#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porada předsedů OSL „bez roušek“


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 4, s. 25

V sobotu 9. 4. 2022 proběhla v pražském hotelu Occidental Porada předsedů OSL. Stalo se tradicí, že na poradě je nejvýraznějším tématem přehledové prezentace nějaká krizová situace. Letošní průběh porady nebyl výjimkou, jen pandemii covid-19 vystřídala válka na Ukrajině a její důsledky pro české lékárenství. Stejné téma pak převládalo v závěrečné diskusi.


Z hlediska dlouhodobé významnosti ale došlo i na další oblasti:

O novele zákona o ochraně veřejného zdraví, která by mohla umožnit lékárníkům očkovat se více dočtete na jiném místě tohoto čísla. I přes kladný postoj médií je zřejmé, že přílišný optimismus není na místě. Komora i tak připravila návrh, aby se v lékárnách mohlo očkovat i proti chřipce a bez omezení do konce letošního roku.

Stranou nezůstal klesající příjem lékáren a budoucí vývoj v dohodovacím řízení pro rok 2023. První jednání skončilo (7. 4.) bez návrhu. Čeká se na vyjádření pojišťoven kvůli nejisté výši měsíčního příspěvku na státního pojištěnce. Uvažuje se o jeho snížení o 400 Kč na 1 567 Kč. Postoj segmentu lékáren je ale stejný, v dlouhodobém porovnání odpovídá výše SiV částce alespoň 25 Kč za položku a částka by měla být automaticky valorizována. O nutnosti celkové změny odměňování probíhají jednání s ministrem Válkem, který v polovině března (18. 3.) podpořil pokračování spolupráce ministerstva a komory na přípravě změny. Do konce pololetí chceme v Poslanecké sněmovně PČR uspořádat seminář na téma budoucího financování lékárenské péče.

Komentovaný přehled změn v legislativě je nad rámec tohoto příspěvku. Doporučuji čtenářům sledovat aktivně komorové stránky, kde jsou v samostatných článcích podrobně popsány legislativní změny a jejich dopad do praxe.

A co nás čeká v roce 2022?

Společně s členskou evidencí je třeba rychle vyřešit nové webové stránky, nejenom z grafi ckého a uživatelského hlediska, ale také z hlediska internetové bezpečnosti. Na základě výzvy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost proběhne bezpečnostní audit elektronicky zveřejňovaných informací. Účastníci porady také dostali „úkol“ zjistit a poslat představenstvu komory návrhy členů na obsah a funkcionality, které by podle jejich přání na komorových stránkách neměly chybět.

XXXI. Sjezd delegátů proběhne 5. 11. 2022 v Praze. Vzhledem k tomu, že překotný vývoj legislativy vyžaduje i významný zásah do technické terminologie řádů, probíhá jejich hloubková revize, aby mohly být změny projednány už na letošním sjezdu. Ten další už je totiž volební. Nová navrhovaná znění řádů budou na stránkách komory zveřejněna s dostatečným předstihem.

Revizí prochází také Manuál pro předsedy OSL, stručný průvodce činností OSL, který obsahuje kdo, co, jak a kdy na OSL. Od vstupu člena do komory, přes plnění celoživotního vzdělávání, žádost o udělení osvědčení a provedení voleb na OSL až k vyúčtování pokladny nebo cestovního příkazu delegáta sjezdu. Aktualizovaný manuál bude také k dispozici na stránkách komory a přestože má v názvu deklarovanou cílovou skupinu čtenářů především z řad předsedů orgánů OSL, je jeho znalost jednoznačným benefitem pro každého člena komory.

Část otázek v diskusi se týkala organizace činnosti okresních sdružení a jejich volených orgánů. Autorovi těchto řádek se znovu potvrdilo, že pokud nechcete slyšet zamítavou odpověď, je lepší se neptat. Na mnoho situací autoři zákona před třiceti lety vůbec nepomysleli a pro efektivní fungování OSL i komory je šedá zóna praxe vlídnější než explicitní vyjádření právníka.

Jak už jsem uvedl, velká část programu porady i diskuse byla věnována probíhající válce na Ukrajině a jejím důsledkům. Představenstvo komory řešilo celou řadu souvisejících témat a o všem důležitém komora průběžně informuje na stránkách. Pro snazší orientaci najdete pod bannerem se speciální grafikou ukrajinské vlajky všechny zveřejněné články. Například souhrnná informace o aprobačních zkouškách a akreditaci lékáren byla na webu komory zveřejněna hned po poradě.

Přestože na území EU (tj. i v ČR) není možné vydávat na recepty z nečlenských zemí, padl nečekaně také dotaz na platnost ukrajinských receptů a způsob výdeje léčivých přípravků na ně. Recept z Ukrajiny u nás platný není, případnému pacientovi lze zprostředkovat kontakt na českého lékaře. Následně se v diskusi řešila i možnost zavést tzv. Nouzový výdej pro Ukrajince a tím pádem akcentovat zavedení nouzového výdeje také pro české pacienty.

Každou krizi lze nějak prospěšně využít, v této souvislosti se ale společně s právním poradcem komory domnívám, že pro zavedení systémových změn by měly být voleny argumenty systémové, a nikoliv zneužívat zástupné. Případné rozvolnění výdeje léků po vzoru zemí na východ od nás by se nám totiž rozhodně nemuselo líbit.

-sha-


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#