#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dagmar Dubská – nová odborná konzultantka na Rozárce


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 17-18

Můžete se našim čtenářům představit, minimálně po pracovní stránce? Odkud přicházíte, jaké svoje dosavadní zkušenosti byste při práci v lékárnické komoře nejraději využila?

Pocházím z Českých Budějovic a s tímto městem je spojen můj osobní i profesní život, jedinou výjimkou bylo pětileté studium na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové, kde jsem v roce 1995 získala akademický titul magistr. Po ukončení studia jsem dvacet let pracovala v malých veřejných lékárnách v Českých Budějovicích a okolí.

Po získání základní odborné praxe a atestace v oboru lékárenství jsem v letech 2001–2014 vedla a vlastnila společnost provozující nestátní zdravotnické zařízení, lékárnu základního typu v Českých Budějovicích rozšířenou o OOVL (výdejnu léčiv) v obci Dříteň u Českých Budějovic. Zhoršující se ekonomická situace malých nezávislých lékáren a rodinné důvody spojené s mateřstvím mě dovedly k rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost.

Shodou okolností bylo SÚKLem na konci roku 2014 vypsáno výběrové řízení na pozici inspektora Oddělení kontroly léčiv v Českých Budějovicích, úspěšně jsem prošla uvedeným výběrovým řízením a od ledna 2015 jsem nastoupila na SÚKL. Po složení úřednické zkoušky jsem byla zařazena na služební místo inspektor SÚKL OKL České Budějovice, odbor lékárenství a distribuce. Inspekční činnost na SÚKL jsem vykonávala sedm let, jednalo se nejen o kontrolní činnost v lékárnách a u distributorů léčiv, ale i inspekce zahrnující kontrolu zacházení s léčivými přípravky u dalších poskytovatelů zdravotních služeb (lékařů) či prodejců vyhrazených léčiv.

Po plánovaném odchodu ze SÚKL jsem na konci roku 2021 obnovila členství v Komoře, nastoupila na částečný úvazek do lékárny v Českých Budějovicích s tím, že se v průběhu roku 2022 rozhodnu o dalším profesním směřování. Když jsem se na webu ČLnK dozvěděla o výběrovém řízení na pozici odborného konzultanta, rozhodla jsem se přihlásit do výběrového řízení, protože jsem splňovala všechny kvalifikační požadavky. Při práci v lékárnické komoře bych chtěla využít jak moje zkušenosti z dlouholeté práce v lékárně, tak zkušenosti získané během výkonu inspekční činnosti na SÚKL. Myslím, že mám dobrou představu o stavu českých lékáren, znám problematiku provozu lékáren a legislativu spojenou s lékárenstvím.

Jaká bude náplň vaší práce na Rozárce?

Náplň práce byla popsána v zadání výběrového řízení a byla mi přiblížena v průběhu výběrového řízení při jednáních s PharmDr. Alešem Novosádem, který v minulosti uvedenou funkci zastával, tak prezidentem ČLnK Mgr. Alešem Krebsem, Ph.D. Jedná se o komunikaci se členy Komory a s tím spojenou poradenskou činnost v oblasti lékárenství, zodpovídání dotazů laické veřejnosti, konzultační činnost ve spolupráci s rámci jednotlivými pracovními skupinami (PS) představenstva, např. PS pro zajišťování vzdělávacích akcí a jejich vyhodnocování, PS pro konzultační činnosti v lékárnách, kdy chybí zpětná vazba, sumarizace a popis rozsahu konzultační činnosti poskytované v lékárnách, dále jednání se sponzory.


Budou se moci na vás, coby odborného konzultanta, obracet se žádostmi i běžní členové Komory?

