#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnické dny v Klatovech – opět excelentní zážitek


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 28-29

Klatovy, Klatovy, radši hlavu katovi… Pravilo se v jedné dávné vojenské říkance o oblíbenosti místních kasáren. A Klatovy byly odjakživa základnou hned několika útvarů. Strávil jsem v nich rok života u průzkumné roty, proto o tom začínám. Ale nejen já, v Klatovech „bránil klidný spánek“ váš nebo vašich rodičů i předseda České farmaceutické společnosti ČLK JEP a emeritní děkan hradecké fakulty Martin Doležal. Takže jsme zavzpomínali na tehdejší atmosféru, historkami z vojančení bychom klidně zaplnili hned několik časopisů, ale nebojte, není to možné.

38. Lékárnické dny se každopádně konaly už v úplně jiných Klatovech, krásně opravených, laskavých, v mých dávných ­kasárnách „U tanku“ se nachází škola a v posádkovém vězení, kde jsme často hlídali delikventy, zase školka. K evidentním ­změnám patří i to, že v Klatovech tehdy rozhodně nebylo 14 ­lékáren jako dnes. 

Lékárnické dny se drží té skvělé tradice, že se konají pokaždé jinde a vůbec není jedno, kde. Účastníci nepřijíždějí jen na vysoce odbornou farmaceutickou konferenci, ale přijíždějí poznat i charisma města a okolí. Tak začaly 38. Lékárnické dny (6.–8. 10.) v pátek večerním programem, vystoupením místního potulného cirkusu a varieté (prý z dramatického oboru ZUŠ Klatovy). ­Zezačátku někteří diváci kroutili hlavami a nevěděli, jestli se smát nebo jen pokračovat v kroucení, ale nakonec herci skvěle ovládli prostor a vzešla z toho veselá řachanda. Při scéně s polonahým medvědem mě napadlo, jestli by taková varietní a maškarní čísla občas nepomohla k lepší dispenzaci za tárou. Aneb lékárník je taky jenom člověk.


V sobotu začal odborný program pozdravem starosty Klatov ­Rudolfa Salvetra. To už je taky letitá tradice Lékárnických dnů. Jak někam Dny přijedou, hned přiběhne starosta, lékárníky vítá a je moc rád, že se může pochlubit svým městem před tak významnými hosty. Pěkná tradice, určitě nerušit.

I mnoho nelékárnických členů národa turistického ví, že v Klatovech na náměstí stojí výjimečná barokní lékárna U bílého jednorožce, kde mají naloženou tasemnici a živé pijavice. Lékárnu nám v první prezentaci představila průvodkyně Martina Salvová. 

První odborný blok Farmakoterapie v pediatrii zahájil primář dětského oddělení klatovské nemocnice Štěpán Kutílek s přednáškou Jak šel čas s vitaminem D a navazující prezentací Nové možnosti léčby metabolických onemocnění skeletu v dětském věku. Upoutaly informace o vztahu mezi tím, kdy je deficit vitaminu D původcem nemoci a kdy může pomoci chorobný stav léčit. „Neexistuje, mimo onemocnění skeletu a Ca/P, chorobný stav, u kterého bychom mohli jasně definovat závislost mezi hladinou vitamínu D a klinickou závažností a z toho vyplývající konkrétní terapeutickou dávkou vitamínu D vedoucí ke zlepšení stavu,“ zaznělo například. Primář Kutílek také varoval před vyšetřováním „naslepo a izolovaně“ množství vitamínu D v těle. 500–1 000 IU vitamínu D denně je prý bezpečné množství. 

Do bloku přispěl ještě Standa Havlíček tématem Péče o dětské pacienty na misích Lékařů bez hranic. Nechal kolovat a ochutnávat terapeutickou výživovou kapsu k okamžitému použití RUTF (READY TO USE THERAPEUTIC FOOD), s jejíž pomocí bojují lékaři a lékárníci na misích s dětskou podvýživou. Málokdo v auditoriu našel odvahu tuto často životzachraňující směs ochutnat.



Farmakoterapie v psychiatrii bylo téma dalšího bloku. Přednášející se od tématu dětí a dospívajících příliš nevzdálili. Farmako­terapie v pedopsychiatrii včetně off-label preskripce v ČR (MUDr. Jiří Podlipný), Ketamin a esketamin v léčbě deprese a dalších duševních poruch (MUDr. Ing. Tomáš Skorkovský) nebo Kratom, co přináší do lékařské péče (MUDr. Milan Beniš). Všechna tato témata vyvolala i velkou diskuzi. Kratom, který je u nás na rozdíl od zemí, kde je doma, stále neomezeně dostupný a může ho z automatů získat kdokoliv bez ohledu na věk nebo zdravotní stav, inspiroval k dotazu, jestli není u nás protidrogová politika příliš benevolentní. Ačkoliv všechny účinky kratomu nejsou ještě příliš známé, je už jisté, že tato látka má nemalý interakční potenciál, protože je inhibitorem metabolismu řady léčiv. Doktor Milan Beneš z Psychiatrické kliiky FN Plzeň informoval, že už dochází i k hospitalizacím z důvodů závislosti na kratomu, přičemž inhibice metabolismu může trvat i měsíc.

