#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnický sněm a porada předsedů OSL v Olomouci


Autoři: PharmDr. Stanislav Havlíček
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 8-10

Předposlední dubnovou sobotu se v Olomouci konal Lékárnický sněm, v šestadvacetileté historii komory teprve dvanáctý. Komora přistupuje ke svolání sněmu zejména v dobách krizí nebo na „historických křižovatkách“, kdy se zdá, že stojíme před rozhodnutím, kam a jakými cestami se má lékárenství posunout.

Formát sněmu dává možnost účasti každému členovi komory a je tak vlastně jedinou možností představenstva, jak operativně získat zpětnou vazbu členské základny mimo „oficiální“ volenou strukturu. Z obrácené strany je to příležitost pro každého člena konfrontovat, nebo chcete-li interpelovat (téměř) celou sestavu představenstva komory.

Základními body k projednání na sněmu byly důsledky dopadu nedávných nebo blížících se legislativních změn, ať už jde o českou legislativu (elektronický recept a změny v dostupnosti léků) nebo o implementaci legislativy evropské: GDPR (osobní údaje), FMD (padělky).

Zásadnějším a z hlediska zpětné vazby důležitějším se zdálo být projednání parametrů návrhů změn, které byly připraveny představenstvem České lékárnické komory. Tedy konkrétně parametry pro nastavení sítě lékáren z  demografického i geografického hlediska a parametry návrhu na změnu odměňování lékárenské péče.

Kromě přehledu aktivit představenstva komory prezident Lubomír Chudoba v úvodní prezentaci zdůraznil výchozí teze ministerstva, které (slovy současného ministra Adama Vojtěcha) naznačují, že ke změně nastavení příjmu lékáren skutečně dojde. Ministr zdravotnictví opakovaně potvrdil, že je třeba nastavit vyšší ohodnocení lékárenské péče, že je ochoten podporovat „jedinečné“ lékárny ve venkovských regionech. Svou podporu – respektive podporu ministerstva pro lékárnické návrhy – ovšem podmiňuje „jednotou“ lékárnické obce. Dobrou zprávou je, že tato požadovaná jednota byla již kodifikována podpisem „Memoranda o spolupráci“, které vypracovala Česká lékárnická komora. Společné priority (změna financování lékárenské péče, vytvoření sítě lékáren a sjednocení doplatků) podepsali kromě prezidenta komory a představitelů provozovatelských organizací GML a POLP také děkani obou farmaceutických fakult, předseda České farmaceutické společnosti, ředitel IPVZ a předseda Mladých lékárníků (plné znění Memoranda na 1url.cz/Vt8FS).

S výhradou ke sjednocení doplatků se k memorandu zatím nepřipojili provozovatelé řetězcových lékáren, i když, jak uvedl Lubomír Chudoba, pouze management řetězce lékáren Dr.Max striktně odmítá stejné doplatky.


Vývoj návrhu na změnu odměňování shrnul viceprezident komory Aleš Krebs. Ten v úvodu prezentace poděkoval Haně Šnajdrové, která se nejvíc zasloužila o vznik Návrhu na zvýšení stávající Taxy laborum. To je prakticky jediná relativně snadno realizovatelná část komplexní změny odměňování lékárenské péče. Návrh komory modelovaný na skutečných datech z lékáren z roku 2016 vrátily zdravotní pojišťovny modifikovaný v nekonzumovatelné podobě a imaginární míček je znovu na straně lékárníků. V závěru příspěvku zmínil i legislativní cestu, jakou je možné ke změně odměňování dojít. Tou složitější, ale ve finále stabilnější, je změna zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zároveň je to proces nejistý a závislý na „vůli“ parlamentu ČR. Na druhou stranu by se touto cestou dala ověřit ochota Ministerstva zdravotnictví takovou změnu skutečně prosadit. Kratší a rizikovější cestou je změna podzákonným předpisem. V obou případech by bylo, podle slov Aleše Krebse, žádoucí ověřit v pilotním projektu dopady změny u jednotlivých provozovatelů.

Nad rámec programu představila tisková mluvčí komory Michaela Bažantová novou PR agenturu komory. Způsob práce agentury Allmedia4U, vítěze výběrového řízení, stručně představil účastníkům sněmu zástupce agentury Tomáš Staněk.

Příležitost přihlásit se na sněm využilo 101 členů komory a dorazilo jich o 12 méně. I proto možná rozsah diskuse neodpovídal očekávání. Pavel Grodza v diskusi ocenil aktivitu části představenstva podporovat činnost lékáren k poskytování lékárenské péče blíž k pacientům, například ve smyslu návštěvní služby u pacientů, jak zaznělo v prezentaci ­prezidenta Chudoby.

Ve smyslu ustanovení směrnice na ochranu osobních údajů se Přemysl Císař zeptal, jak budou řešeny listinné archivy okresních sdružení lékárníků, které jsou v současnosti skladovány v některých okresech v lékárnách předsedů nebo členů představenstva. Právní poradce komory Jaroslav Maršík slíbil zveřejnit informaci v blízké době, zejména proto, že nemá představu o počtu a velikosti těchto archívů.

