#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 6-8
Kategorie: Zeptali jsme se

PharmDr. Josef Marek, 
Lékárna U Svaté Theodoty, Letohrad


Po pravdě, očekával jsem a doufal v to, co se opravdu stalo. Bylo zvoleno nové představenstvo, nový prezident, nová revizní komise i nová čestná rada. Ale nečekal jsem, že se zvolí na první pokus a v naprostém poklidu. To pro mě bylo fascinující, že se to takhle povedlo. Protože pamatuji volby nového představenstva a prezidenta tenkrát v Benešově někdy do půl třetí do rána. Takže velký dík všem. 
Myslím, že takovýto průběh a výsledek voleb svědčí hlavně o tom, že minulé vedení dělalo svou práci dobře a že to takhle půjde dál minimálně další čtyři roky. Proto jsme si je zvolili. Na tomhle místě bych si dovolil ještě osobně poděkovat za ­výbornou spolupráci odcházející mluvčí Míše Bažantové, párkrát jsme se při práci pro Komoru potkali, a doufám, budeme nadále potkávat. 
Moje osobní zapojení do práce Komory je myslím dost aktivní. V revizní komisi začínám další volební období, myslím, že již osmé. Není to tak doslova odpověď na poslední položenou otázku, že bych svojí účastí v revizní komisi zlepšoval situaci ­lékárnického stavu, jde ale spíš o pověst lékárníků a jejich ­poctivé renomé v očích veřejnosti.

 

PharmDr. Miroslav KOŠKA,
Lékárna Dr. Max, Brno


Postupující dobou se snažím minimalizovat očekávání, takže jsem byl především hodně zvědavý, jaký bude volební sjezd delegátů roku 2023. Ale ano, viděl jsem několik konfrontačních témat, u kterých jsem čekal ostřejší a delší diskuzi. Mnohá témata však byla podrobně vysvětlena a uvedeny důvody, pro které byl ten který bod k hlasování předložen. K mému velkému překvapení i potěšení byl sjezd klidný, velmi konstruktivní a kultivovaný, za což touto cestou přítomným delegátům moc děkuji. Dodržovaly se stanovené limity pro diskusní příspěvky, respektovalo se rozhodnutí o neprodloužení diskuse, nikdo nikomu neskákal do řeči, ani nezvýšil hlas. Delegáti neodcházeli nikam mimo sál a ve velké většině hlasovali drtivě pro, nebo drtivě proti, jen málo hlasování bylo s malým rozdílem. Taktéž představenstvo ČLnK a členové revizní komise a čestné rady byli zvoleni hned v prvním kole voleb. Ano, to jsem nečekal. Domnívám se, že to odráží spokojenost velké části delegátů se stávajícím fungováním ČLnK a vzkazem, že není potřeba nic měnit a má se pokračovat v daném kurzu. Počty hlasů při volbě prezidenta a viceprezidenta to ukázaly ještě výrazněji a oběma pozicím daly nebývale silnou podporu. Vzhledem k tomu, že i já jsem byl s fungováním ČLnK v minulém období spokojen, jsem za tyto výsledky moc rád. V představen­stvu ČLnK došlo k mírné obměně, jsem však přesvědčen, že noví členové vnesou do rozhodování nové pohledy, zkušenosti ze svých provozů a konstruktivní přístupy. Současné složení vnímám jako velmi silné a věřím, že bude i velmi pracovité. Konkrétně já budu ve svých pozicích člena čestné rady ČLnK, předsedy OSL Brno-město, občasného autora návodů a tabulek pro členy ČLnK a lékárníka za tárou pokračovat v neustálém sledování dění v oboru a činnosti představenstva, šíření osvěty ohledně zdravotnických témat a nabízení pomoci tam, kde je to potřebné. Závěrem posílám velké poděkování našemu sekretariátu (i všem dalším, kteří se podíleli) za přípravu celého sjezdu. A také za jejich přítomnost na sjezdu a organizaci prezenčních listin, hlasovacích zařízení, volebních lístků a dalších mnoha hromad různých papírů a podpisů! Děkuji také členům komorových orgánů, kteří již znovu nekandidovali – díky za vaši práci! 
Všem nově zvoleným členům přeji mnoho sil a chuti do ­práce a snahu hledat společné cesty se současným pochopením a ­respektováním odlišných názorů a postojů.

