#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nestárnoucí Mladí lékárníci se konečně potkali


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 14-16


Sice podzimní a dlouho odkládaná Konference Mladých lékárníků se nakonec přece jen 14. května uskutečnila v Brně s názvem Aktuální témata v lékárenství. A protože byla spojena se sněmem Mladých lékárníků, na kterém došlo k personální obměně vedení tohoto spolku, popovídali jsme si s odcházejícím předsedou ML PharmDr. Stanislavem Gregorem.

Konference proběhla jako hybridní, kolik lékárníků se jí zúčastnilo osobně a kolik online? Jste s účastí spokojeni?

Konference měla necelou stovku účastníků, z toho 58 prezenčně a 39 online. Hlavní pokles jsme v porovnání s minulým ročníkem zaznamenali u studentů, u kterých jsme se zřejmě netrefili do termínu. Většina z nich se připravovala na zápočty a zkoušky. Konferenci jsme ale museli v tuto dobu uspořádat, protože bylo potřeba zvolit nové vedení spolku a na konec roku je plánována společná konference s Mladými lékaři. Přáli jsme si rozhodně větší účast, hlavně kvůli řečníkům, kteří často absolvovali dlouhou cestu a obětovali svůj čas. Nicméně podle ohlasů byli účastníci s konferencí spokojeni, a to je nakonec to nejdůležitější.

Velmi silně na účastníky zapůsobila panelová debata, kterou moderoval Tomáš Cikrt. Jak bylo těžké domluvit účast těchto lékárníků s velmi rozdílnými a často vyhraněnými názory? Jaké máte ohlasy na tuto zajímavou diskuzi? Přijde vám, že se tito pánové jsou vůbec schopni se na něčem shodnout?

Domluva byla u všech snadná a bezproblémová. Myslím, že byl dobrý nápad pozvat do panelu zástupce lékařů, konkrétně předsedu spolku Mladí lékaři, pana doktora Kočího. Přece jen do diskuze vnesl nový pohled, který nás lékárníky často nenapadne. Jsem moc rád, že i když bylo občas cítit mezi diskutujícími mírné napětí, po celou dobu byla vedena korektní debata, k čemuž jistě přispěl i magistr Cikrt. Ono se asi nikdy nepodaří, aby se shodli všichni z celého lékárenského spektra na všem, ale jsem moc rád, že právě tato shoda padla u našeho návrhu nouzového výdeje chronicky užívané medikace vázané na lékařský předpis nebo na větší zapojení lékárníků do screeningových programů. Právě na těchto průsečících bychom měli dále stavět a společně je prosazovat.

Na konference Mladých lékárníků vždy jezdili i zástupci ministerstva, SÚKL, pojišťoven. Letos nikdo. Jak čtete tento signál?

Zástupce pojišťoven jsme neoslovovali, ale ministerstva zdravotnictví a SÚKL ano. Byli osloveni i členové zdravotního výboru poslanecké sněmovny. Bohužel nikdo z oslovených nedorazil. Od některých přišla alespoň omluva, ale velká část nám vůbec neodepsala. Chápu, že mají jistě náročný program, nicméně to není dobrý signál směrem k lékárníkům.

Jaké jsou aktuálně vztahy mezi mladými a „starými“ lékárníky? Jak se pozná mladý lékárník, samozřejmě kromě toho, že se podíváte na rok narození? Existuje něco jako „duchem mladý“ lékárník?

Mám velkou radost, že se konference zúčastnili nejen mladí lékárníci. My se snažíme dlouhodobě deklarovat, že na věku nezáleží, že jsou naše akce určeny pro lékárníky každého věku. I proto jsme upravili stanovy spolku tak, že se může stát členem sympatizantem každý lékárník bez ohledu na datum narození. Věk je jen číslo, důležité je smýšlení a chuť něco změnit.



Po konferenci ML se konal sněm ML. Jaké změny přinesl a co budou znamenat v další existenci a směrování ML? Jaký hlavní smysl vidíte v existenci spolku? Proč vy sám jste opustil vedení?

Bylo zvoleno nové předsednictvo v čele s novým předsedou a místopředsedou. Lukáš Malý odpracoval několik let v předsednictvu a myslím, že si zaslouží tuto životní etapu završit právě ve funkci předsedy. Obdivuji jeho neutuchající energii, kdy na sociálních sítích a veřejném prostoru hájí lékárníky, komentuje současné dění a vysvětluje často prezentované nepravdy. Ve vedení zůstává i Josef Nejedlý, takže bude zajištěna určitá kontinuita započatých projektů a noví členové přinesou svěží vítr. Jsem si jistý, že bude spolek v dobrých rukou. Já sám jsem dostal do bodu, kdy jsem vzhledem ke svým pracovním i rodinným povinnostem začal cítit, že spolku nedávám tolik, kolik by si zasloužil. A protože si opravdu myslím, že práce ve spolku má velký význam, raději jsem přenechal místo těm, kteří mají dostatek času a energie spolek táhnout dále.

Co se vám podařilo v době, kdy jste vedl Mladé lékárníky? Navázali jste dobré kontakty s mladými lékaři. Co by to mohlo znamenat pro lékárníky? Jak by si mladí lékaři a lékárníci mohli pomoct? Co mohou nabídnout mladí lékárníci lékařům, kterých je samozřejmě mnohem víc?