Z hlediska zájmu o účast a konstruktivní diskusi lze dvanáctý sněm vyhodnotit jako nepříliš povedený. U návrhů pro nastavení sítě lékáren z  demografického i geografického hlediska a ohledně parametrů návrhu na změnu odměňování lékárenské péče zůstáváme na stejných pozicích jako před sněmem, zpětná vazba se nekonala. I přes velkou snahu prezentujících členů představenstva nedošlo k oponentuře ani podpoře navrhovaných definic pro tvorbu sítě a ochota členů konkrétně hodnotit nebo se zapojit do finančních modelací změny odměňování zůstává vlažná.

Porada předsedů okresních sdružení lékárníků

Po ukončení sněmu a přestávce na oběd pokračovala lékárnická sobota programem Porady předsedů OSL. Bohužel se jí, kromě předsedů mezi přítomnými členy představenstva komory, účastnilo rovných 30 posluchačů.

Tisková mluvčí představila předsedům možnost odebírat monitoring médií ve formě e-mailového zpravodaje a také zřízení přístupu do archivu článků až do roku 1998. Služba zahrnuje také sledování regionálních periodik. Přítomní předsedové se mohli přihlásit po podpisu Čestného prohlášení o dodržení podmínek služby. Stejnou možnost mají také ostatní předsedové okresních sdružení prostřednictvím sekretariátu komory.

Kromě přehledu plnění podmínek celoživotního vzdělávání po konečném vyhodnocení období 2014 – 2017 představil David Ovčaří přítomným „Manuál k volbám“. Tento materiál by měl primárně sloužit k revitalizaci nefunkčních okresních sdružení. Těch je v současné době 20 a ve zhruba jedné třetině z nich už se našlo dostatek lidí, kteří mají zájem činnost v okrese obnovit. Manuál by jim mohl pomoci projít úskalím prvních voleb, ať už na řádném nebo zvláštním volebním shromáždění. Manuál je k dispozici na stránkách komory i pro fungující okresní sdružení pro přípravu voleb. ­Stejně tak se touto cestou mohou najít další, kterým není lhostejný vývoj lékárenství a chtěli by se do činnosti v komoře zapojit i v okresech, které v současné době nefungují.

Ze zprávy Revizní komise stojí za zmínku, že za tři termíny jednání po sjezdu v listopadu 2017 předala Čestné radě celkem 27 návrhů na zahájení disciplinárního řízení. Čestná rada ve stejném období řešila 26 případů. V ukončených řízeních byla udělena pokuta ve 14 případech v celkové výši 115 000 korun a ve dvou případech udělila Čestná rada podmínečné vyloučení z komory.


Vývoj návrhu na změnu odměňování shrnul viceprezident komory Aleš Krebs.

Zvláštní pozornost si v programu porady zasloužila prezentace Aleše Nedopila ze spolku VašiLékárníci CZ. Spolek získal rozhodnutím XXVII. sjezdu komory 2,5 milionu korun na projekt PR kampaně. Předseda spolku informoval přítomné o proběhnuvších aktivitách spolku, zejména o 1. celonárodním sněmu lékárníků, který se konal 2. 2. 2018 v Brně a účastnilo se jej zhruba 120 lékárníků. Cílem sněmu bylo sjednotit všechny lékárníky: Není nadále možné, abychom nechali likvidovat české nezávislé lékárenství. Je na čase ukázat, že nám lékárníkům není lhostejný stav, v jakém se momentálně české zdravotnictví nachází. Prostor byl pro vystoupení zástupců jednotlivých spolků a pro zkušenosti kolegů ze zahraničí (blíže o sněmu v ČČL 02/2018).

V prezentaci zazněla i výzva přítomným o pomoc při hledání „regionálních tváří“. Tito kolegové by v jednotlivých okresech propagovali cíle a požadavky spolku Vaši Lékárníci CZ. Vzápětí následovala i žádost o hledání argumentů, které by šly na podporu výše uvedených cílů a požadav­ků použít.

Na rozdíl od dopoledního programu se do diskuse (zejména k poslední prezentaci) zapojilo mnohem víc účastníků, což Aleš Nedopil zprvu pochvalně kvitoval.

Mimo jiné padla otázka (Hana Šnajdrová), jak spolek plní podmínku, kterou sjezd podmínil přidělení finančních prostředků, konkrétně, jak je aktivita spolku koordinována s ČLnK, GML, POLP a studentskými spolky.

Kateřina Jelínková upozornila na fakt, že Aleš Nedopil, jako předseda spolku, na sjezdu při odůvodnění žádosti kritizoval komoru z nedostatečné a nepromyšlené argumentace a půl roku poté teprve hledá argumenty, nebo lépe, žádá o poskytnutí argumentů ty, které před tím kritizoval. Z úst předsedy spolku pak zazněly možná dvě nejdůležitější věty této (a možná nejenom této) porady předsedů.

Bohužel jsem zjistil, že pro některé naše požadavky a na některé otázky novinářů nemám žádné argumenty. To jsem dřív nevěděl.

Toto stručné, věcné a upřímné vyjádření by mělo být pro jakékoliv příští rozhodování delegátů sjezdu mementem.

Na žádnou další otázku už předseda spolku Vaši Lékárníci CZ neodpověděl. Odešel ze sálu a už se nevrátil.

Foto: Jiří Kotlář


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#