#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 4-5

ČLnK na jednání podvýboru pro elektronizaci ve zdravotnictví

Jednání podvýboru pro elektronizaci ve zdravotnictví v Poslanecké sněmovně se uskutečnilo 12. dubna. ČLnK zastupoval prezident PharmDr. Lubomír Chudoba a PharmDr. Martin Kopecký. Na pořadu jednání byla zpráva SÚKL o eReceptu – řešení kritických situací a obecné problémy s eRecepty. Ing. Kaucký (zástupce SÚKL) seznámil přítomné s řešením ­problému výpadku centrálního úložiště (CÚ) z 9. 3. 2018 a s nápravnými opatřeními ze strany SÚKL – 2 geograficky oddělená, ale propojená datová centra, systém jištění splňující několik různých norem apod. 

Do konce dubna budou nastaveny komunikační kanály na webu e-preskripce.cz 

  • a) bude zde zprovozněna služba oznamující závadu; 
  • b) bude zde i on-line ukazatel o stavu systému 

Dále budou nastaveny komunikační kanály s jednotlivými účastníky systému – komory, pojišťovny, softwarové firmy atp., aby v případě příštího problému ­došlo k rychlému informování terénu.To, že v případě výpadku centrálního úložiště dochází k faktickému znemožnění výdeje léků ­pacientům, si přítomní uvědomují, ale řešení nikdo nenabídl. 

Žádost o zrušení SMS eReceptů se nesetkala s pochopením u SÚKL ani u přítomného ministra zdravotnictví Vojtěcha, a ani u přítomných poslanců. I přes upozornění, že jde o nejzranitelnější a nejméně vhodnou formu předání ­identifikátoru eRp. ČLnK upozornila ostatní účastníky jednání na problémy ­lékáren, které ­přijdou z jakéhokoliv ­důvodu o data o vydaných receptech. ­Lékárny data v takovém případě z CÚ nebo z pojišťoven nemohou získat, protože pro proces zpětného ­přenosu dat neexistuje legislativní rámec.  

V rámci dalších úprav ePreskripce došlo ke zpřístupnění mobilní aplikace i pro operační systém iOS, který používají zařízení Apple

Hrazení nákladů za likvidaci nepoužitelných léčiv od pacientů

Zástupci ČLnK jednali s Ministerstvem financí o možnosti, jak by krajské úřady mohly proplácet náklady na likvidaci nepoužitelných léčiv od pacientů přímo specializovaným svozovým firmám. Lékárny by tak mohly být ušetřeny administrativní zátěže, která je s likvidací léčiv spojená.

Dne 25. dubna se na MF uskutečnila schůzka s Ing. M. Matejem, Ph.D., ­příslušným ředitelem odboru 12 – ­Finacování územních rozpočtů. Za PČLnK se zúčastnili Mgr. Šnajdrová, Mgr. Kotlář, PharmDr. Hendrych.

Tématem jednání byl Metodický postup č.j. MF-28980/2017/1201, navazující na §89 zákona o léčivech (č. 378/2007 Sb.) o nakládání  s nepoužitelnými léčivy, odevzdanými od občanů. 

V současnosti většina krajů proplácí náklady jednotlivým lékárnám zpětně – na základě jejich žádosti doložené požadovanými doklady. V Praze je situace jiná, hlavní město má vybranou firmu, která sváží nepoužitelné léky z lékáren, a účtuje náklady s tím spojené přímo magistrátu hl. m. Prahy – tedy bez administrativní zátěže lékárny. Naší snahou na jednání bylo nalézt způsob, jak by tento postup mohly uplatňovat ostatní kraje.

Dobrou zprávou je, že legislativně takovému postupu nic nebrání. Pouze v případě, že bychom chtěli, aby tento postup měly krajské úřady jako povinnost, musel by být změněn příslušný paragraf §89 zákona o léčivech.

Pracovníci Ministerstva financí na závěr jednání přislíbili upravit text Metodického postupu tak, aby ani tento dokument nemohl být pro kraje výmluvou, že nemohou hradit likvidaci nepoužitelných léků přímo svozové firmě.

