#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Důvěry si velmi vážíme a děkujeme


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 4

Jménem celého představenstva Komory musím na úvod poděkovat všem voličům  za důvěru, kterou nám prostřednictvím voleb vyjádřili. Z Top Hotelu jsme odjeli s řadou úkolů, postřehů z diskuzí v kongresovém sále i zákulisí, osobních setkání a někdy bohužel i následných pozitivních testů. Pro jistotu dodávám, že úvodník píšu pouze několik dní po sjezdu. Aby nedošlo k mýlce.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Každý sjezd je plánován s velkým časovým předstihem. Kontrolou opakovaně prochází jednotlivé části jeho přípravy tak, aby bylo maximálně eliminováno riziko organizačních chyb nebo jakýchkoli nedorazů. Pro řadového účastníka pak může vše vypadat, zejména při hladkém průběhu, velmi jednoduše. Ve skutečnosti je velmi náročné takto velkou akci pro zhruba 250 účastníků v podstatě bezchybně zajistit, a to současně s běžným chodem sekretariátu. Jediným drobným zádrhelem byl na začátku pouze systém používaný pro hlasování, který se podařilo velmi rychle s techniky vyřešit a pak už vše běželo naprosto hladce. 

Na tomto místě proto musím vyjádřit skutečně velké poděkování celému sekretariátu Komory za přípravu sjezdu a veškerý servis, který byl v jeho průběhu všem účastníkům poskytován. Děkuji!

Letošní volební sjezd se konal po velmi složitém období, které začalo krátce po tom posledním, během něhož byly voleny komorové orgány. Covid-19 a s ním spojená opatření, ochranné pomůcky, očkování, kompenzace, válka v Ukrajině, zhoršení výpadků v dodávkách léčivých přípravků nebo snaha o prosazení velmi nebezpečných legislativních změn. 

Podařilo se nám ale veřejnosti ukázat, jak důležitá je v takových krizových dobách dostupná lékárenská péče, velmi významně jsme posílili její prestiž a také financování prostřednictvím navýšení hodnoty signálního výkonu včetně zrušení referenčního období. O její stabilizaci se snažíme i návrhy na legislativní změny směřující ke stanovení demografických a geografických kritérií pro vznik nových lékáren. 

O dalších komorových projektech průběžně referujeme prostřednictvím zcela nového webu Komory. Spustili jsme on-line formy vzdělávacích akcí. Připravili jsme podklady pro prosazování některých nových kompetencí lékárníků. Vznikla řada nových materiálů pro lékárníky a máme za sebou další, někdy možná na první pohled ne příliš viditelné věci a aktivity. A za každou z nich vždy stojí někdo konkrétní. 

Po zkušenostech z předchozích volebních sjezdů se asi nejednomu pamětníku honila hlavou myšlenka, jak dlouhé budou letošní volby a v kolik hodin skončí. Někdy totiž končily skutečně na pomezí pozdní noci a časného rána. Bylo to cítit i z diskuzí s některými delegáty, kteří si občas i tipovali časový průběh voleb nebo počet kol. Jestli se nějaký názor objevoval v podstatě sporadicky, pak to byla možnost, že se podaří nové představenstvo zvolit v prvním kole, dokonce včetně jednoho náhradníka, a celé volby skončí před devátou hodinou večerní. Troufnu si tvrdit, že to bylo pro naprostou většinu účastníků velké překvapení a pro mnohé z nich možná po zážitcích minulých voleb i určitá úleva. 

Průběh sjezdu a diskuzí lze podle mého názoru označit za věcný, korektní, důstojný a slušný. Zejména to poslední bylo velmi pozitivně hodnoceno našimi hosty, kteří odpovídali na celou řadu otázek, někdy pro ně možná ne příliš příjemných. Z hlediska věcného, nikoliv osobního. To je zásadní. Diskuze se odvíjela díky způsobu moderování a přístupu delegátů v naprosto slušném duchu, což mi jednotliví hosté následně osobně potvrdili a přístup delegátů ocenili. To je způsob jednání, díky němuž s nimi můžeme vést potřebnou diskuzi a posunovat naše požadavky směrem k realizaci. 
Složení nového představenstva je opět velmi pestré, členkou je nyní i klinická farmaceutka. Fungování toho minulého mi dalo za pravdu právě v tom, že je takové složení velmi důležité pro to, abychom dokázali komorovou agendu řešit z mnoha různých pohledů, názorů a zkušeností. Zároveň tak, aby navržená řešení byla, pokud možno, přijatelná a prospěšná všem na základě širší shody. Proto pevně věřím, že se to bude podobně dařit i v následujících letech, která rozhodně nebudou lehká. 

Čeká nás řada dalších legislativních změn, s velkou pravděpodobností mohou být i velmi významné. V horizontu dvou let nás čekají také parlamentní volby. Do nich bude probíhat další snaha politiků některé nyní viditelné či aspoň odhadnutelné změny prosadit, za jejich horizont bude lépe vidět až s předvolebními programy a prohlášeními. Bez ohledu na to bude i nové představenstvo pokračovat v prosazování zájmů a dlouhodobých požadavků celého našeho stavu. Novými úkoly vyplývajícími z usnesení sjezdu se začne nové představenstvo zabývat hned na svém prvním zasedání. A že jich je.

Vážené kolegyně a kolegové,
prožili jsme několik náročných let a je více než pravděpodobné, že nás všechny společně čekají další velké výzvy. Velmi si vážím důvěry, kterou jsem od delegátů sjezdu získal pro další čtyři roky. Musím ale také říci, že je především oceněním práce a výsledků celého předchozího představenstva Komory. V krizových chvílích se připojilo k pomoci stavu také mnoho řadových členů. Každému jednotlivému patří velké poděkování za čas a úsilí věnované našemu krásnému oboru. Velmi se proto těším na další společnou práci ve prospěch lékárenství. 
Je mi velkou ctí být u toho s Vámi. 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#