#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prvním laureátem Heritesovy ceny je…


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 30

V loňském roce jsme ke 140. výročí vydání prvního čísla našeho časopisu vyhlásili Heritesovu cenu. Má být v pravidelných dvouletých intervalech udělována autorovi, lékárníkovi, který pravidelně publikuje nebo publikoval v Časopise českých lékárníků, případně i v jiných médiích. Také se má jednat o všeobecně uznávanou osobnost mezi lékárníky s přesahem do povědomí veřejnosti. 

Z návrhů, které dorazily od vás čtenářů, vybrala rada, složená ze všech žijících prezidentů ČLnK, šéfredaktorů ČČL a předsedy České farmaceutické společnosti ČLS JEP farmaceuta, lékárníka, velmi aktivního stavovského činovníka, pořadatele proslulých lékárnických akcí PharmDr. Pavla Grodzu. Toho není třeba víc představovat, nejen Lékárnické dny, ale u nás v časopise již legendární Molekula měsíce a další texty, zná každý lékárník. S Pavlem Grodzou, který je také členem redakční rady časopisu, plánujeme už delší dobu obsáhlejší rozhovor. Nicméně na udělení Heritesovy ceny reagoval následujícími řádky.

První nositel Heritesovy ceny Pavel Grodza se zesnulým Jindrou Šmídem na volebním sjezdu v roce 2019 v Benešově.
První nositel Heritesovy ceny Pavel Grodza se zesnulým Jindrou Šmídem na volebním sjezdu v roce 2019 v Benešově.

Před mnoha lety (cca 25) jsem byl osloven Jarkou Hořanskou ke vstupu do redakční rady ČČL. Byl jsem tehdy již místopředse­dou odborné společnosti a měl jsem pocit, že by měla mít v tomto stavovském tisku své zastoupení. Nechtěl jsem být v redakční radě jen formálně, tak jsem si vymyslel „svoji“ rubrikovou stránku. „Molekula měsíce“ se mi zdála vhodná, i když vím, že lékárníci moc vzorce v lásce nemají, přece jen je znalost chemie léčiva pro náš obor zásadní a odlišuje nás od ostatních zdravotníků. Radost mi udělalo, že jsem po čase objevil podobnou rubriku i v rakouském lékárnickém časopise. Psal, či ji možná ještě píše profesor z vídeňské univerzity. „Stojí za přečtení“ je další částí mojí stránky. Chodí mi domů řada časopisů, některé zdarma (z nakladatelství Solen, kde, když zjistili, že excerptuji články z jejich časopisů, bezplatně mi je posílají), některé si předplácím (Remedia, Farmakoterapie). Zajímavé farmakoterapeutické články mně připadalo dobré přiblížit i ostatním. Překvapil mě kdysi Tomáš Cikrt, když mi sdělil, že si původní články dohledává a jedna moje známá kolegyně si stránku vystřihuje a schovává. To mě na tom asi nejvíc baví a snad i motivuje. Tím jsem vlastně našel skoro láskyplný vztah k našemu profesnímu časopisu a stále přetrvává. Navíc mi byla většina lidí z redakční rady blízká a sympatická a občasná setkání vždy stála za to. 

Význam profesního časopisu je dle mého názoru nedocenitelný. Setkal jsem se i s kolegy, kteří jej hází nerozbalený do odpa­du, na našem OSL jednou zaznělo, že je zbytečný, mnohé hlasy ­zavrhují papírovou formu. Tyto názory se mi příčí a jejich nositelé, nechť mi prominou. Přeji časopisu do dalších desetiletí atraktivní obsah i lákavou formu, dobré lidi v redakční radě a rozumně publikující lékárníky. Vivat, crescat, floreat!

Pavlu Grodzovi samozřejmě gratuluje i redakce Časopisu českých lékárníků, přejeme pevné zdraví a těšíme se na další skvělou spolupráci!

Redakce


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#