#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Luff a cylindrica (L.) M. Roem.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 11, s. 34
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Luffa cylindrica (L.) M. Roem. – lufa válcovitá
(Cucurbitaceae – tykvovité)

Jednoletá bylina s pětihrannou lodyhou, dorůstající do 15 metrů délky. Plodem je zelená, až 60 cm dlouhá bobule. Rostlina se pěstuje buď jako plazivka nebo se umisťuje na konstrukce. Lufa se běžně vyskytuje v tropech i subtropech Asie a ­Afriky, ­rozšířila se i do Austrálie a Ameriky. V našich podmínkách je ­nutno venkovní výsadbu posunout až na konec května. 


Synonyma: Bryonia cheirophylla, Luffa aegyptiaca, Luffa arabum

Obecný název: Bhol (assam.), Kattupeechil (malaj.), Smooth loofah (angl.)

Sbíraná část: folium, fructus, semen

Droga: Luffae fructus

Obsahové látky: v oleji ze semen převažují estery polynenasycených mastných kyselin s převahou kyseliny linolové. V celé rostlině zahrnují fenolové sloučeniny deriváty kyseliny ferulové, kumarové a kávové a flavonoidní deriváty diosmetinu, apigeninu a luteolinu, dále anthokyany a třísloviny obou typů. Triterpenové saponiny lucyosidy N a P, ginsenosid-Re, ginsenosid-Rg1, kyselina 3-O-β-ᴅ-glukopyranosyl-oleanolová, triterpenová kyselina echinocystová (sapogenin) a steroidní glykosid 3-O-β-ᴅ-glukopyranosyl-spinasterol. Z alkaloidů β-karbolinový perlolyrin, v plodu kukurbitaciny, karotenoidy a peptidy nazvané luffiny.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je plod aplikován při zánětech dutin, astmatu a bronchitidě, krvácení do zažívacího traktu i močových cest, hemoroidech, žloutence, lepře i abscesech, dále jako antiseptikum, karminativum, anthelmintikum, emmenagogum a galaktagogum. 

Odborné studie. Z látek blokujících oxidační stres spojený s Alzheimerovou chorobou vykazuje nejlepší skóre alkaloid perlolyrin. Dále byl prokázán bronchodilatační účinek extraktů srovnatelný s aminofylinem. Při testech zkoumajících covid-19 byla zjištěna silná vazba na proteiny viru SARS-CoV-2 u kyseliny 3-O-β-ᴅ-glukopyranosyl-oleanolové a 3-O-β-ᴅ-glukopyranosyl-spinasterolu. Protizánětlivé účinky petroletherového extraktu z plodu byly prokázány u experimentálního zánětu potkaní tlapky vyvolaného karragenanem. Extrakt z plodu nebo slupky omezil atopický zánět in vitro i in vivo a snížil produkci histaminu a PGE2. V řadě testů byly prokázány hypoglykemické a hypolipidemické účinky extraktů z plodů. Byly studovány antibakteriální a antifungální účinky petroletherových a chloroformových extraktů z celé rostliny u druhů Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus fumigates a Aspergillus rhyzobus, dále Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseusomonas aeruginosa, Salmonella paratyphi A, Salmonella typhi a Staphylococcus aureus. Rovněž izolovaná triterpenoidní kyselina echinocystová (sapogenin) vykazovala antimikrobiál­ní účinky proti druhům Candida albicans, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus a Salmonella typhimurium. Antivirové účinky extraktu ze stonku byly zjištěny v případě viru japonské encefalitidy typu B a izolovaný peptid luffin P1 vykazoval účinnost proti viru HIV-1. Anthelmintické účinky etanolového extraktu byly srovnatelné s mebendazolem. Antioxidační aktivita extraktů z listů při zhášení superoxidu se blížila účinkům kyseliny askorbové. U potkanů extrakty z plodů i listů dobře kompenzují paracetamolem i erythromycinem experimentálně vyvolanou hepatotoxicitu. Antikancerosní účinky extraktů z listů vyjádřené jako cytotoxicita, byly srovnávány s aktivitou vinkristin sulfátu. V případě buněčných linií lidského adenokarcinomu prsu MCF-7 a MDA-MB došlo k potlačení proliferace a zvýšení apoptózy. Nejvíce se na výsledném efektu podle autorů podílely saponiny, fenolové sloučeniny, luffin-b a echinocystová kyselina. Extrakty ze slupky vykazovaly antiemetický efekt i schopnost urychlovat hojení ran ve fázi epitelizace. Imunoaktivita extraktů z celé rostliny souvisí především s triterpenovými sapogeniny, které prokazatelně zvyšují u myší fagocytární aktivitu makrofágů. Tradiční aplikace lufy k uvolnění placenty po porodu byla experimentálně prokázána u potkaních samic. Z výše uvedeného vyplývá, že Luffa cylindrica se jeví jako perspektivní užitná i léčivá rostlina. 

Dávkování: není známo.
Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (potencionální abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: perorální antidiabetika.


Hlavní zdroje:
AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, 
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák
Obrázek: F. M. Blanco 1880 (Wikipedia). Vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2023 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#