Doufám, že poradenská činnost v oblasti lékárenství pro členskou základnu bude jednou z hlavních náplní mé práce a že nebude zahrnovat jen zodpovídání dotazů. Chtěla bych aktivně, třeba prostřednictvím tohoto časopisu nebo webových stránek ČLnK předkládat lékárnám běžná provozní témata, jejich návaznost na legislativu a právní předpisy, kdy jejich nedodržením se lékárna vystavuje riziku postihu ze strany kontrolního úřadu.

Jste nový člověk, který přichází na Rozárku? Jak na vás působí prostředí, prostory, fungování sekretariátu?

Na hodnocení fungování sekretariátu je ještě brzy, ale zatím ho mohu jen pochválit, při obnovení mého členství v Komoře a v průběhu výběrového řízení probíhala komunikace rychle a bezproblémově. V sídle ČLnK v Rozárčině ulici v Praze-Krči jsem byla na pohovorech v rámci výběrového řízení. Jsem člověk, který miluje přírodu, ale žije ve městě, proto se mi vilová čtvrť s pestrostí zahrad a růzností domů moc líbí. V Českých Budějovicích bydlím také ve čtvrti, kde jsou ještě zachovány vnitrobloky zahrad, takže můžete vnímat třeba zrovna krásu letošního jara. Prostředí Rozárky mi proto bylo příjemné na první pohled.

Je předběžně domluveno, že výkon mé práce bude rozdělen mezi Prahu a České Budějovice, 2 dny v týdnu v kanceláři na Rozárce a 2 dny home office. Jeden den v týdnu budu pracovat v lékárně v Českých Budějovicích, což byl požadavek zadaný ve výběrovém řízení. Do pracovního poměru na ČLnK nastupuji od 1. 9. 2022.

Máte nějaký cíl, představu, čeho byste chtěla v ČLnK dosáhnout,čím pomoci ke zlepšení situace lékárnického stavu?

V lékárenském oboru se pohybuji již několik desítek let, měla jsem možnost vyzkoušet, jak náročné je lékárnu provozovat. Jako inspektor SÚKL jsem měla příležitost nahlédnout do mnoha provozů od malých lékáren s 1–2 zaměstnanci, přes řetězcové, až po nemocniční lékárny s odbornými pracovišti.

Úkolem inspektora SÚKL je kontrolovat, zda lékárna zachází s léčivy v souladu s platnou legislativou a definovat nedostatky. V roce 2021 vznikl na ČLnK e-learning „Kontroly SÚKL v lékárnách základního typu“, ve kterém jsou zmíněny kritické a závažné závady podle SÚKL. Na tento materiál bych chtěla navázat, sdílet poznatky získané na SÚKL a pokusit se edukovat lékárníky tak, aby měli dostatek informací, dokázali v lékárně
nastavit správné pracovní postupy a kontrolní mechanismy, což by vedlo k bezproblémovému průběhu kontroly SÚKL a ke zkrácení doby inspekce. Byla bych ráda, kdyby se napjaté vztahy mezi ČLnK a SÚKL trochu uvolnily. Ochranné prvky na humánních léčivých přípravcích a protipadělková směrnice (FMD) je další téma, kterého bych se chtěla aktivně účastnit. Myslím, že pro lékárníky je to taková okrajová záležitost, se kterou se učíme žít. Ale bude nevyhnutelné mít dobře proškolený celý personál lékárny, aby každý, kdo zachází s léčivy, věděl základní postupy při neúspěšném ověření jedinečného identifikátoru (UI) a uměl využívat všechny možnosti, které lékárenský program v tomto směru nabízí, například nastavení systému pro správu alertů.

Možná je představa členů představenstva komory o náplni mojí práce trochu odlišná, ale je nastaveno určité zkušební období, ve kterém se bude vyjasňovat a konkretizovat, co se ode mě očekává a co mohu naplnit. Určitě bych svou prací chtěla přispět k tomu, aby i legislativní změny vedly k posílení postavení lékáren, ovšem vzhledem k mým zkušenostem, nemám v tomto směru přehnaná očekávání, ale rezignovat nesmíme.

(red)




Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#