#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesní komory coby Svatoplukovy pruty


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 4, s. 14


Lékárníci, lékaři, zubaři, veterináři, advokáti, notáři, exekutoři, auditoři, daňoví poradci, architekti, autorizovaní inženýři, patentoví zástupci, dovedete si představit tuto sílu rozumu pohromadě? Jak by asi bylo ouzko zamrzlé státní správě, kdyby se tyto nezávislé cechy spojily v jednom společném zájmu? Prozatím se zástupci profesních komor zřízených ze zákona sešli 6. dubna v sídle České stomatologické komory v Nuslích a radili se, jak dál po covidových letech a zda skutečně nenajdou společné téma, se kterým by mohli předstoupit před stát a žádat pozornost adekvátní svému sečtenému významu.

Všechny přivítal a setkání moderoval prezident stomatologů Roman Šmucler. Program byl sice připraven, ale debata by se rozproudila i bez něj, bylo evidentní, že přítomní prezidenti i viceprezidenti toho mají na srdci spoustu a že podobná setkání budou mít vždy daleko do formálnosti.

Prvním bodem programu bylo znovuobnovení pravidelných setkání premiéra se zástupci profesních komor a nastavení spolupráce s novou vládou, zejména v oblasti, kde samosprávné komory vykonávají funkce státní správy. Pokračovat v podobných setkáních s premiérem bylo kvitováno všemi velmi souhlasně, a jestli jsem to dobře pochopil, na řadě je teď už jen hledání termínu, kdy to bude všem vyhovovat. Dalším okruhem diskuzí byla novela zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, kdy je tento zákon čas od času zneužíván k požadování informací, aniž by bylo bráno v úvahu, že komory jsou samosprávné organizace financované svými členy.

Poměrně dlouho se diskutovalo, jak v různých oborech probíhá tzv. vinklaření, tedy neoprávněné poskytování odborných služeb osobami, které k tomu nemají patřičnou kvalifikaci. Zazněla řada kuriózních příběhů lidí, kteří se vydávali za notáře, advokáty i veterináře. Prezident ČLnK Aleš Krebs připomněl i podobnou formu zneužívání, a to například používání názvu lékárna u obchodů, které k tomu nemají akreditaci. Živá byla debata i nad tristním stavem českého soudního znalectví, zcela evidentně by to bylo jedno z témat na očekávané setkání s premiérem.

Samozřejmě válka na Ukrajině, příliv uprchlíků a jejich možnost zapojit se do dění v českém odborném prostředí, bylo nakonec dominující téma, k němuž měl co říct každý. Prezident ČLnK Aleš Krebs vysvětlil, jak se naše Komora staví k uplatnění ukrajinských farmaceutů v českých lékárnách a stejně jako mnozí představitelé dalších komor vyloučil možnost snižování odborné náročnosti stávajících aprobačních řízení.

Lékárníci i náš časopis měli na setkání jednoho dalšího, nenápadného spojence, kterým byla Katka Návojová Horáčková, která je členkou představenstva Komory veterinárních lékařů a současně, jak známo, lékárnicí a členkou redakční rady Časopisu českých lékárníků.

Když nezávislý pozorovatel sledoval focení společné fotografie zástupců profesních komor, nemohla ho nenapadnout pověst o Svatoplukových prutech, které se nezlomí jen, když zůstanou v soudržném svazku.

zp


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#