V okamžiku, kdy jsme spolek přebírali, bylo naším hlavním cílem, aby byl spolek více vidět a hlas mladých lékárníků více slyšet. To, si myslím, že se povedlo. Připomínkovali jsme celou řadu legislativních návrhů, účastnili se nejrůznějších jednání a kulatých stolů, vystupovali ve veřejném prostoru a médiích. Mladí lékárníci jsou členy pracovních skupin Komory a mají zastoupení v představenstvu. Navázali jsme spolupráci s pacientskými organizacemi a spolky Mladí lékaři a Mladí praktici. Poslední květnový víkend jsem se zúčastnil jejich konference, a právě na této spolupráci bychom měli dále stavět. Ať chceme nebo ne, potřebujeme podporu lékařů a ti mladí představují jejich budoucnost. Pevně věřím, že právě společné projekty mohou být klíčem k úspěchu pro rozšíření našich kompetencí.

Jaké máte další ambice v lékárnické obci?

Chci dále prosazovat zájmy mladých lékárníků a na úrovni Komory pomoci k prosazení cílů vize Mladý lékárník 2030, mezi které patří očkování lékárníkem, nouzový výdej, větší zapojení do screeningových programů a primární péče a zkvalitnění dispenzace.


Na sněmu Mladých lékárníků byl do čela spolku zvolen PharmDr. Lukáš Malý. I jemu jsme položili několik otázek.

Byl jste zvolen do vedení spolku Mladí lékárníci. Co se u ML změní? Máte nějakou novou vizi, kudy by se ML měli ubírat?


Z pohledu fungování spolku nepředpokládám, že bychom jeho další směřování otočili o 180 stupňů a přišli jako nové předsednictvo s něčím úplně jiným. Chtěl bych určitě pokračovat v obdobném duchu, který nastavilo předsednictvo v předchozím období, což znamená posouvat Vizi mladého lékárníka 2030 k jejímu uskutečnění, zapojovat se do připomínkování legislativy, uspořádat vzdělávací a setkávací konferenci alespoň jednou ročně a se členy spolku sdílet zajímavé informace.

Proč podle vás ubývá zájem o studium farmacie? A proč téměř nikdo z absolventů neuvažuje o vlastní lékárně? Kam se poděl sen předcházejících generací? Jak mohou ML pomoci ten trend zvrátit, nebo se nedá nic dělat?

Čest výjimkám, ale myslím si, že mladí lidé na střední škole netuší, co se sebou, a nemají zájem jít studovat těžkou školu a přijmout odpovědnost za svou budoucnost. Možná je to i tím, že svou práci jako praktikující lékárníci nedokážeme jednoduše vysvětlit a přiblížit ji právě těmto mladým lidem, kteří si tak mohou myslet, že jsme p(r)odavači, a na to nemusí přeci studovat pět let. To, že není zájem ze strany mladých lékárnic a lékárníků vlastnit lékárnu, je možná způsobeno ekonomickým prostředím v lékárenství a s tím spojenou nejistotou příjmů, která je v zaměstnaneckém poměru minimalizována.

Jsou současní mladí pohodlnější, mají raději jistotu nějakého velkého zaměstnavatele, než aby se pouštěli do riskantního, ale vlastního, projektu? Když si představím 90. roky, kdy jsme každý chtěl mít nějaký vlastní prostor, obchod, firmu, médium, já například měl v jednu chvíli i tři knihkupectví… Přestože to nedopadlo dobře, nelituju. Jsou dnešní mladí o tolik jiní nebo jsou podmínky v tomto smyslu dnes mnohem krutější?

Myslím si, že je to přesně tou jistotou. V dnešní době, kdy je poptávka po vlastním autě, vlastním bydlení, uživení rodiny, hraje jistota finančního příjmu z pohledu mladých, ale i ostatních lékárníků, velikou roli. A vůle vybudovat něco vlastního mnohdy tyto obavy nepřekoná. Já osobně ve svém okolí nevidím místo, kde bych rozjel vlastní lékárnu, aby měla v dnešním nastavení systému nějakou šanci na úspěch. A přeci aktuálně jedna v centru Liberce vzniká.

Jaké mají mL vztahy s ČLnK? Chápu, že zde existuje jistá symbióza, ale přesto, je něco, co by ML nebo i jen mladí lékárníci na současném fungování Komory změnili, něco, co se vám nelíbí nebo líbí ne až zas tolik?

Mladí lékárníci mají s ČlnK dobré vztahy, odvážím se říct od vzniku spolku a jsme rádi, že tomu tak je i nadále. Myslím, že mnoho kolegů by v dnešní době ocenilo ještě větší transparentnost Komory, aby věděli, kam přesně jdou jejich členské příspěvky.

Kdyby mávnutím kouzelného proutku dostali ML veškerou moc nad českým lékárnickým stavem, co by udělali? Existuje vůbec nějaký zázračný lék, jen ho použít?

Nemohu odpovědět jinak než, že by se v lékárnách rozšířilo spektrum nabízených zdravotnických služeb, jako je široká škála screeningů, očkování, poskytování konzultací, které by samozřejmě byly adekvátně finančně ohodnoceny. Lékárník by byl v očích veřejnosti odborník, za kterým by se pacienti chodili radit a poslouchali každé jeho slovo, protože by to bylo pro jejich zdraví výhodné, nečekali by jen na číslovku doplatku a neřešili jeho různé výše, protože by byl dopředu jasně daný a očekávatelný. Bohužel se obávám, že žádný takový zázračný lék na problémy lékárenství neexistuje a budeme si jakékoliv změny muset pořádně oddřít. Všichni.

Co se stane s mladým lékárníkem, když zestárne? Bojíte se toho?

Když mladý lékárník opravdu zestárne, a nemusí to být nutně dosáhnutím konkrétního věku, možná už nebude tak naivní, plný ideálů a aktivně se zapojující do dění v oboru. Osobně se bojím spíš toho, že dříve skončí lékárenství, jak ho známe, než že takto zestárnu.

Zdeněk POKORNÝ

Z konference Mladých lékárníků v Brně.
Z konference Mladých lékárníků v Brně.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#