Na Ministerstvu zdravotnictví jednala pracovní skupina k lékovému záznamu

Pracovní skupina k lékovému záznamu jednala 2. května na Ministerstvu zdravotnictví. Za ČLnK se jednání zúčastnili PharmDr. Lubomír Chudoba, Mgr. Michal Hojný a Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík. Pracovní skupina sice byla ustavena k přípravě podmínek fungování lékového záznamu, ale protože záznam je úzce spjat s elektronickým receptem, centrálním úložištěm a zákonem o léčivech, není činnost pracovní skupiny zaměřena jen na lékový záznam. Obsahem jednání byla proto diskuze nad pracovním návrhem novely zákona o léčivech, kterým by měly být nově upraveny §§ 80, 80a, 81, 81a až 81d a pozměněny §§ 13, 82, 83 a sankční ustanovení. Novelou by měla být pozměněna celá právní úprava předepisování léčivých přípravků, definování pojmů recept a žádanka přímo v zákoně, definice tzv. systému eReceptu zahrnujícího i registr léčivých přípravků s omezením a také podmínky pro fungování lékového záznamu. U lékového záznamu se předpokládá jeho zprovoznění u všech pacientů s možností udělit nesouhlas k nahlížení do záznamu (tzv. varianta opt-out).

Zástupci ČLnK měli k pracovnímu návrhu řadu připomínek, které by měly být zohledněny při přípravě znění návrhu novely, jež by měla být v příštích týdnech předložena do vnitřního připomínkového řízení. Informace o vnitřním připomínkovém řízení včetně předloženého návrhu novely bude zveřejněna na webu ČLnK.

Schůzka s představiteli Národ­ní rady osob se zdravot­ním postižením ČR (NRZP)

Představitelé ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba a Mgr. Michaela Bažantová se 2. května sešli se zástupci NRZP předsedou Mgr. Václavem Krásou a JUDr. Zdeňkem Žižkou, odborníkem NRZP na zdravotnické právo. Setkání se konalo na základě žádosti Mgr. Krásy v sídle NRZP a hlavním tématem bylo dodávání léků imobilním pacientům, problematika započitatelných a nezapočitatelných doplatků a výše ochranného limitu.

V úvodu schůzky seznámili zástupci NRZP komoru s návrhem České asociace internetových lékáren, která radu pravidelně kontaktuje pro podporu zavedení ­distančního výdeje léků na recept. ČLnK výdej léků na recept přes internet odmítá, především z důvodu nutného zajištění dispenzace pacienta, kterou nemůže nahradit příbalový leták, písemná informace či možnost telefonního rozhovoru po doručení osobou bez kvalifikace potřebné k výdeji léčivých přípravků na předpis.

ČLnK současně vnímá potřeby zdravotně postižených pacientů, jejich ztíženou mobilitu nejen při cestě do lékárny pro léky a legislativní nemožnost služby dodání léků z lékárny pacientovi domů. I proto uvažuje o zprovoznění návštěvní služby praktického lékárníka, podobné návštěvní službě praktického lékaře, díky níž by mohl přímo lékárník pacientovi doručit léky domů a zároveň provést nutnou dispenzaci, díky níž bude lék užíván správně a bezpečně.

V další části jednání byla projednána problematika započitatelných a nezapočitatelných doplatků, která je pro pacienty velmi nepřehledná, finančně náročná a pro lékárníky téměř nevysvětlitelná. ČLnK bude vyvíjet aktivitu, která povede k větší transparentnosti, spočívající v započítávání všech doplatků za léky i zdravotnické prostředky. Zároveň ČLnK kritizovala výši ochranného limitu pro invalidní důchodce, která není snížená, přestože je průměrná výše invalidních důchodů nižší než výše důchodů starobních. Pokud bude NRZP iniciovat změnu zákona, která povede ke snížení limitu také u invalidů, ČLnK tuto snahu maximálně podpoří.

Zdroj: www.lekarnici.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#