#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mám za sebou tucet let v lékárně


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 11

Už tucet let pracuji v lékárně. Prošel jsem vším možným, od řetězce přes nemocnici a hypermarket zase do řetězce, zalítat si, až jsem nakonec zakotvil v rodinné lékárně. Za ty roky jsem viděl hodně. Maminka mi nadávala, že jsem „fluktuant“, ale z každé štace jsem si něco odnesl.


V nemocnici jsem se třeba přiučil ekonomice a rozpočtaření, což se mi teď v rodince hodí. V hypermarketu jsem načichl k vystavování a jako neurotik, který řadí tužky a sešity do prostoru B6, jsem byl ve svém živlu. Lícuje to? Pět „fejsů“ na šířku, čtyři „fejsy“ na výšku.

Ale proč to všechno píši. Účastnil jsem se setkání předsedů OSL, kde se hodně mluvilo o odměňování lékárníků. Jestli to správně chápu, tak pojišťovny nám moc platit nechtějí, ministr v demisi by i nějaké prostředky uvolnil a naši zástupci přepočítávají jednotlivé varianty dokola a dokola a dokola.

Vím, že tento časopis čtou i zástupci pojišťoven a ministerstva, a tak se budu snažit vyjádřit, jak to vidím já, a myslím, že i celá řada kolegů, kteří mají vhled do ekonomiky lékáren. Setkám se asi s odsouzením kolegů, kteří vnímají, že jsme pomáhající profese a moc se nestarají, kdo to zaplatí.

„Dobrý den, 2x denně, nashledanou” je zaplaceno v přirážce. SiV mi zaplatí zpracování v počítači, dneska i přeťukání dvanáctimístného kódu z SMS (papa, ­delta, mike, india), EET tiskárnu, certifikát, GDPR a NOOL. A na všechno ostatní je tu … No, měla by být dispenzační taxa – Taxa Dispenzatorium (TDi).

Jo, jsme tu pro lidi. Kdybych chtěl zadarmo pomáhat, tak pracuji pro Člověka v tísni. Já jsem ale hodně studoval a studuji dál. Poskytuji poradenství Evidence Based. Snažím se lidem pomáhat, ale nikdo po mě nemůže chtít, abych dělal víc a víc a víc a dostával pořád stejně, když všude okolo se přidává. Za deset let se průměrný plat lékaře zvedl o 5 084 Kč, lékárníkovi se však o 2 542 Kč snížil. Zatímco jinde se přidávalo na platech, my jsme platili za software pro EET, eRecept, GDPR, NOOL, odpočet arctg zadat, odpočet arctg zrušit. Co všechno jsme za ty peníze mohli pořídit na zlepšení poskytované péče. Zatím máme spoustu technického haraburdí, které příští vláda zruší nebo změní. Ty černé skříňky ze SÚKL si taky nikdo nevyzvedává a asi je za 2000 let najdou archeologové.

V tabulce přikládám razantní návrh, aby se lékárenská péče mohla i nadále vyvíjet.

#500302

Skončil bych příběhem. Mám vrt na zahradě a potřebuji zalévat. Čerpadlo mi prodají i v hobby marketu, ale já přeci ­nechci čerpadlo. Já chci zalévat, a tak půjdu tam, kde mi pomůžou zalít zahradu.

Bude se jednou v lékárnách očkovat?
Bude se jednou v lékárnách očkovat?

Stejně tak my lékárníci přeci nevydáváme léky a potravní doplňky. Náplní naší práce a naším posláním je vyřešit zdravotní problém přicházejícího, prostě zalít zahradu, ne jen prodat čerpadlo.

PharmDr. Přemek CÍSAŘ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#