#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vědecké okénko: ...aneb čím žije vědecký svět?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 36
Kategorie: Vědecké okénko

Souhrn

1)    Davis AR, Goodenough CG, Westerlind KC, Strange R, Deaver JW, Ryan PJ, Riechman SE, Fluckey JD. Myokines derived from contracting skeletal muscle suppress anabolism in MCF7 breast cancer cells by inhibiting mTOR. Front Physiol. 2022 Oct 21;13:1033585. doi: 10.3389/fphys.2022.1033585. PMID: 36388131; PMCID: PMC9644210.

2)    Botteri E, Peveri G, Berstad P, Bagnardi V, Chen SLF, Sandanger TM, Hoff G, Dahm CC, Antoniussen CS, Tjønneland A, Eriksen AK, Skeie G, Perez-Cornago A, Huerta JM, Jakszyn P, Harlid S, Sundström B, Barricarte A, Monninkhof EM, Derksen JWG, Schulze MB, Bueno-de-Mesquita B, Sánchez MJ, Cross AJ, Tsilidis KK, De Magistris MS, Kaaks R, Katzke V, Rothwell JA, Laouali N, Severi G, Amiano P, Contiero P, Sacerdote C, Goldberg M, Touvier M, Freisling H, Viallon V, Weiderpass E, Riboli E, Gunter MJ, Jenab M, Ferrari P. Changes in Lifestyle and Risk of Colorectal Cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition. Am J Gastroenterol. 2023 Apr 1;118(4):702-711. doi: 10.14309/ajg.0000000000002065. Epub 2022 Oct 12. PMID: 36227801.

3)    Nidorf SM, Fiolet ATL, Mosterd A, Eikelboom JW, Schut A, Opstal TSJ, The SHK, Xu XF, Ireland MA, Lenderink T, Latchem D, Hoogslag P, Jerzewski A, Nierop P, Whelan A, Hendriks R, Swart H, Schaap J, Kuijper AFM, van Hessen MWJ, Saklani P, Tan I, Thompson AG, Morton A, Judkins C, Bax WA, Dirksen M, Alings M, Hankey GJ, Budgeon CA, Tijssen JGP, Cornel JH, Thompson PL; LoDoCo2 Trial Investigators. Colchicine in Patients with Chronic Coronary Disease. N Engl J Med. 2020 Nov 5;383(19):1838-1847. doi: 10.1056/NEJMoa2021372. Epub 2020 Aug 31. PMID: 32865380.

Ze všech stran se na nás sypou novinky ohledně jednání nadměrného počtu přesčasů u lékařů a každý den můžeme cítit silné vibrace této problematiky nejen ze stran našich ko­legů anebo ze stran médií. Pojďme krátce poodstoupit od tohoto silného, navíc velmi v historii zakořeněného problému a podívejme se v krátkosti na výběr zajímavých vědeckých titulů poslední doby, které zaujaly přispěvatele tohoto sloupku s oče­káváním, že zmíněné informace zaujmou vás, farmaceuty.

1) Mechanismy podtrhující účinek pravidelného pohybu proti nádorovému růstu

Úvod práce

Existuje mnoho prací a myšlenek, které popisují pravidelnou fyzickou zátěž jakožto důležitý faktor v prevenci a útlumu růstu nádorových buněk. Nejvíce je dosud v této problematice popsáno působení fyzické aktivity u karcinomu prsu. Byly identifikovány myokiny, které se uvolňují ze svalu při fyzické aktivitě a ovlivňují metabolismus a řadu dalších fyziologických procesů. Při fyzické aktivitě se vlastně sval stává endokrinním orgánem regulujícím i maligní nádory. Již dlouho je známa kináza serin/threonin mTOR, která ovlivňuje buněčný růst, a jeho inhibice je efektivní v léčbě karcinomu prsu. Je tak zajímavé, že vyplavované myokiny dokážou snížit koncentrace těchto mTOR, a konkrétně byl identifikován endogenní inhibitor, tzv. DEPTOR.

