#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prezidenti a jejich premiér


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 2


Ve čtvrtek 2. června se v prostorách Úřadu vlády uskutečnilo setkání nejvyšších představitelů ze zákona zřízených stavovských komor s premiérem Petrem Fialou, některými ministry vlády a jejich náměstky. Celé dvouhodinové jednání bylo vedeno veskrze konstruktivně. Nic na tom nezměnila ani šířka témat, jimiž se jednotlivé komory zabývají.

Premiér vyjádřil připravenost více spolupracovat s komorami při tvorbě nové legislativy, neboť právě stavovské organizace disponují odborníky s nejlepší znalostí praxe ve svých oborech. Z pohledu komor je důležité, aby byly u přípravy zákonů, vyhlášek a dalších legislativních norem již v počátku, u věcného záměru a mohly se svými protějšky z ministerstev řešit způsoby provedení navrhovaných změn a jejich následný dopad do praxe. Tím je možné eliminovat celou řadu nedorozumění nejen v připomínkových řízeních, ale také v mediálním prostoru.

Jedním z více diskutovaných témat byla otázka soudních znalců a nastavení podmínek výkonu jejich znalecké praxe. Jedná se nejen o výši odměny za vypracování posudků v kontextu s jejich odpovědností, ale také o kvalifikační předpoklady, jejich přezkušování nebo evidenci. V této záležitosti budou pokračovat další jednání mezi komorami, neboť v některých oborech skutečně může vznikat s dostupností znalců problém.

Společným cílem je mj. nastavení adekvátních finančních podmínek při zachování maximální odbornosti. Tématem zdravotnických komor bylo financování poskytované péče, včetně plateb za státní pojištěnce.

V bloku věnovanému předsednictví ČR Radě EU vyzval premiér komory ke vzájemné podpoře témat projednávaných na evropské půdě prostřednictvím svých evropských organizací. Jedná se o zajímavý návrh spolupráce i s ohledem na to, že se evropská legislativa přímo promítá do národní, a přitom není vždy k dispozici nebo dostatečně slyšitelný expertní názor jednotlivých místních komor. Z hlediska lékárenství by v kontextu současné mezinárodní politické situace mělo být důležitým tématem zajištění lékové soběstačnosti EU, neboť je značná část výroby léčivých přípravků soustředěna mimo země EU.

Je zřejmé, že některá rozhodnutí vlády budou ryze politická, ale u odborných témat by mělo být názorům stavovských organizací maximálně přihlíženo. Červnové jednání snad může vést k aspoň mírnému optimismu, zejména pokud budou i komory ve společných tématech postupovat jednotně.

Aleš KREBS


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#