Po obědě vystoupil Jirka Kotlář, aby informoval přítomné lékárníky o zkušenostech z inspekční činnosti České lékárnické komory. Přehled nejrůznějších hlášek, které inspektoři slyšeli, vyvolal tragikomické pobavení. „Vedoucí lékárník chodí do lékárny jen tak občas společensky…“ „Já nevím, jak se ta pracovnice, co vydávala volně prodejný LP, jmenovala, ani jakou má kvalifikaci, vím jen, že je to Maruška…“ „To si dělá sám majitel, nevím, jak…“ Z prezentace se nakonec vyklubal trochu náborový příspěvek, protože pořád je asi málo lékárníků, kteří chtějí být tak málo oblíbeni jako inspektoři. Nicméně je to v Komoře jedna z nejdůležitějších prací, tak se hlašte. 

Pak se ujal slova profesor Jindřich Fínek z FN Plzeň a LF UK s tématem Novinky roku 2023 v léčbě nádorů ledvin a močového měchýře. Multikinázové inhibitory před lety zcela změnily přístup k léčbě nádorů ledvin, v současné době je standardem léčby imunoterapie v kombinaci dvou agens či kombinace s multikinázovými inhibitory. 

Sobotní přednáškový program uzavřel blok Novinky ve farmaceutickém školství a současném lékárenství. Brněnská proděkanka Tünde Ambrus se zamýšlela nad aktuálním systémem praxí, informovala o novém bakalářském programu kosmetologie a potěšila emotivním ujištěním: „Čteme Časopis českých lékárníků! Víme, o čem se diskutuje a určitě nechceme odradit studenty farmacie!“ Děkan hradecké fakulty Jaroslav Roh kromě jiného představil stav, v jakém se nachází budování nového kampusu v Hradci Králové. V bloku vystoupil i prezident ČLnK Aleš Krebs, který se zamýšlel především nad Zákonem o zdravotních službách a taky o dalších komorových tématech, o kterých píšeme v časopise neustále a v okamžiku, kdy čtete toto číslo, už jistě v některých bodech zestárly. 

Blok doplnil předseda České farmaceutické společnosti ČLK JEP Martin Doležal. Popsal složení sekcí ČFS, vyjmenoval také spolky pod hlavičkou ČFS. Členy České farmaceutické společnosti se můžete stát i vy, zvlášť, když se prý členem mohu stát i já coby nelékárník.

Kdo měl zájem, mohl posléze vyrazit na prohlídku města. ­Průvodcem nám byl svérázný mladý učitel, jehož projev potvrdil, jak obrovskou inspiraci zanechal v českých luzích a hájích Jára Cimrman a jeho slovesnost, nicméně podvečerní procházka po historických místech Klatov s ním byla velmi poutavá, poučná a díky chvílemi varietnímu podání i relaxační a zábavná.

Někteří z nás pak využili možnosti večerní návštěvy barokní lékárny U bílého jednorožce. To byl výjimečný zážitek svou ­atmosférou, výkladem i diskuzí v unikátních prostorách, sloužících jako lékárna několik set let nepřetržitě až do 60. let minulého století. 

Sobotní večer a noc lékárníci v Klatovech tradičně věnovali jídlu, pití, tanci a předávání viróz. K tanci a poslechu hrála místní kapela a já se nenápadně vytratil, jako bych už cítil, co si z Lé­kár­­nických dnů odvezu na památku. Šel jsem nočním městem a vzpomínky na rok 1987 se těžko odháněly. Proti vojně měl ale večer tu výhodu, že mě uprostřed noci jako tenkrát v kasárnách nebudili, abych si například došel pro vojáka ze své čety, který leží kdesi v temném koutě Klatov zpitý.

Nedělní program byl rozdělen na dva bloky. Nejprve probíhaly dva paralelní workshopy, někteří jsme přecházeli z jednoho na druhý. Jeden se jmenoval Praktické aspekty farmaceutické péče u diabetických pomůcek v lékárně a doktorka Eliška Kolmanová a docent Josef Malý předváděli, jak s diabetickými prostředky zacházet a jak toto zacházení vysvětlovat pacientům. Ve velkém sále se pak konal workshop Základní lékové problém v praxi lékárníka, který vedli doktor Aleš Mareček a také docent Malý.

Dopoledne se stihl ještě blok tří prezentací pod názvem Varia. Nelze všechno v krátkém článku pojmenovat, natož recenzovat. Musíte přijet, příští Lékárnické dny se budou konat na druhé straně republiky, v Uherském Hradišti. 

Lékárnické dny i v Klatovech potvrdily, že jsou jednou z nejvýznamnějších lékárnických akcí, držící se obdivuhodně své specifické dramaturgie s kvalitním přesahem mimo farmacii. Lékárnická rotóó, póózor! Pohov. Rozchod.

Zdeněk Pokorný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#