#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak je to se sběrem ostrého odpadu lékárnami v EU?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 19

Je to různé. V některých zemích mohou nosit pacienti do lékáren použité léky včetně jehel, jinde si v lékárně kdokoliv může vyzvednout box na jehly a odevzdat ho na příslušném místě. V některých zemích se lékárny nezapojují ani do sběru běžných nepoužitých léků.

V Belgii si pacient může v lékárně vyžádat speciální box na ostré předměty a následně je odnést do sběrného dvora. Dánské lékárny mohou sbírat použité ostré předměty (např. jehly, lancety), pokud má lékárna dohodu s obcí o sběru odpadu. Použité ostré předměty musí pacient vrátit v bezpečné nádobě, aby při manipulaci s nimi nedošlo ke zranění personálu lékárny. Tyto nádoby poskytuje do lékáren obecní samospráva a jsou bezplatně k dispozici pro pacienty. Podobná situace je i v Řecku, kde navíc samospráva dodává kontejnery i přímo do lékáren, aby pacienti měli do čeho ostré předměty vhodit (v některých regionech dostává lékárna odměnu za umístění kontejneru 20–30 € na půl roku). Sběr ostrého odpadu v lékárnách je možný také v Nizozemí. Použité ostré předměty je nutné vložit do plastové krabičky, která je speciálně navržena pro sběr použitých ostrých předmětů. Většina lékárníků tuto službu nabízí pro pacienty zdarma, protože většina pacientů dostává jehly, lancety, léky na cukrovku atd. také v lékárně. Někteří lékárníci ale účtují cenu za prázdnou plastovou krabičku, pokud si pacient léky a jehly u nich v lékárně nekupuje. Ve Švédsku může veřejnost odevzdávat ostré předměty v lékárnách, které mají pro tuto službu smlouvu s obcí. Obsah smluv se může lišit. Pokud nedojde k dohodě obce s lékárnami, veřejnost často musí odevzdávat ostré předměty ve sběrných dvorech.

V Chorvatsku lékárny ostrý odpad nesbírají. Žádný speciální program na sběr ostrého odpadu není ani v Estonsku, ale některé lékárny poskytují program výměny injekčních stříkaček, takže sbírají i použité injekční stříkačky. V Norsku jsou za sběr ostrých předmětů od veřejnosti odpovědné obce. Lékárny mají zpracované návody pouze pro manipulaci s předměty pocházejícími z činností v lékárně (např. očkování). S těmito použitými jehlami se zachází jako s kontaminovaným materiálem, shromažďují se do definovaných nádob a prostřednictvím distributorů se zasílají do sběrných středisek. V Německu probíhá sběr běžných léků v lékárnách na dobrovolné bázi. Obecně platí, že pacienti mohou nepoužité nebo prošlé léky likvidovat s domácím odpadem, protože ve většině případů budou spáleny. Totéž platí pro ostré předměty, např. injekční stříkačky a lancety.

Je tedy vidět, že problematika sběru nespotřebovaných léků a ostrých předmětů se liší i v rámci EU a přístup úřadů a lékáren se různí i v rámci jedné země.

PharmDr. Martin KOPECKÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#