#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 28

Berberis aristata DC. – dřišťál osinatý (Berberidaceae – dřišťálovité)

Až 3 metry vysoký, stálezelený keř, původní v nižších polohách Himalájí v Indii a Nepálu, rozšířil se i do Bhútánu, Pákistánu a na Srí Lanku. Pěstován je i v Evropě a Austrálii jako okrasná dřevina.

Synonyma: Berberis chitria, Berberis coccinea.

Obecný název: Darvi (sanskrit), Chitra (hindi), Tree turmeric (angl.).

Sbíraná část: cortex, fructus, radix.

Droga: Berberidis cortex, B. fructus, B. radix.

Obsahové látky: v celé rostlině isochinolinové alkaloidy, převažuje berberin (v kořeni až 3,8 %), dále oxyberberin, berbamin, protoberberinové baze karachin, palmatin a oxycanthin. Z fenolových látek deriváty kyseliny kávové (například kyselina chlorogenová), flavonoidy kvercetin a rutin, třísloviny.

Účinky a použití: v tradiční čínské a ajurvedské medicíně jsou odvary z dřišťálu osinatého aplikovány jako antimikrobiální, antiprotozoální, antidiarrhoální, antiflogistické, antipyretické, laxativní, diaforetické, stomachické a antitrachomatózní (především oční zánět způsobený bakterií Chlamydia trachomatis) léčebné prostředky.

Odborné studie používající především izolovaný berberin byly zaměřeny jednak na prokázání účinků antibakteriálních, včetně antichlamydiálních a antileprotických, dále antivirových, antiprotozoálních, anthelmintických a antimykotických, rovněž na efekty antidiabetické, antioxidační, antiflogistické, imunomodulační a kancerostatické. Testy prokázaly různou účinnost proti mikrobiálním druhům Candida albicans, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa a Escherichia coli. V případě diabetu II. typu omezuje berberin jaterní glukoneogenezi a naopak aktivuje glykolýzu. Současně se snižuje rezistence buněk vůči inzulínu a dochází ke zlepšení kvality střevní mikroflóry. Berberin omezuje poškození tkání kardiovaskulárního a nervového systému i ledvin vlivem diabetu. Významně zasahuje do sérových hladin cholesterolu, inhibuje celkový a LDL-cholesterol, naopak zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu. Snižuje i hladinu triacylglycerolů. Obdobně účinkují i extrakty, které jsou využívány jako ochranný prostředek při omezování toxicity některých léčiv. Např. cisplatina aplikovaná při některých typech zhoubného bujení působí nefrotoxicky. Některé studie ukázaly významné zmírnění problémů, pokud byl souběžně podáván odvar z drogy, působící jako antioxidans. Izolovaný berberin je využíván i jako podpůrný prostředek při léčbě HIV pozitivních pacientů. V případě covid- 19 snižuje berberin hladinu prozánětlivých mediátorů v oběhu. Dle počítačového dokování berberin při plicní fibróze vyvolané covid-19 inhibuje zánět vazbou na prozánětlivý tumor nekrotizující faktor TNF-α, transkripční faktor STAT3, prozánětlivý interleukin IL-6 a cytokin CCL2. Jeho antivirové aktivity zahrnují i chřipku, hepatitidu C a cytomegalovirózy. Berberin patří mezi látky, které mohou blokovat vazbu SARS spike glykoproteinu na ACE2 receptory již v první fázi nákazy koronavirem v nosohltanu. Toxické dávky berberinu vyvolávají útlum dýchání a nervové činnosti. Akutní toxicita berberinu u myší per os má hodnotu LD50 = 329 mg/kg.



Jsou k dispozici přípravky s obsahem 500 mg extraktu v 1 tabletě. Doplňky stravy s obsahem berberinu nebo i dalších složek jsou k dispozici i v ČR.

Dávkování: denní dávka: 3x500 mg extraktu při léčbě diabetu II.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: metformin, cyklosporin A, digoxin a ketokonazol.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Buddhika.jm (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#