 

PharmDr. Přemek Císař,
Lékárna Modřínová, Třebíč


Mým očekáváním od sjezdu bylo, že potkám řadu přátel, které jsem dlouho neviděl, že budu mít čas promluvit s nimi o budoucnosti farmacie, jejich rodinách a plánech. Stará přátelství budou obnovena a nová navázána. Že se mi podaří vypnout hlavu od každodenních starostí s lékárnou a soustředit se na celek.
Staronové vedení v sobě nese kontinuitu, ale pár nových jmen dává naději v nový vítr. Nechceme prostě jen být, ale zároveň nechceme tu loď rozkolíbat.
Bohužel jsem těsně před sjezdem onemocněl. Přesto jsem byl již podruhé zvolen do čestné rady, za kteroužto důvěru delegátům děkuji. A slibuji, že vše, co jsem na sjezdu ústy Michala Hojného slíbil, dodržím.

 

PharmDr. Veronika Horáková, 
Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


Očekávala jsem, že si zvolíme nové představenstvo, členy čestné rady a re­vizní komise, prezidenta, viceprezidenta. Čekala jsem, že volby budou dramatičtější. To, že se vše povedlo v rekordním čase, a nevolili jsme ještě v sobotu nad ránem, mě pří­jem­­ně překvapilo, a také to ukazuje na doufejme větší jednotnost našeho stavu a schopnost se domluvit. Ve stejném duchu probíhalo i hlasování o změně řádů. Diskuse byly konstruktivní a věcné, časový harmonogram byl dodržen. Za naše OSL se podařilo rozvířit debatu ohledně bodového ohodnocení přednášek do cyklu celoživotního vzdělávání.
Nové vedení je spíše staronové. Bylo překvapivé i to, že na pozi­ci prezidenta a viceprezidenta byl nominován pouze jeden kandidát a že my jako delegáti jsme se ukázali být v této volbě jednotní. Získaný počet hlasů pro jednotlivé kandidáty byl jasným signálem toho, že vedení pracuje správně, že si jejich práce vážíme a chceme pokračovat našlápnutým směrem.
Na poslední otázku bych odpověděla, že svojí každodenní prací. Práce v nemocnici mě baví a naplňuje, jsem neustále v kontaktu s kolegy z rozmanitých oddělení nemocnice, při expedici se snažím hledat lékové problémy a přemýšlím nad každým pacientem. V neposlední řadě bych chtěla, aby naše OSL bylo nejenom mým přičiněním aktivní a abychom se na našich společných akcích setkávali ve stále větším počtu.

 

Mgr. Helena Slámová,
Lékárna Komín, Brno


Očekávala jsem především setkání s řadou kolegů, se kterými jsem se dosud neměla příležitost osobně poznat a byla jsem s nimi v kontaktu jen písemně nebo telefonicky. Přiřadit těm lidem skutečnou tvář a do­tvořit si svou představu o tom, s kým ve skutečnosti na dálku diskutuji o vývoji našeho stavu a směřování oboru, bylo velmi příjemné a zcela má očekávání naplnila. Vzhledem k tomu, že byl sjezd dvoudenní, bylo mnohem více času na alespoň krátké pozdravení se známými, ale i novými kolegy. 
Staronové vedení je zárukou kontinuity a budu věřit, že se jim podaří řadu věcí, které rozpracovali v minulém období, významně dále posunout či dokonce dotáhnout do konce. Zároveň sjezd uložil i další výzvy, nuda určitě nebude. Vyhraná válka je v nedohlednu, ale každá úspěšná bitva se počítá, takže přirozeně věřím, že jich bude co nejvíce. Jsem zvědavá také na nováčky v představenstvu, za které jsem velmi ráda, neboť mohou být svěžím závanem čerstvého větru a nové pohledy a názory snad budou prospěšné. 
Sama budu pokračovat v tom, co považuju za důležité a co se mi daří. Totiž zviditelňovat naše problémy a přibližovat složitost lékárenského systému, a to řečí srozumitelnou všem laikům, tedy nejen veřejnosti, ale především politikům a médiím. 
Těší mě, že se stalo mnohem samozřejmější, že sama média oslovují lékárníky a ptají se jich na názor a aktivně se o lékárenství začala zajímat. Dokonce občas vnímám i určité sympatie k nezávislým malým lékárnám a pochopení toho, jak moc je důležitá jejich podpora a zachování. V tomto duchu budu dále pro lékárníky pracovat, ocenila bych totiž, kdyby se podobné prozření podařilo docílit také u politiků. 
Je složité si na všech těchto úrovních pozornost získat, a ještě složitější je, si ji udržet. Proto mám také já o zábavu postaráno. 
Ke sjezdu jsem se ještě o tro­chu víc rozepsala na jiném místě časopisu, tak se podívejte. 

