#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tajemný pacient potřetí


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 4, s. 20

Měření kvality poskytované péče ve zdravotnictví má dlouholetou tradici. Kritéria se logicky nastavují podle toho, o jaký obor se jedná. U onkologických center se sleduje přežívání pacientů dle jednotlivých diagnóz, v porodnictví např. frekvence císařských řezů, operační týmy se hodno? podle výskytu pooperačních infekcí. Takto „tvrdá“ data pro zjištění kvality poskytované lékárenské péče bychom hledali velmi obtížně, proto jsme se rozhodli, že navážeme na průzkumu z let 2010 a 2012 a uspořádáme letos třetí návštěvu tajemných pacientů v náhodně vybraných lékárnách.

Na co se tajemní pacienti zaměří?

Podle přesně stanovené metodiky budou tito k podobným průzkumům proškolení „pacienti “ navštěvovat lékárny a budou hodnotit rozsah a kvalitu poskytovaných informací, zda byly při výdeji předány veškeré informace nutné ke správnému a bezpečnému užívání léčivých přípravků.

Vedlejším efektem průzkumu je hodnocení prostředí lékáren rozsahu nabízených služeb pohledem pacienta.

Každá ze sledovaných lékáren dostane po skončení průzkumu hodnocení, jehož součástí bude pořadí v jednotlivých hodnocených činnostech. Stejně jako v předchozích průzkumech i letos bude platit, že nebude publikován žádný žebříček s uvedením konkrétních lékáren! Klíčové budou trendy celého souboru lékáren. Průzkumy v letech 2010 a 2012 nám umožní srovnat, v čem jsme se zlepšili a naopak, kde máme rezervy.

Logickou otázkou je – a co se stane s výsledky?

Podobně jako ty předchozí budeme i tentokrát výsledky komunikovat otevřeně ke všem členům ČLnK, představíme je a budeme je diskutovat na akcích pořádaných ČLnK.

Dalšími partnery do debaty budou vzdělávací instituce (farmaceutické fakulty, IPVZ), ČFS, zástupci provozovatelů i farmaceutických asistentů. Když se podíváme, k čemu přispěly předchozí průzkumy, můžeme uvést – vytvoření doporučeného postupu pro výdej LP, prezentaci odborných aktivit jak na webu ČLnK, tak i v médiích, důraz na vytvoření a dodržování diskrétní zóny, označení expedientů jmenovkou.

Věříme, že nám výsledky třetího Tajemného pacienta pomohou objektivizovat informaci o úrovni lékárenské péče poskytované v lékárnách a budou silným argumentem i směrem k stakeholderům a podpoří naši snahu o změnu systému odměňování lékáren.

Michal HOJNÝ

Stanislav GREGOR


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#