#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prázdniny, čas odpočinku


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 4


Školní rok 2021/2022 pomalu, ale jistě končí. Známky jsou uzavřeny a školáci se těší na prázdniny. Nastane doba odpočinku a je možné rekapitulovat, co se minulém školním roce povedlo a co nikoliv.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D., viceprezident ČLnK

Na rozdíl od školního roku se Komora nachází těsně za polovinou období mezi dvěma Sjezdy. Je čas udělat inventuru, co představenstvo ČLnK ze zadaných úkolů plní a co nás ještě čeká. S některými z Vás jsme se viděli v dubnu v Praze na Poradě předsedů OSL nebo v Brně, Zlíně, Ústí nad Labem a Liberci v květnu a v červnu při krajských setkáních, na kterých jsme vás seznámili s mnoha lékárenskými aktualitami, s činností představenstva, situací v legislativě i s výsledky různých jednání.

Jedním z témat Sjezdu byla změna sídla Komory. Předjednaná možnost koupě prostor, v nichž sídlila Česká lékařská komora, nevyšla. Lékaři obdrželi nabídku, která byla vyšší než naše, a tu využili. Přestože z prodeje sešlo, je současná požadovaná cena mimo naše finanční možnosti. Průběžně sledujeme nabídky dalších vhodných nemovitostí, ale jejich rychle rostoucí ceny našim záměrům nepřejí. Zůstáváme tedy na Rozárce se všemi negativy i pozitivy, které stávající sídlo pro činnost Komory přináší.

Nejdůležitějším úkolem je práce na změně odměňování lékáren. Základem pro výpočty jsou data. Data, která budou stejná pro naše výpočty i pro výpočty Ministerstva zdravotnictví, se kterým téma odměňování řešíme. Prezident Aleš Krebs vysvětlil problematiku odměňování lékáren panu ministrovi Válkovi při osobní schůzce a ministerští úředníci s Komorou na tomto tématu spolupracují. Dohodli jsme strukturu potřebných dat, která budou k výpočtům potřeba, a ministerstvo si vyžádalo od Státního ústavu pro kontrolu léčiv jednak data o vydaných léčivých přípravcích shromážděná z lékáren podle předpisu LEK-13 a jednak o léčivých přípravcích dodaných do lékáren z distribuce podle předpisu DIS-13, včetně jejich cen. Jakmile bude známa přesná podoba dat, bude možné vypsat výběrové řízení na firmu, které zadáme přípravu výpočtů a analýz. V červnu se uskutečnil na téma odměňování lékáren seminář v Poslanecké sněmovně, kde jsme tuto problematiku osobně vysvětlili také poslancům a dalším odborníkům, kteří se semináře zúčastnili.

Příprava výběrového řízení na tvorbu nového webu je již v plném proudu. V dubnu schválilo představenstvo ČLnK spolupráci s firmou Blue Partners s. r. o., která připravuje technickou dokumentaci a vlastní výběrové řízení na zhotovitele webových stránek www.lekarnici.cz. Orientačně bychom v druhé polovině června měli získat zadávací dokumentaci a do 30. 6. vyhlásit výběrové řízení, které ukončíme 2. 9. Od roku 2023 už by měl fungovat nový web Komory.

Dalším cílem Komory je zajištění úhrady pro léčivé přípravky, které jsou v současnosti označeny vykazovacím limitem „S” a jsou určeny pro samoaplikaci pacientem nebo užívání v domácím prostředí, i při výdeji na recept. Jedná se o logický krok, ke kterému je ovšem nutná změna zákonů. To znamená silný lobbing ve Sněmovně, proto tuto problematiku zmiňujeme vždy, když máme příležitost k jednání na ministerstvu apod. Nedostatečná se ukázala legislativa v této oblasti u nových perorálních antivirotik na léčbu covid-19. Nelze je předepisovat na recept a vydávat v lékárně, protože jim není možné stanovit úhradu běžným způsobem. Proto se hledá řešení spočívající v doplnění nových pravidel pro stanovení úhrady pro tyto léky, tak aby je bylo možné předepisovat na recept v rámci ambulantní zdravotní péče a umožnit jejich výdej v lékárnách. Legislativní návrh jsme připomínkovali v časných fázích jeho vývoje a další jednání o podobě změny zákona probíhala v měsíci červnu. Cílem ministerstva je, aby změna platila již na podzim.

Vyhláška č. 123/2006 Sb., o evidenci a dokumentaci návykových látek a přípravků je již na světě. Lékárenské informační systémy jsou nyní připravovány na elektronickou evidenci návykových látek a léčivých přípravků. V průběhu prázdnin bude tato evidence postupně nasazována v lékárnách. Vyhláška předpokládá vypracování dokumentace k elektronické evidenci, proto její obecný rámec připravíme a bude pro lékárníky k dispozici. Zároveň na podzim plánujeme na téma elektronická evidence návykových látek webinář, ve kterém chceme zohlednit i první praktické zkušenosti s novým způsobem evidence opiátů. Od počátku jsme v kontaktu s dodavateli lékárenských informačních systémů a dílčí problémy společně řešíme.

Jak už bývá u elektronizace zvykem, nespočívá ve zjednodušení práce. Zatím to vypadá na vytváření elektronické kopie listinné formy, se všemi negativy a doprovodnými problémy. Podpis je nahrazen elektronickým podpisem, musí zůstat zachována podoba neměnnosti zápisu do elektronické evidence, musí být zachován původní i opravený údaj v případech, že se něco nepovede. Samostatnými kapitolami jsou zálohování dat nebo provádění měsíčních inventur. Jedním z problémových bodů může být i povinnost zápisu v den, kdy nastala skutečnost příjmu či výdeje v případech, kdy zrovna nebude osoba oprávněná provádět evidenci v lékárně. Elektronická evidence není povinná, stále zůstane možnost vést evidenci ve známé podobě listinné opiátové knihy. Nebude ani nutné okamžitě se rozhodnout pro změnu, elektronickou evidenci bude možné nejprve vyzkoušet a teprve po konečném rozhodnutí provozovatele přejít (nebo nepřejít) na plně elektronickou evidenci návykových látek a léčivých přípravků.

Postupně řešíme i další úkoly, které představenstvu zadali delegáti Sjezdu. Prázdniny pro nás nebudou prázdným časem. I přesto si najdeme čas na odpočinek. Přeji všem lékárníkům, aby si čas na odpočinek našli také s rodinou u vody, na horách nebo kdekoliv jinde.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#