#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XIX. Beskydský slet pod Lysou horou


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 25

Dne 7. dubna se v hotelu Sepetná již po devatenácté uskutečnilo beskydské setkání lékárníků ze severní Moravy i ze vzdálenějších částí naší republiky. V úvodu konference předal předseda České farmaceutické společnosti prof. Martin Doležal Skarnitzlovu medailu ČFS docentu RNDr. Jiřímu Hartlovi, CSc. (na snímku uprostřed).


Hlavním nosným tématem letošního sletu byla pediatrie a aktuality z činnosti ČLnK. V úvodní přednášce se věnoval doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., přednosta Ústavu farmakologie LF UP Olomouc, zvláštnostem farmakokinetiky u dětí, především rozdílům v absorpci, distribuci i metabolismu a nežádoucím účinkům, které u dětí a adolescentů jsou často jiné než u dospělých. MUDr. Bohumír Blažek, primář Dětské hematologie a hematoonkologie Dětské kliniky FN Ostrava si připravil informace o novinkách v léčbě krevních onemocnění u dětí, přiblížil nám, jak těžké je onemocnění hemofilií pro celou rodinu a jak důležitá je dobrá komunikace mezi rodiči a lékaři. Ve třetí přednášce MUDr. Štěpán Rucki, primář dětského oddělení NsP Třinec, přehledně shrnul léčbu dětské hypertenze, zdůraznil jednotlivé farmakoterapeutické skupiny a jejich hlavní zástupce vhodné u dětí. Zmínil se rovněž o vhodnosti DASH diety, která může zamezit razantnímu rozvoji hypertenze přírodní cestou.

Po krátké přestávce si celé publikum získal charismatický MUDr. Peter Mikolášek z Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno. Ačkoliv název jeho přednášky – Nežádoucí účinky neznalostí – nenaznačoval nic převratného, na několika kazuistikách jsme s dr. Mikoláškem napjatě sledovali osudy jeho pacientů, které často následkem nežádoucích účinků léků nebo následkem onemocnění těhotné matky končily tragicky. S kolegyní PharmDr. Petrou Thomson z Nemocniční lékárny FN Hradec Králové jsme prožívali jeden její pracovní den na oddělení klinické farmacie této nemocnice. A závěrem odborného odpoledne jsme si vyslechli novinky z činnosti ČLnK z úst prezidenta PharmDr. Lubomíra Chudoby.

Ale slet ještě zdaleka nekončil. Večer teprve začínal! Dobrá večeře, chutné víno a především skvělá frenštátská cimbálovka. Vedle odborných témat se diskutovaly i soukromé záležitosti, tančilo se a někteří vydrželi až do brzkých ranních hodin. A ráno hurá na Lysou horu. Výšlap to byl nelehký, protože před vrcholem byl ještě zledovatělý sníh. Ale ti, kteří se vydali, zvládli i tuto situaci.


Co říct závěrem? XIX. Beskydský slet se po všech stránkách vydařil. Skvělá účast a výborný program, odborný i společenský. Poděkování patří především PharmDr. Pavlovi Grodzovi, dalším kolegům z OSL Nový Jičín za pomoc při organizaci a také farmaceutickým firmám za jejich nezanedbatelnou podporu.

Za OSL

PharmDr. Ivana SOKOLOVÁ

Foto: Jiří Kotlář


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#