#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 4, s. 21

Chtěla bych vás požádat o pomoc při hledání odpovědi na legislativu týkající se výše DPH u nikotinových přípravků. Zajímalo by mě, na základě jaké výjimky jsou registrované nikotinové léčivé přípravky řazeny do základní sazby 21 %? Do března byla část 15 % (žvýkačky, pastilky) a náplasti 21 %, nyní všechny 21 %. Našla jsem obecnou informaci, že došlo ke změně v celní nomenklatuře u nikotinových přípravků, ale bohužel se mi nedaří najít informaci o původním vyčlenění mimo sazbu 10 %.

Nenašel jsem odpověď na to, proč od března. Spíše bych řekl, že už od ledna došlo ke změně celní nomenklatury. Zatímco v roce 2021 tomu tak ještě nebylo, letos je v ní uvedeno výslovně toto:

KAPITOLA 30

FARMACEUTICKÉ VÝROBKY

Poznámky

1. Do této kapitoly nepatří:

b) výrobky, jako tablety, žvýkací gumy nebo náplasti (transdermální systémy), které obsahují nikotin a mají pomoci s odvykáním od tabáku (číslo 2404);

Pod kódem 2404 jsou pak dále popsány i výrobky k orálnímu užití obsahující nikotin, které mají pomoci s odvykáním tabáku, a výrobky k transdermální aplikaci.

V příloze č. 3 zákona o DPH, která zařazuje zboží do první snížené sazby DPH (15 %), jsou uvedeny jen farmaceutické výrobky ze skupin 28–30, a výrobky ze skupiny 2404 tak podléhají základní sazbě DPH (21 %).

Majitel soukromé lékárny, ve které jsem mnoho let pracovala jako lékárník asistent, lékárnu prodává. Pravděpodobně zatím zůstanu v lékárně pracovat i po změně. Mám za takové situace nárok na odstupné?

Pokud vám dá dosavadní zaměstnavatel výpověď a nový s vámi uzavře pracovní smlouvu, pak máte nárok na odstupné od původního zaměstnavatele. Takto to ale téměř jistě neproběhne. Oba zaměstnavatelé určitě využijí možnosti tzv. přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů (§ 338 a další zákoníku práce). Tím dojde k tomu, že váš pracovní poměr bude bez pře rušení a na základě dosavadní pracovní smlouvy pokračovat i pod novým zaměstnavatelem. S ním se můžete dohodnout na změně pracovní smlouvy, ale nemusíte. Pokud by vám nový zaměstnavatel nevyhovoval, můžete dát výpověď, ale bez nároku na odstupné. Na to by vám vznikl nárok jen, pokud byste se u soudu domohla určení, že k rozvázání pracovního poměru do šlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek v souvislosti s přechodem práv a povinností z pracovněprávních vztahů.

Chtěl bych se vás zeptat, zda jako lékárna můžeme poskytnout Policii ČR v rámci vyšetřování údaje o pacientech. Jedná se o vyšetřování lékařky a podezření na obchodování s léčivy a jinými omamnými látkami na černém trhu. Policie ČR nás žádá o součinnost a nevíme, zda můžeme poskytovat údaje o pacientech vzhledem k naší povinnosti o mlčenlivosti.

Poskytnout údaje o pacientech můžete jedině se souhlasem soudce. Odkažte se na § 8 odst. 5 trestního řádu a § 51 zákona o zdravotních službách. Bez souhlasu soudce můžete poskytnout jen informace bez údajů o pacientech.

Chci požádat o informaci, zda je možné dohodnout se jako lékárník se zaměstnavatelem na práci na IČO. Pokud bych fakturoval jedinému „odběrateli” a využíval k práci jeho prostor a vybavení, splňuje to zřejmě definici švarcsystému, jestli to chápu správně? Nebo je nějaká legální možnost, jak takovou „živnost“ provozovat?

Není to možné. Poskytovat zdravotní služby můžete jako fyzická osoba buď jako samostatný poskytovatel zdravotních služeb lékárenské péče (provozovatel lékárny) nebo jako zaměstnanec takového poskytovatele (pracovní smlouva, DPČ nebo DPP). „Na IČO“, čili jako OSVČ bez statusu poskytovatele zdravotních služeb nelze poskytovat zdravotní služby ani v lékárně jiného provozovatele.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK,

advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#