#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zprávy z bruselu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 28

Diskuse také o nedostatku léčiv

Další jednání PGEU se uskutečnila 21. února a 23. března. Hlavními tématy zůstávají protipadělková legislativa a směrnice o „testu přiměřenosti regulace povolání“.


Během únorového zasedání Evropské společnosti pro ověřování léčiv (EMVO) zástupci PGEU navrhli, aby se v rámci EMVO diskutovalo také o nedostatku léčiv v rámci EU. EFPIA (Evropská asociace originálních výrobců) navrhla zřídit pracovní skupinu v rámci EMVO, která by projednala tuto problematiku především v souvislosti s rostoucím tlakem vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž (některých zemí) na řešení této otázky. Zda se pracovní skupina dobere nějakých výsledků, poznáme časem.

Dále jsme byli informování o tom, že státní úřady mnoha zemí v rámci kontrolní a dohledové činnosti nad systémem úložišť požadují přístup k datům všech zúčastněných subjektů. Na evropské úrovni se nyní řeší, k jakým datům, kdy a za jakých okolností budou mít státní úřady přístup. Výsledky těchto jednání určí rámec přístupu úřadu k datům a ovlivní tak i situaci v prostředí lékárenství v České republice.

Rovněž v jiných zemích se jedná ­o po­době smlouvy mezi NOOL a lékárnou. Podoba smlouvy „v ostrém provozu“ byla na evropské úrovni projednávána teprve nedávno.


Zajímavostí je také pozice Velké Británie. Protipadělková legislativa vstupuje v platnost v únoru 2019, ale brexit má být zahájen až 1. dubna 2019. Britové tak nevědí, zda musí kvůli několika týdnům investovat miliony liber do systému, který nebudou za několik týdnů potřebovat.

Dne 24. ledna zveřejnila Komise několik pokynů k provádění směrnice GDPR pro národní úřady. Cílem pokynů je informovat vnitrostátní orgány pro ochranu údajů a vnitrostátní správy o tom, co ještě musí udělat, aby byly připraveny na vstup nařízení v platnost. V ČR je dopad těchto pokynů zatím nulový.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#