha (1863–1944) stejného jména ze známé trojvariace, která na mne působí podobně (beznaděj, výkřik, úzkost, 1894). Při hledání výkladu obrazu jsem narazil u zmíněného obrazu na citovaný starý čínský text o motýlovi jako společníkovi mistra Zhuanga (Čuang- c´) (4.–3. st. př. n. l.). „Kdysi dávno se mi zdálo, že jsem motýl, který se třepotá sem a tam, prostě motýl. Byl jsem si vědom pouze svého motýlího ště stí, aniž bych si uvědomoval, že jsem sám sebou. Brzy jsem se probudil a byl jsem tam, skutečně opět sám sebou. Teď už nevím, jestli jsem byl tehdy člověkem a zdálo se mi, že jsem motýl, nebo jestli jsem teď motýlem a zdá se mi, že jsem člověk.“ Snad jej asociativně vhodně doplňuje.

Edvard Munch prožil nelehký život, přičemž se uvádí, že u jeho kolébky stály nemoc, smrt, trudnomyslnost, úzkost, deprese, neuróza, možná schizofrenie a předtucha šílenství, ale zároveň i neobyčejný talent a intelektuální síla. Pocit neklidu a strachu vyvěrá i z jeho zpočátku s nevolí přijímaných obrazů. Jeho zhoršující se psychický stav a závislost na alkoholu vyústily v určitou izolaci a hospitalizaci. Byl léčen dietou, koupelemi, léčbou na čerstvém vzduchu, psychoterapií, nekonvulzivní elektroterapií a patrně i elektrošokovou terapií. Éra benzodiazepinů začíná syntézou prvního z nich, chlordiazepoxidu (Librium), který byl připraven až v roce 1955, když byl Leo Sternbachem náhodně objeven při syntéze trankvilizérů.

Sám Munch napsal: „Bez strachu a nemoci bych nikdy nedosáhl všeho, čeho jsem dosáhl.“

Benzodiazepiny rychle a účinně zklidnily zrychlený tep a zbavovaly pacienty pocitu úzkosti. Dr. Ashtonová napsala: „To, že dlouhodobé užívání benzodiazepinů může způsobit problémy, si jako první uvědomili sami pacienti, nikoliv lékaři.“ Uvedla, že pacienti, kteří tato léčiva užívali několik měsíců nebo let, za ní přicházeli s obavami, že jim zhoršují zdravotní stav. Někteří z nich měli i nadále příznaky deprese nebo úzkosti. U jiných se objevila svalová slabost, výpadky paměti nebo problémy se srdcem či zažíváním.

Dr. Ashtonová věnovala velkou část své kariéry naslouchání zkušenostem stovek pacientů a důslednému shromažďování údajů.

Poslání W-BAD

Posláním W-BAD je zvýšit celosvětové povědomí o problému iatrogenní (lékařsky vyvolané) fyzické závislosti na benzodiazepinech, která stále postihuje obrovské množství nic netušících, nevinných lidí na celém světě – ať již přímo, nebo nepřímo. Poslání se tak zaměřuje na problém lidí, kterým tyto léčivé přípravky škodí v důsledku jejich užívání, obvykle proti stresu, úzkosti, při poruchách spánku atd.

Cíle

- pacienti by měli být před zahájením léčby seznámení s textem, a po jeho porozumění podepsat informovaný souhlas. Ten by měl obsahovat uvedení rizik nebo příslušné rady ohledně způsobu vysazení benzodiazepinů.

- předepisování nových léčiv ze skupiny benzodiazepinů by mělo být omezeno na krátkodobou dobu (<2–4 týdny), pokud to není považováno za nezbytně nutné a pokud to není doprovázeno odpovídajícím informovaným souhlasem o rizicích dlouhodobé, opakované expozice,

- kompliantní pacienti, kteří již dlouhodobě užívají benzodiazepiny, by neměli být nuceni k náhlému ukončení léčby nebo proti své vůli,

- pomalé, pacientem řízené snižování dávky u těch, kteří si přejí léčivý přípravek vysadit,

- lepší vzdělávání předepisujících lékařů o benzodiazepinech,

- rozpoznání závažného a vleklého odvykání ze strany lékařské komunity,

- podporovat zřizování „specializovaných“ zařízení pro léčbu iatrogenní závislostí a odvykání a/nebo nepřetržitých linek pomoci pro ty, kteří je tak zoufale potřebují,

- poskytnout obětem smysl a možnost sjednotit se, aby nezůstaly osamoceny v temnotě – jak tomu bylo příliš dlouho,

- poskytnout uznání a hlas těm, kteří nepřežili, a těm, kteří byli opuštěni nebo ponecháni sami trpět.

Cíle doprovází 22 hlavní zásad v podobě čtyř skupin hodnot (pro stručnost vybíráme pouze některé z nich jako příklady):

- funkčních hodnot – akce (podpořená informacemi) je nadřazená pasivnímu sdílení informací; orientace na širší veřejnost oproti orientaci na vybranou komunitu,

- administrativní hodnoty – demokracie místo autokracie; týmová práce místo autonomie,

- zásadní hodnoty – jednota nad rozdělením; podpora místo potlačování, - lidské hodnoty – přijetí místo předsudků; povzbuzování místo kritiky.

Rok       Slogan, logo

2016      Slogan W-BAD zní „Změna díky jednotě“, což je uznáním skutečnosti, že změna pravděpodobně přijde pouze díky tomu, že se lidé spojí po desetiletích, kdy vlády tento problém zametaly pod politické koberce.

              Logo obsahuje symbol jednoty a zeměkouli, což odráží skutečnost, že závislost na těchto předepisovaných léčivech je celosvětovým problémem.

              Étos W-BAD zní: „Od lidí pro lidi“.

V dalších letech zůstávají nezměněny.

Na webových stránkách můžeme nalézt benzodiazepinové poradny, informace, jak si poradit s léčbou závislostí na benzodiazepinech, o pracovištích spánkové medicíny apod. A nezapomínejme na úlohu lékáren!

Literatura u autora

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#