#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Právní poradna


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 23

Prosím o informaci, zda musí být v lékárně vždy nový lékopis, dosud máme celou řadu a doplňky, nyní bychom museli objednat celý.
Povinnost mít v lékárně Český lékopis není uložena žádným právním předpisem. Mít jej nemusíte.

Obracíme se na vás s dotazem na nepodmíněné vyloučení z Komory. Je nějak časově omezeno, nebo je navždy?
Disciplinární opatření vyloučení z České lékárnické komory není časově vymezeno. Působí proto na dobu neurčitou. ­Nicméně vyloučený farmaceut má v souladu s § 6 písm. c) z. č. 220/1991 Sb. možnost vstoupit znovu do Komory po pěti letech od vyloučení.

Existuje právní nárok na potvrzení o vrácení nevyužitých či prošlých léků do lékárny? (Někdy to chtějí u opiátů, někdy u psychofarmak atd.)
Takový nárok neexistuje. Lékárna je povinna nepoužitelné léky převzít k odstranění, ale není povinna na to vystavovat potvrzení. Pokud to udělá, půjde o její dobrovolnou aktivitu. Zmiňujete-li opiáty nebo psychofarmaka, dovedu si představit, že existují osoby, které mohou mít zájem na tom, aby měly důkaz o řádné likvidaci takových léků. Těmito osobami ale nejsou pacienti. Ti nic prokazovat nemusí. A nikdo jiný než pacienti nemá právo na to, aby od něj lékárna léky k odstranění převzala.

Pokud vydám lék na recept, který si pacient odnese, ale třeba druhý den přijde zpět a chce ho vrátit, jaký je vlastně oficiální postup? My k tomu léta přistupujeme tak, že registrované léčivo, které jednou opustí lékárnu, tak se prostě nebere zpět, už jenom proto, že toho dotyčného třeba vůbec neznáme, netušíme, kde léčivo měl, nebo třeba, co s ním ev. mohl provést záměrně. Ale je to někde ukotveno právně, nějaká opora v zákoně? Nikde jsem na to nenarazil, což neznamená, že to tak není! Ono je to problém i se SÚKL, protože oni občas kontrolují zpětné reaktivace a ptají se proč? Můžete mi prosím sdělit právní názor?
Pacient nemá právo vrátit jednou vydaný lék do lékárny. 
­Míněno vrátit a obdržet zpět jeho cenu či u hrazeného přípravku doplatek. S jednou výjimkou, kterou jsou případy reklamací, ať již z důvodu individuální vady balení nebo z důvodu stahování. To pak pacient právo na vrácení má. Vy se ale ptáte na běžnou situaci po výdeji, kdy je lék v pořádku, jen jej pacient najednou nechce. Žádný předpis mu v takovém případě právo na vrácení nezakládá. Může vám lék pouze odevzdat jako nepoužitelný bez nároku na vrácení jeho ceny. A jen jako takový jej musíte přijmout, protože to ukládá zákon o léčivech ve svých ustanoveních o odstraňování léčivých přípravků. 
Z výše uvedeného vyplývá, že ani nenastává situace, v níž byste musel řešit reaktivaci FMD kódu. Pokud se SÚKL na reaktivace ptá, ptá se správně, protože ho logicky zajímá právě to, jestli lék neopustil lékárnu a následně se do ní nevrátil poté, co byl vydán pacientovi, nějakou dobu se vyskytoval v prostředí pacienta a následně se vrátil do lékárny. Víme, že k takovým situacím dochází např. při napravování výdejních chyb, kdy se sám farmaceut vydává za pacientem. Ani v takovém případě nesmí být balení vráceno na sklad. Může být jen zlikvidováno. Takže ani tehdy není reaktivace na místě. Jinými slovy, SÚKL by se měl při kontrole vždy dozvědět, že důvodem pro reaktivaci FMD kódu byla situace nastalá s balením uvnitř lékárny. Alespoň tedy, pokud nemá shledat závadu.
A proč se nesmí jednou vydané balení vrátit do lékárny k dalšímu použití? Protože zákon o léčivech to neumožňuje, resp. o této cestě léku do lékárny mlčí. A současně je v něm napsáno, že zacházet s léčivými přípravky jinak, než je v něm uvedeno, je zakázáno.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK, advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#