#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlédnutí za Kongresem praktického lékárenství


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 13-14

Bylo mi ctí prezidentovat již XII. ročník Kongresu praktického lékárenství ve dnech 27.–28. 4. 2018 v Hotelu Clarion v Olomouci. Výběr přednášek byl tradičně velmi pestrý, seřazený do tematických bloků sestávajícíh vždy ze tří dvacetiminutových až třicetiminutových přednášek renomovaných odborníků z řad farmaceutů a lékařů.


Blok Medicamenta nova tradičně s nadhledem vedl doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., přednosta Ústavu farmakologie olomoucké lékařské fakulty. Novými léčivy, která byla ­představena, jsou apremilast (léčba psoriázy – dr. Tichý, ­Olomouc), ­okrelizumab (léčba RS – prof. Mareš, Olomouc) a vedolizumab (léčba idiopatických střevních zánětů – dr. Douda, Hradec Králové).

Hodinovou přednáškou pak obohatil právní povědomí lékárníků Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLnK. Zabýval se problematikou elektronického receptu, GDPR, protipadělkovou směrnicí i dalšímu úskalími, kterými budou muset lékárníci v budoucnu proplouvat.

Dobré rady lékárníkům I (název bloku vložených dvou přednášek) poskytly dr. Vlachová – Profylaxe urologických zánětů a dr. Kotlářová o lipozomální lékové formě kyseliny askorbové.

Odpolední program zahájil blok individuální přípravy léčiv pod vedením dr. Sylvy Klovrzové z Prahy. Krásná byla přednáška o IPLP v neonatologii dr. Staníkové z Brna, na níž navázala IPLP v pediatrii dr. Klovrzové; Mgr. Láznička z Prahy pokračoval přednáškou o nedostupných léčivých přípravcích, které je možno nahradit IPLP.


Velmi poutavý blok psychiatrie připravila prof. Klára Látalová z Olomouce. Sama přednesla přehledové sdělení o léčbě bipolární poruchy, její kolegyně z kliniky dr. Zmeškalová pak lékárníky seznámila s úskalími léčby ADHD u dětí i dospělých. Dr. Konečný z Příbrami pak blok završil praktickými poznatky s odvykáním závislosti na benzodiazepinech a Z-hypnoticích. Uvědomili jsme si, kolik takových pacientů denně prochází lékárnou a jak je problém závažný.

S lehkou únavou část účastníků večer absolvovala prohlídku Svatováclavského dómu v Olomouci za doprovodného výkladu kostelníka Antonína Kučery. Večer pokračoval příjemným posezením v restauraci na olomouckém starém městě.

Sobotní program zahájily přednášky klinických farmaceutů s kazuistikami z praxe. Blok připravil dr. Malý z Hradce Králové, s kazuistikami pacientů s kardiovaskulárními chorobami nás seznámila Mgr. Bendová z Brna. Problémy pacientů s nespavostí přiblížila dr. Šolínová ze Cvikova, s lékovými problémy u perorálních IPLP účastníky seznámil dr. Mareček z Liberce.


Hodinu před obědem jsme strávili s MUDr. Karlem Nešporem, CSc., relaxačním cvičením pomáhajícím nám stát se klidnými a pohodovými farmaceuty (viz foto na další straně). Nasmáli a poučili jsme se opravdu hodně.

Posledním blokem, který jsem měl na starost sám, byl tradiční blok Pokroky ve farmacii, do něhož zvu učitele a výzkumníky z farmaceutických fakult. Dr. Franc z Brna pohovořil o zajímavé přípravě tvrdých tobolek s obsahem různého množství diazepamu, sloužících k odvykací léčbě závislosti na benzodiazepinech. Doc. Mladěnka z Hradce Králové pak přednesl principy ovlivnění QT-intervalu farmaky. Prof. Pour následně uzavřel blok ­zajímavou přednáškou o vývoji léčiv z přírodních látek s trochou skepse i optimismu.

Na závěr kongresu byli vylosováni šťastní výherci cen za vyplnění ankety, která nám bude inspirací pro další ročník.

Věřím, že kongres přinesl účastníkům nové poznatky do profesního života, 270 účastníků ostatně svědčí o tom, že určitá část farmaceutů má i přes svízelné podmínky českého lékárenství touhu dále se vzdělávat.

Za rok se budeme opět těšit na setkání s vámi ve dnech 5. a 6. dubna.

PharmDr. Pavel GRODZA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#