#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 4, s. 30

Adhatoda vasica Nees – nesměna cévnatá (Acanthaceae – paznehtníkovité)

Stálezelený keř dorůstající do 2,5 m výšky. Pochází z tropických oblasti Indie, v podhůří Himálaje vystupuje do 1 000 m. n. m. Vyskytuje se i v Barmě, Malajsii a na Srí Lance, v jižní Evropě a severní Africe se pěstuje. V našich podmínkách lze nesměnu kultivovat jen jako letničku.

Synonyma: Adeloda serrata, Dianthera latifolia, Justicia adhatoda.

Obecný název: Amalaka (sanskrit), Malabar nut tree (angl.), Vasaka (hindi).

Sbíraná část: cortex, flos, folium, radix.

Droga: Adhatodae folium.

Obsahové látky: v celé rostlině chinazolinové alkaloidy, převažuje vasicin (syn. peganin), dále vasicinon, vasikolin a anisotin. Flavonoidy kempferol, kvercetin a jejich glykosidy, steroly β-sitosterol a β-sitosterol-β-D-glukosid (syn. daukosterol, eleuthe rosid A), silici s převahou borneolu, třísloviny, triter penové saponiny, karoten a vitamin C.

Účinky a použití: v ajurvédské medicíně je list podáván při horečkách, bronchitidě, tuberkulóze a astmatu, dále na podporu hojení ran, při žloutence, bolestech očí, zánětech v dutině ústní, různých nádorech, kardiovaskulárních potížích, poruchách krvetvorby, nevolnostech provázených zvracením, průjmech i úplavici, poruchách paměti, ložiskové ztrátě kožního pigmentu – leukodermě, lepře a kapavce. Odborné studie zjistily účinky analgetické, antidiabetické, antihistaminické, antioxidační, antifungální, antimikrobiální, antiulcerosní, antihelmintické, hepatoprotektivní, slabě hypotenzivní a kardiosedativní, protizánětlivé, radioprotektivní, sedativní, spasmolytické, trombopoetické, uterotonické až abortivní. Byly testovány antibakteriální účinky extraktů z listů proti druhům Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Bacillus subtilis a porovnány s gentamycinem.



Nejlepší výsledky vykazoval extrakt v ethylacetátu proti Escherichia coli. Obdobné výsledky byly získány i se silicí. U izolovaného vasicinu byly prokázány antihistaminové, bronchodilatační, expektorační, uterotonické a abortivní účinky, dále negativně inotropní a chronotropní aktivita. Vasicin se stal v minulosti předlohou při vývoji bromhexinu a ambroxololu. Vasicinol je antifertilním insekticidem. Antidiabetický efekt vasicinu a vasicinolu se projevuje inhibicí aktivity sacharázy. Recentní studie hodnotí možnost využití nesměny při léčbě pneumonie způsobené koronavirem covid-19, kterou provází těžká akutní hypoxie, sepse a trombóza, ale také různé chronické následky, včetně hypoxie. Virus se přenáší kapénkami při dýchání, kašli a kýchání. Zvláštností covid-19 ale je, že na rozdíl od jiných virů nemigruje krví do jiných orgánů, kromě těch, které přímo souvisejí s dýchacím systémem. Bylo zjištěno, že covid-19 pozitivní těhotné ženy rodí covid-19 negativní děti. Multiorgánové selhání souvisí se selháním dýchacího systému, destrukcí hemoglobinu a trombózou. U myší bylo po per os aplikaci extraktu z listu zjištěno snížení hladiny transformujícího růstového faktoru-β1 (TGF-β1), interleukinu 6 (IL-6) a hypoxií indukovatelného faktoru 1-alfa (HIF-1α) a tím omezení silných hypoxických zánětů. Pro přímý účinek na replikaci koronaviru byly alkaloidy nesměny studovány pomocí počítačového modelování (dokování) jako inhibitory proteázy a replikázy, nejvyšší účinek byl zjištěn u anisotinu, slabší u vasikolinu. Přípravky jsou kryty dovozem.

Dávkování: nálev: 3x 1 lžičku sušeného listu do 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem. Kancerogenita ani mutagenita nebyla zjištěna.

Interakce: bronchodilatancia a expektorancia.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: ShineB (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#