 

PharmDr. Jana Horáková, 
Lékárna Masarykovo nám., Valašské Klobouky


Předně bych chtěla i touto cestou poděkovat za čas a odvedenou práci ­minulému a zároveň současnému prezidentovi Aleši Krebsovi a viceprezidentovi Martinu Kopeckému. Přeji vše dobré a hodně zdaru v nadcházejícím období. Stejně tak členům představenstva, revizní komisi, čestné radě, a vůbec nám všem v ČLnK. 
Jsem moc ráda a vážím si, že jsem se dle možností mohla XXXII. sjezdu zúčastnit, a to jako kandidát do představenstva. Byla jsem překvapena, že jsme se sešli v tak hojném počtu a že sjezd proběhl víceméně hladce a s krásnými, mnou očekávanými, výsledky. Jsem ráda, že zazněla spousta rezonujících témat a vlastně tak i podnětů, úkolů, bodů k řešení. Potvrdilo se, že máme vzájemnou důvěru a stojíme za sebou. V jednotě je síla. Jsme lékárníci, umíme to a smějme se. 
Jsem ráda, že byly usneseny a odsouhlaseny důležité body k práci lékárníka, k lékárenské péči, důstojnosti, etice a respektu k povolání, že byly upevněny společné cíle, cítění a hodnoty. 
Věřím, že dosáhneme těchto stanovených cílů a že se nám ­podaří prosadit a naplnit diskutované legislativní změny. 
Děkuji také za krásná a milá setkání, malé rozhovory a diskuze. 
Na závěr ještě poděkování Michalovi Hojnému a tiskové mluvčí Míši Bažantové za dlouholetou a úspěšnou práci pro ČLnK 
a lékárenský stav. Moc si vážím toho, co jsme spolu mohli zrealizovat. Přeji, ať se vám i nadále daří v osobním i pracovním životě. Neloučíme se. 

 

Mgr. Valéria Červinková,
BENU Lékarna, K Pérovně, Praha


Sjezd jsem sledovala zpovzdálí, naše společnost nás pravidelně informovala o tom, co se na sjezdu dělo. Jsem samozřejmě moc ráda a hrdá na to, kdo se za nás dostal do představenstva. Dostali se ti nejpovolanější, kteří ve firmě hrdě hájí zájmy lékárníků a bojují za naši lepší budoucnost. S kolegy mám tu čest spolupracovat a známe se z oblastí různých projektů a určitě patří mezi ty, kteří svou práci nedělají jen pro svůj osobní růst, ale i pro dobro nás všech v lékárnách. Neustále přicházejí s novými inovacemi, nápady a zejména mladším a novým kolegům jsou hezkou inspirací toho, jak se práce farmaceuta může odvádět poctivě a zároveň s důrazem na odbornost. 
Myslím, že s vedením Komory je asi většina z nás spokojena, alespoň co se dalo vyčíst z reakcí kolegů na našich FB stránkách. Pro vedení by to ale mohla být výzva, že pokud v ně má důvěru takové množství kolegů, tak o to víc budou bojovat za to, co je pro nás důležité. Být víc vidět, dělat větší osvětu našemu povolání. Snaha tu možná je, ale asi děláme pořád někde chybu, když se stále setkáváme s pochybnostmi obyčejných lidí, jestli máme odborné vzdělání, když „prodáváme“ léky v lékárně. Bohužel v lékárně potkávám i mladší ročníky s vyšším vzděláním, kteří nemají povědomí o tom, že farmaceut je vysokoškolsky vzdělaný. Už vůbec nemá dnešní společnost představu, co všechno naše profese obnáší a za co všechno jsme zodpovědní. 
Každopádně, já jsme životní optimista v práci i v soukromí a proto věřím, že každá změna přinese vždy něco dobrého. Že i když si možná náš obor zažil v poslední době i nepříznivé období, a ještě asi nějaké zažije, tak po něm musí přijít už jen pozitivní budoucnost. Věřím, že čím je cesta těžší a trnitější, tím lepší výsledek nás bude čekat na jejím konci.

 

Mgr. Filip Škarda,
Lékárna ve Voticích


Od volebního sjezdu jsem očekával ­mnohé, něco se vyplnilo, něco ne. 
Každopádně jsem byl překvapen hladkým průběhem jak sjezdu, tak voleb. 
K dalším otázkám: jako nově zvolený člen představenstva se jistě velmi konkrétně za­pojím do zlepšování situace českých lé­kár­níků. Zároveň věřím, že celé představenstvo bude pracovat v konsenzu vedoucím k vylepšování a plnění úko­lů ze sjezdu. Zároveň se v tomto příspěvku rád po letech rozloučím s rubrikou Zeptali jsme se. Děkuji panu Mgr. Pokornému za spolupráci a novým respondentům přeji hodně slov a nápadů.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#