Výsledky

Postupně se odkrývají detaily mechanismu, jakými se pravidelná fyzická aktivita uplatňuje v prevenci i možné léčbě zhoubných nádorů pomocí endogenních látek. Tato práce přinesla experimentální data podtrhující tuto myšlenku u karcinomu prsu, přestože se dosud jedná o preklinická data.
Ukazuje se, že se namáhané svaly stávají rezervoárem signálních molekul omezujících nádorový růst (1).

2) Vliv životního stylu na riziko kolorektálního karcinomu – evropský prospektivní výzkum

Úvod a cíl práce

Autoři práce v rozsáhlé práci zkoumali vliv změn životních návyků (včetně diety) na riziko kolorektálního karcinomu (CRC) v kohortové studii z Evropské Unie.

Metodika a výsledky

Vědci vytvořili na základě dotazníkového šetření skóre životního stylu na základě míry kouření, konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek, tělesné hmotnosti, fyzické aktivity a dalších. S tímto indexem pak dále pracovali a analyzovali souvislost mezi rizikem CRC pomocí regresního modelu s vypočtením poměru rizik (HR) s 95% intervalem spolehlivosti.
Mezi téměř 300 000 účastníky se v mediánu 7,8 let sledovalo téměř 3 000 případů CRC. Každé zvýšení indexu v průběhu kontinuálního sledování bylo spojeno se statisticky významným, několika procentním snížením rizika vzniku CRC.

Závěry

Zlepšení základních principů zdravého životního stylu vedlo ke snížení rizika CRC. Na druhou stranu bylo zhoršení dodržování zdravého životního stylu spojeno se zvýšením rizika onemocnění, a data podtrhují fakt, že změna a udržování zdravého životního stylu má přímý pozitivní vliv v rámci prevence CRC – a lze uvozovat, že nejenom na toto onemocnění (2).

3) Kolchicin schválen k prevenci kardiovaskulárních onemocnění v USA 

Úvod a metodika

V létě 2023 byl v USA k prevenci kardiovaskulárních onemocně­ní schválen kolchicin v dávce 0,5 mg denně, jelikož prokázal jasný vliv na snížení rizika srdečního infarktu, cévní mozkové příhody, koronární revaskularizace a kardiovaskulárního úmrtí u dospělých s již prokázaným aterosklerotickým onemocněním nebo mnohočetnými riziky pro tato onemocnění (primární i sekundární prevence). Indikace byla uznána na základě výsledků 2 randomizovaných studií LoDoCo-2 a COLCOT.

LoDoCo-2

V randomizované a dvojitě zaslepené studii LoDoCo-2 bylo podáváno 0,5 mg kolchicinu u 5 522 pacientů s chronickou ischemickou chorobou srdeční proti placebu s mediánem doby sledování 28,6 měsíců. Sledované ukazatele (kardiovaskulární úmrtí a komplikace) vyšly nižší ve skupině s kolchicinem, nicméně incidence úmrtí z nekardiovaskulárních příčin vyšla vyšší ve skupině s kolchicinem (0,7 proti 0,5 příhod/pacientoroků).

COLCOT

Ve studii COLCOT bylo randomizováno 4 745 pacientů 30 dní po infarktu myokardu do skupiny s kolchicinem 0,5 mg nebo placebem. Sledované parametry byly úmrtí z kardiovaskulárních příčin, resuscitace pro oběhovou soustavu, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, nebo akutní hospitalizace pro anginu pectoris vedoucí ke koronární revaskularizaci, Primární ukazatel byl nižší u kolchicinu (5,6 %) proti placebu (7,1 % pacientů) s HR=0,77, 95% CI 0,61-0,96; p=0,02.

Závěr

Kolchicin byl v USA schválen jako přípravek pro primární i sekundární prevenci kardiovaskulárních aterosklerotických komplikací na základě 2 výše přiblížených klinických intervenčních studií. Snížení rizika kardiovaskulárních příhod se pohybovalo v redukci relativního rizika mezi 20 a 30 % a v redukci absolutního rizika 2–3 %. Kolchicin lze v dávce 0,5 mg podávat samostatně nebo v kombinaci s hypolipidemickou terapií (3).

PharmDr. Marek Lapka, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#